Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

TUNNED ÄRA? Need kolm tähemärki kipuvad sattuma ohvrirolli

Copy
Foto: Pexels

Inimesed, kes viibivad tihti ohvrirollis, muutuvad kurnavaks nii iseendale kui teistele. Milline tähemärk võib sellist seisundit soodustada ja mis oleks vastumürk?

Rääkides ohvrirollist, ei ole siin mõeldud olukordi, kus inimesed satuvad otseselt kuritegevuse, õnnetuste, katastroofide või lausa sõjategevuse ohvriks, vaid n-ö igapäevast ohrvirolli, mis on psühholoogiline seisund, mille inimene valib alateadlikult ise.

Ohvrirolli võib vaadelda ka kannatuse kolmnurgas (Karpmani draama kolmnurk): ohver – agressor – päästja. See väljendab dünaamikat, milles inimene vaheldub nende kolme rolli vahel, kuid justkui ei pääse sellest nõiaringist välja. Sisuliselt ei võta inimene siis iseenda eest päriselt vastutust. Ta võib lasta end süüdistada, kontrollida ja alandada (ohver), seejärel ühel hetkel sisemisest pingest murdudes elada end ise kellegi peale välja (agressor) ning oma sisemist valu ja süütunnet korraga kogedes tõtata teiste eest nende võitluseid võitlema ja maailma parandama (päästja), kuni energia otsas ja leiab end taas ohvrina.

Tagasi üles