Naised langetavad otsuseid teisi, mehed iseennast silmas pidades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised langetavad otsuseid teisi, mehed iseennast silmas pidades
Naised langetavad otsuseid teisi, mehed iseennast silmas pidades Foto: SCANPIX

Briti psühholoogide sõnul võivad naised olla kõrgema moraaliga kui mehed ning üle 60-aastastel on kõige kindlamad väärtushinnangud.

Katsealustele anti täita testid, milles olid küsimused aususe ja kompetentsuse kohta, edastab The Telegraph.

Uuring näitas, et naised langetavad tihtipeale otsuseid sellest lähtudes, kuidas nende otsus teisi mõjutab.

Uuring näitas ka seda, et nii meeste kui naiste vanuse kasvades muututakse vähem kuulekaks, kuid samas analüüsivõime kasvab.

«Nii mehed kui naised on oma intellektuaalsete ja moraalsuse tipul 60 eluaastates,» selgitas psühholoog Roger Steare.

Steari koostatud test kannab pealkirja «Moral DNA test».

Selle testi on täitnud umbes 60 000 vabatahtlikku 200 riigis. Nende seas oli peaaegu kõikide elualade ja erinevate sotsiaalsete klasside esindajaid. Teadlased lootsid testi abil teha kindlaks, mis mõjutab moraali.

Katsealustelt küsiti nende töö ja eraelu kohta, kaasa arvatud seda, kas neid ümbritsevad inimesed peavad neid moraalseteks ja ausateks.

Lõpuks tuli katsealustel määratleda, milline on nad kuue isiksusetüübi seas: filosoof, kohtunik, õpetaja, jõukasutaja, kaitsja või kena inimene.

«Naised langetavad otsuseid eelkõige sellest lähtudes, kuidas nende otsused teisi mõjutavad. Selle tõttu võivad naised meestest paremaid ja moraalsemaid otsuseid langetada. Mehed seevastu lähtuvad rohkem endast ja on individualistid. Neid ei huvita eriti, kuidas nende otsused teisi mõjutavad,» selgitas Steare.

Ta lisas, et mis puudutab meeste tööalaste elu, siis tuleks meestel rohkem egost loobuda ning näidata rohkem arusaamist ja kaastunnet. Need jooned on meeste eraelus olemas, kuid tööalases konkurentsis nad peidavad neid.

«Mida vanemaks ja elukogenumaks inimesed saavad, seda kõrgema moraaliga nad on. 60. eluaastatel ollakse kõige moraalsemad,» jätkas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles