Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

TUGIISIKUST ILMA Puuetega lapse ema pöördus Valga valla vastu kohtusse: lapse tugivõrgustik lõigati lihtsalt läbi

Copy
Valga kohtumaja kohtusaal. Foto on illustreeriv.
Valga kohtumaja kohtusaal. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgalanna võttis ette kohtutee, kuna vald pidas vajalikuks lapsele määratud tugiisiku teenuse lõpetamise keset eelmist õppeaastat. Kuigi kõik spetsialistid on tugiisiku vajalikkuses veendunud, pole lapsel enam tugiisikut. Kohus tegi vallale ettekirjutuse lapsevanema taotluse uuesti läbivaatamiseks. «Vald on seda menetlemas,» ütleb Valga valla esindaja.

Valgas elav Margot võttis ette kohtutee Valga valla vastu, kuna möödunud õppeaastal võeti tema lapselt õppeaasta keskel ära tugiisik. Margoti 11-aastasele lapsele on määratud raske puue, mille tõttu ta tugiisikut vajab. Laps õpib 4. klassis ja kui õppetööga saab ta hakkama edukalt, siis on mitmeid igapäevatoiminguid (nt riietumine, väljas liikumine), milles laps abi vajab. «Tal pole ohutunnet, ta võib kergesti auto alla jääda näiteks. Ta on oma eakohasest arengust maas,» ütleb ema.  

«Tugiisik teda kogu aeg aitas ja toetas. 2,5 aastat käis eelmine tugiisik temaga, madala palga eest tegi ta mu lapsega super tööd ja tänu sellele on laps täna selline nagu ta on,» räägib Margot. Tugiisiku teenus lõppes aga eelmise aasta 30. detsembriga ning Margoti pere sai sellest teada alles käesoleva aasta jaanuari alguses. 

Tagasi üles