Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Poolfinaal on minevik! Kõik peale ühe Eesti Laulu 2025 finalisti valib välja žürii

Copy
Eesti Laul 2024 võitjad 5MIINUST ja Puuluup Eurovisiooni finaali proovis.
Eesti Laul 2024 võitjad 5MIINUST ja Puuluup Eurovisiooni finaali proovis. Foto: Konstantin Sednev

Rõõmusõnum kodumaistele muusikutele, sest Eesti Laulu konkurss on 16. septembri keskpäevaga avatud! Ühtlasi selgus, et tänavu ei ole ühtegi poolfinaali ning viimasel kahel päeval esitatud võistluslood lähevad kallimaks maksma.

ERR annab teada, et Eesti Laul 2025 konkurss on avatud. 16. septembrist alates saab laule esitada kuni 21. oktoobrini ja tähtaeg kukub kell 12. Eesti Laul 2025 võitja selgub publikuga finaalkontserdil 15. veebruaril 2025.

Kui möödunud korral toimus vähemalt üks poolfinaal, siis nüüd on Eesti Laul vaid üheõhtune sõu. Teisisõnu saab kõikidest konkursile esitatud lugudest otse finaali žürii valikul 15 lugu, neile lisandub üks rahvahääletuse tulemusena. 

«Meie suurim eesmärk on alati olnud Eesti Lauluga toetada uue muusika loomist ja anda artistidele ning autoritele võimalus oma loomingut lisaks Eestile kogu Euroopale tutvustada. Kuna tänavu hoiavad kokku kõik, siis teeme seda meiegi ning piirdume ainult finaalkontserdiga. Poolfinaalid jäävad kahjuks sellel aastal ära. Küll aga anname senisest rohkematele artistidele võimaluse suurel finaallaval üles astuda,» selgitab ERRi elamussaadete toimetuse juht Karmel Killandi.

«Oleme 2025. aastal keeruka ülesande ees, et piiratud ressursside juures jaguks võimalusi nii popmuusikale, klassikale, rahvakultuurile, suurtele portreesaadetele, mälumängudele, pidulikele suurülekannetele kui ka läbi aegade suurimale laulu- ja tantsupeole. Eesti Laul tuleb küll ühe kontserdiga, aga seda rohkem saame keskenduda ühe väga hea konkursi ja kontserdi korraldamisele.»

Eesti Laulu konkursile lugude esitamise tähtaeg on 21. oktoober kell 12. Konkursil osalemise tasu on kuni 18. oktoobrini 50 eurot eestikeelse loo eest ning 100 eurot võõrkeelse või mitmekeelse laulu eest.

Ajavahemikul 19. kuni 21. oktoober esitatud lugude osalustasud kahekordistuvad ja on vastavalt 100 ning 200 eurot.

Eesti Laulu konkursil võivad osaleda autorid ja autorite kollektiivid, kes on Eesti Vabariigi kodanikud, välismaalasest Eesti Vabariigi residendid tulumaksuseaduse mõistes või mitteresidendid. Uue reglemendi kohaselt peab laulul olema vähemalt üks Eesti Vabariigi kodanikust või residendist autor. Laulude esitaja(d) võivad olla Eesti Vabariigi kodanikud, residendid või mitteresidendid. Nii esitajate kui autorite puhul kehtib kuni viie laulu põhimõte.

Eesti Laulu produtsendi Riin Vanni sõnul kohendati tänavust reglementi autorite vaatenurgast, et anda Eesti loojatele senisest paindlikum võimalus rahvusvaheliseks koostööks. «Näeme, et Eesti autorid teevad aktiivselt koostööd teiste riikide muusikutega ja oleme sellisteks ühisprojektideks andnud paremad võimalused ka Eesti Laulul. Erinevate riikide autorite kaasamine annab suurepärase võimaluse produktsioonidel kogemusi vahetada ja seeläbi arendada ning rikastada ka siinset muusikaelu,» lisab Eesti Laulu produtsent Vann.

Eesti Laulu konkursi 15 finalisti valib välja žürii, edasipääsejad avalikustatakse novembris ja esimest korda saab laule kuulata detsembris. Žürii valikule lisandub rahvahääletuse tulemusena 16. laul, mis selgub eelvooru toimumise järel.

Eesti Laul 2025 võitja selgub 15. veebruaril superfinaalis telefonihääletuse tulemusena, kolm superfinalisti selguvad žürii ja publiku häältega.

Konkursil osalemiseks tuleb laul koos muu reglemendis loetletud materjaliga üles laadida ERRi veebikeskkonda eestilaul.ee.

Eesti Laul 2025 reglement, ajakava ja osalemiseks vajalik informatsioon on leitav Eesti Rahvusringhäälingu veebikeskkonnas.

Tagasi üles