Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: miks viibivad Riigikogus dalai-laama eriesindaja ning kõrge budistlik õpetaja Himaalajast

Copy
Kalu Rinpotše (vasakul) ja Sonam Frasi
Kalu Rinpotše (vasakul) ja Sonam Frasi Foto: Roy Strider

Eilsest saati viibivad Eestis dalai laama eriesindaja Sonam Frasi ja kõrge budistlik õpetaja Himaalajast Kalu Rinpotše, kirjutab Juku-Kalle Raid. Homme toimub Riigikogus nende loeng, millega tahaks muuhulgas punahiinast vaimustunud Riigikogu liikmetele meelde tuletada, et diktatuuridega pole mõtet asju ajada.

Eestis annavad loenguid kõrge budistlik õpetaja Himaalajast ja dalai-laama eriesindaja

Eestit külastavad budistide kõrge vaimne juht Kalu Rinpotše ja Tema Pühaduse dalai-laama eriesindaja Sonam Tsering Frasi. Kalu Rinpotše ja Sonam Frasi annavad 25.-26. septembril loenguid Tallinna ja Tartu ülikoolides ning avaliku loengu Riigikogus.

Riigikogu loengust teeb otseülekande Postimees ning Riigikogus loengul osalemiseks saab registreeruda SIIN.

Loeng Tallinna ülikoolis leiab aset 25. septembril kl 12.15 teemal «Loobumise ja kaastunde praktika». Loeng toimub ruumis A-354 ja on kõigile huvilistele avatud.

Loeng Riigikogu konverentsisaalis algab 25. septembril kl 14.30. Teemal «Leida rahu iseendas» toimuval loengul on eestikeelne sünkroontõlge ning loengut kannab otse üle Postimees.

Loeng Tartu ülikooli peahoones algab 26. septembril kl 14.15 ruumis 228. Loengu teemaks on «Budismi praktiline rakendamine kaasaegses ilmalikus maailmas».

Kõigi Kalu Rinpotše loengute eel peab sissejuhatusena tiibeti budismi ja kultuuri tutvustava lühiloengu Tema Pühaduse dalai-laama eriesindaja Sonam Frasi.

Kyabje Kalu Rinpotše on tiibeti budismi Shangpa Kagyu koolkonna juht ja liinihoidja. Kõrge õpetaja sündis 1990. aasta septembris ja 4-aastaselt tunnistasid Tema Pühadus dalai-laama ning Tema Eminents Kenting Tai Situ Rinpotše ta eelmise, 1989. aastal surnud Kalu Rinpotše taassünniks. Kalu Rinpotše tegutseb budistliku õpetajana aktiivselt Bhutani Kuningriigis, Himaalaja regioonis ning paljudes Euroopa, Aasia ja Ameerika riikides.

Tänapäeval läheneb Rinpotše Buddha Dharma õpetamisele kaasaegselt, kasutades Niguma jooga praktikast tuletatud meetodeid, et edendada vaimset ja füüsilist heaolu vastusena nii hiljutisele COVID-pandeemiale kui üldisemalt 21. sajandi kiirele ja kaootilisele materialismimaailmale ning pingetele.

Ta korraldab ja juhib ka mitmesuguseid heategevuslikke ettevõtmisi kogu maailmas, annab regulaarselt õpetusi paljudes riikides ning kooskõlas Shangpa liini ajalooga tõstab esile budistliku praktika ja tarkuse naiselikku aspekti.

Hiljuti kohtus Kalu Rinpotše Tema Pühaduse dalai-laamaga ja sai dalai-laamalt õnnistusi oma vaimsete kohustuste täitmise jätkamiseks. Ta säilitab ja edendab Shangpa Kagyu liini tavasid ja Tiibeti kultuuri, eesmärgiga luua sidet kõigi Buddha Dharma õpetustest huvitatud inimestega ja ühendada iidset tarkust tänapäevaste eluviisidega.

Üheks visiidi põhjuseks on selgitamine Riigikogu liikmetele olukorda hiinlaste okupeeritud Tiibetis. Mäletatavasti väisasid punahiinat üsna äsja 6 parlamendiliiget, kes on Hiina tegutsemist igati õigustanud.

Tagasi üles