Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: Moskva kiriku uuemast sõjast Eesti Vabariigi vastu (2)

Copy
Juku-Kalle Raid osutab Riigikogu vastas asuvale sibulakuurile
Juku-Kalle Raid osutab Riigikogu vastas asuvale sibulakuurile Foto: Piret Pernik

Vene õigeusu kiriku pea patriarh Kirill on veendunud, et kunagised Nõukogude Liidu vabariigid on Venemaa osa. Kirill teatas, et Eestis tegutseva, tänaseni Moskva patriarhaadile alluva kiriku lahkumine Putini kanoonilisest alluvusest ei tule kõne allagi. Juku-Kalle Raid vaatab selle sibulate serenaadi veelkord üle. Uurime Moskva patriarhi uudiseid.

Moskva patriarhaadile alluv Vene õigeusu kirik on nagu mädanev okas Eestimaa jalas, mis paneb meid lonkama. Meil pole vist mõtet korrata, et moskoviitide kirik on juba hiljemalt 16. sajandist olnud Venemaa poliitiline käepikendus, meil pole vist vaja korrata ka seda, et Moskva kirik, mille sümbolistlik "ikoon" Nevski katedraal elik sibulakuur pole mitte vaimsuse ega õigeusu kants, vaid Vene sõjariigi käepikendus.

Kirik nagu raketibaas

Kui ma nimetan Vene kiriku tõeliseks patriarhiks Vladimir Putinit, teen ma sellega küll "akadeemilise" vea, kuid sisulist viga mitte. Senikaua kui see organisatsioon siin tegutseda saab, tegutseb siin täiesti vaba randmega ka Venemaa luure ning teostatakse sõjatoetust Venemaale. Alljärgnev kiri on meile kõigile, kes Eestit vähegi kalliks peavad.

See vene kirik kui mingi hull asjandus on igasuguse demokraatia ning vabaduse vaenlane.

Ma kirjutan siinset kirja justnimelt seepärast, et meile on realiteet raske kohale jõudma – nii poliitikute, ametnike kui ka Eesti diplomaatia ühisajusse. See vene kirik kui mingi hull asjandus on igasuguse demokraatia ning vabaduse vaenlane. Me peame sellele mõtlema senikaua, kuni Moskva patriarhaat mingi üksusena Eesti Vabariigi territooriumil eksisteerib. Sest see on justnagu vaenlaste vaimne raketibaas.

Eesti kui Venemaa osa

Tsiteerime korraks Moskva julgeolekukiriku juhi, patriarh Kirilli kõne, millega ta sai hakkama 28. augustil sellel aastal. Tema põhiline sõnum oli, et Nõukogude Liidu lagunemist kiriku seisukohalt ei eksisteerinud, et see on mingi loll infomüra. Ta ütles konkreetselt, et Moskva patriarhaadi "alluvuses" mingeid uusi riigipiire ei eksisteeri, pole olnud ega saagi olema.

Lause avaldusest: "Meie oleme kogu Venemaa kirik ja minu jaoks on olulised Kiiev, Minsk ja teised vabariikide pealinnad – need on ühtse Püha Venemaa olulised vaimsed keskused."

Muuseas, sõda Ukrainas nimetab ka meie Sibulakuuri peadirektor Kirill "rahutusteks Venemaal"

Ja edasi, pajatades õigustavalt: "See teadmine elab sügaval enamikus meie vaimulikes ja usklikes, ning mitte ainult Vene Föderatsioonis, vaid isegi seal, kus selliste seisukohtade väljendamise eest võib kaotada oma vabaduse."

Moskva kiriku patriarh markeerib oma jutus kahte asja korraga: Venemaa VÕIM on õigeusklike jaoks ülimuslik ning kes selles kahtlevad ja "vaenlaste" poolt "karistada saavad", on justkui pühasõdalase staatuses.

Päästemissioon "püha Venemaa kaitseks"

Muuseas, sõda Ukrainas nimetab ka meie Sibulakuuri peadirektor Kirill "rahutusteks Venemaal", mis ei ole "esmakordne nähtus" ning kutsub vaimulikke püsima eesliinil.

Just nimelt. Vene vaimulikkond, mis on tihedalt julgeolekuga seotud, pajatab juba ammu, et sõda kulgeb läbi kiriku, mis allub Venemaa pühadele soovidele.

Eestis aga on Moskva juhitud õigeusukiriku koridorides siginenud mõte, et institutsiooni säilitamiseks tuleks see ümber nimetada.

Ka on Kirill korduvalt rääkinud, et truudus emakirikule ja Venemaale asetab kõik Venemaa vastased ajaloo tumedale poolele.

Kuidas teisiti mõista tema avaldust, et käimas on "päästemissioon kogu Püha Venemaa ruumi jaoks" ning Vene püha ruumi kaitsjad "jäävad ajaloo helgele poolele ja võidavad lõpuks".

Vahva on ka see, et Vene kirikupea avaldab mõtet, et Vene majanduskasv suureneb, elu edeneb ning lisab, et sellega tunnustab reaalsus Vladimir Putinit ja kogu tema meeskonda.

Meie sibulakuuri ohud

Eestis aga on Moskva juhitud õigeusukiriku koridorides siginenud mõte, et institutsiooni säilitamiseks tuleks see ümber nimetada.

Tehtigi täiesti jabur katse panna Putini kirikule uus nimi – Eesti Õigeusu Kirik.

Et siis – sama loogika järgi võinuks ENSV-d kutsuda Eesti Vabariigis ja elada tänu sellele edasi justkui tõeliselt vabal maal stalinistliku diktatuuri tingimustes? Siililegi selge, et see kõik on pehmelt öeldes jabur.

Moskva katsele jätkata siin oma ümbernimetatud kontorit "Eesti Õigeusu Kiriku" nime all õnneks edu ei tabanud, aga tegelikult tuleks kogu see putka kiiremas korras kinni panna. Kahjuks läheneme me sellele liiga aeglaselt.

Tegelikult tuleks kogu see putka kiiremas korras kinni panna. Kahjuks läheneme me sellele liiga aeglaselt.

Siit üleskutse kolleegidele Riigikogus, üleskutse ametnikele ning meeldetuletus kodanikele – me ei tohi lasta Moskaval Eestis laiutada. Õigeusu kirik Moskvas ja Venemaal – ja ka siin – on liiga suur organisatsioon, et tema tegevusele läbi sõrmede vaadata.

Eestis asuva Moskva sibulakuuri juhatus eesotsas peapiiskop Danieliga aga usub vist tõsimeeli, et kosmeetilised muudatused tema kiriku põhikirjas muudavad asja olemust.

Täpsemalt – ta ilmselt ei usu, aga usub, et me kõik oleme piisavalt lollid laskmaks venelaste kiriklikul julgeolekuorganisatsioonil pärast nimevahetust ja paari lause parandamist siin edasi toimetada.

Moskvas tsivilisatsioonilist muutust ei toimu

Tegelikult ei ole muutunud mitte tuhkagi.

Ja nüüd: veel üks selle kirjatüki põhjus on see, et Eestis asuva Moskva patriarhaadi kiriku sulest kuuleme me lähikuudel uut avaldust, kuidas nad on tegelikult siledad, õilsad, auväärsed ning sõbralikud. Tavaline.

Tegelikult aga – Moskva kirik on ja jääb selleks, enne kui seal ei toimu mingit tsivilisatsioonilist muutust, mida kahjuks küll ennustada ei oska ega suuda.

Kuni Moskva sõdib ja kirik toetab sõda ning peab ka Eestit Venemaa osaks, ei ole sellel sibulakuuril siin isegi ruutsentimeetri suurust kohta.

Moskva kirik tuleb Eestis kinni panna. Sulgeda. Me ei saa jahuda usuvabadusest, kui selle organisatsiooni ladvik eesotsas Kirilli ja Putiniga sedastavad üheselt, et mingit Eestit pole olemas ja me oleme kõik ühe suure Venemaa tänulikud väikevaruosad.

Kuni Moskva sõdib ja kirik toetab sõda ning peab ka Eestit Venemaa osaks, ei ole sellel sibulakuuril siin isegi ruutsentimeetri suurust kohta.

Ma loodan, et ühiskondlik surve aitab meie võimudel selle kohutava putka kinni panna.

Muuseas, siseministri nõunik on Vootele Päi.

Tagasi üles