Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: «Issand jumal! Riigikogus toimus peenhäälestamine!»

Copy
Klaverihäälestaja Juhan Tõhk ütleb, et riigikogu puhvetis asuvast pillist saaks peale remonti suurepärase kontsertklaveri.
Klaverihäälestaja Juhan Tõhk ütleb, et riigikogu puhvetis asuvast pillist saaks peale remonti suurepärase kontsertklaveri. Foto: Eesti 200 fraktsioon

Üks «peenhäälestamine» on riigikogus ka korda läinud, ironiseerib rahvasaadik Juku-Kalle Raid. Nimelt häälestati täna riigikogu puhvetis ära klaver, sest homme esineb sellel üks Ukraina tuntumaid jazz-pianiste Oleksi Petuhhov Odessast.

Homme esineb riigikogu puhvetis Ukraina üks tuntumaid jazz-pianiste – Oleksi Petuhhov. Oleksi Petuhhov tuleb Eestisse otse sõjaväeteenistusest, mille tarbeks sai loa võtta ametlik puhkus. Tegemist on Odessa ühe tuntuima muusikuga, kes on täiemõõdulise sõja ajal andnud Odessas kümneid heategevuslikke kontserte pommivarjendites, suletud klubides, tänavatel ja kontserdisaalides, hoides sellega üleval linlaste vaimu.

Paraku on riigikogu puhvetis asuv klaver paras ront. Erasektor tõttas appi, kuna riigikogu on teatavasti väga vaene organisatsioon ning saatis peale ühe Eesti parima klaverihäälestaja.

Neljapäevase kontserdi organiseerija, väliskomisjoni ja Ukraina parlamendirühma liige Juku-Kalle Raid kommenteeris, et peenhäälestuse tegi võimalikuks Meelis Kubitsa juhatatud Kultuuripartnerluse Sihtasutus, kes kutsus häälestama firma Klaverite Kants.

«On märkimisväärne, et riigikogus mõni peenhäälestus ka õnnestub!» rääkis Raid. «Mulle teadaolevalt on see ainus tulemusrikas peenhäälestamine siin majas.»

Eesti tipphäälestaja Juhan Tõhk ütles, et iseenesest on tegemist väga auväärse ja vana pilliga, mis pärineb 20. sajandi algusest. «Praegu veidike püsib, kontserdi saab ära teha. Aga päris korda tegemine võtab aega ja on kulukas,» kommenteeris Tõhk.

«Virblipakk on praguline, kui see ja keelestus ära vahetada, oleks see umbes 3000-eurone lugu. Kui aga teha põhjalik kapitaalremont, siis umbes 8000. Siia kuulub täielik välisviimistlus, värv klaverilt koorub ja varsti on ta nagu musta-valgekirju lehm! Praod on virblipakus häälestusvirblite vahel – see mõjutab häälestuspidavust. Katki on ka pedaalikonstruktsioon. Bechtein ise on maailmaklassi pill ja sellest saaks suurepärase kontsertklaveri.»

Minikontsert leiab aset homme kell 12, lisaks muusikale saavad riigikogulased muusikuga vestelda ning kuulata n-ö lugusid otse sõjatandrilt läbi ühe isiku vaatevinkli.

Laupäeval toimub Tallinnas asuva Mustpeade Maja valges saalis eesti ja ukraina jazz-muusikute heategevuslik ühiskontsert «Odesa-Tallinn Jazz Night». Projektis löövad kaasa Jaak Sooäär, Raul Vaigla, Karl-Juhan Laanesaar ja ukraina külalised, Odessa jazz-pianist Oleksi Petuhhov ning Tšerkassõst pärit saksofonist Mõhhailo Jevtušenko alias Mike.

Ühiskontsert Tallinnas on vastuseks eesti muusikute käigule Odessas 2023. aasta maikuus, mis kujunes esimeseks rahvusvaheliseks kultuurisündmuseks selles unikaalses sadamalinnas. Kontserdil esines koos eesti muusikutega ka Oleksi Petuhhov, kes oli küll kontserdile kutsutud külalisena, kuid eesti kolleegid palusid ta lavale ja nii kujunes sellest tõeline ühine jämmimine.

Tagasi üles