Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

FOTOD Eesti ja Soome saunasõprade suur pingutus kandis vilja: saunatamise Guinnessi maailmarekord sai kinnituse

Copy
Saunatamise Guinnessi maailmarekord.
Saunatamise Guinnessi maailmarekord. Foto: Erakogu

Eesti ja Soome saunasõprade suur pingutus on lõpuks vilja kandnud – Guinnessi maailmarekord «Enim fotosid saunas viibivatest inimestest Facebookis ühe tunni jooksul» on ametlikult kinnitatud! 8. juunil, rahvusvahelisel saunapäeval, laeti Facebooki loodud gruppi ühe tunni jooksul üles 3909 fotot, millest Guinnessi reeglitele vastas ja arvesse läks 3602.

Rahvusvahelisel saunapäeval toimunud rekordikatses osales tuhandeid inimesi üle kogu maailma, jagades sotsiaalmeedias saunamõnusid ja armastust sauna vastu. Guinnessi maailmarekordi protsessi kontrollis ametlik esindaja. Lisaks hindasid fotosid veel kolm eksperti, kelle ülesandeks oli dokumenteerida iga postitatud pilt ja hinnata selle vastavust tingimustele.

«See on Eestis unikaalne ettevõtmine, sest vaatamata sellele, et saunatamises on tehtud erinevaid rekordeid, siis massilist ühissaunatamist pole keegi veel üritanud. Inimeste kirg ja entusiasm sel päeval oli tõeliselt vahva,» kommenteeris Visit Estonia turismijuht Anneli Lepp. «Oleme väga uhked, et saime oma saunatraditsiooni nii suurele rahvusvahelisele areenile tuua. Nägime ka, et saunaarmastusel pole riigipiire. Kutsume selle rekordi abil veel rohkem inimesi meie erilisest saunamaailmast osa saama.»

«Guinnessi maailmarekordite meeskonnale on alati põnev näha inimeste loomingulisust ja kirge, millega nad rekordeid püüavad ning ühine saunatamine oli suurepärane näide sellest,» ütles Guinness World Recordsi ametlik kohtunik Seyda Subasi-Gemici. «Oli tore näha, kuidas jagatud armastus saunakultuuri vastu tõi kokku nii palju inimesi üle kogu maailma. Õnnitleme Eestit, Soomet ja kõiki, kes osalesid selles edukas globaalses katsetuses.»

Rekordi püstitamiseks postitatud pilte hinnanud Maaülikooli lektor ja Guinnessi rekordi projekti audiitor Lea Sudakova tõi esile, et rekordikatses hindajana osalemine pakkus nii peamurdmist kui humoorikaid hetki. «Olen aastakümneid andmetega töötanud, aga see projekt osutus üllatavalt keeruliseks – näiteks tehnilised tõrked, kus Facebook muutus suure piltide hulgaga järjest aeglasemaks, mis omakorda kasvatas loendamisele kulunud aega. Samuti tuli meil hoolikalt üle vaadata, kas iga foto vastas ka Guinnessi seatud tingimustele või mitte. Näiteks ei osanud me ette näha, et inimesed postitavad pilte saunalaval istuvatest koertest – selliseid pilte tuli palju just Soomest. Eriti südantsoojendav oli vaadata aga saunakogukondade lavastatud fotosid, kus oli tõesti rekordi püstitamiseks vaeva nähtud,» meenutas Sudakova mõningaid hetki fotode loendamisest.

Saunakultuurist peetakse lugu maailma eri paigus

Pilte saabus lõppkokkuvõttes igast maailma nurgast. Kõige enam pilte postitasid eestlased, seejärel soomlased ning pea 300 fotot tuli ka meie naabritelt lätlastelt. Üllatavalt palju osalejaid oli näiteks Taist, mis kinnitab, et saunakultuuril on tõepoolest globaalne haare. Kokku postitati pilte 47 riigist ja 6 kontinendilt: Aafrikast, Aasiast, Austraaliast, Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast. Kõige kaugemad fotod laeti üles Uus-Meremaalt ja Jaapanist. Jaapanis on just viimasel kümnel aastal sauna populaarsus tõusuteel olnud.

Korraldajad kaaluvad juba järgmisel aastal rekordikatse kordamist, et jätkata selle unikaalse traditsiooni edendamist. «Tahame suurendada veelgi rahvusvahelist kaasatust ja tuua nii eestlastest kui teistest rahvustest saunasõbrad üle maailma sel päeval sauna,» sõnas Anneli Lepp. «Üks on kindel – saunakultuur elab ja hingab ning sellel on tulevikus veel palju pakkuda!»

Vaata põnevaid saunafotosid SIIT.

Eesti ja Soome saunakultuurid on kantud UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja. Rahvusvahelist saunapäeva tähistatakse juunikuu teisel laupäeval.

Tagasi üles