Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEO Trump väitis debatil, et Haiti immigrandid söövad ameeriklaste lemmikloomi (2)

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump 10. septembril 2024 Pennsylvanias Philadelphias valmisväitluses demokraatide presidendikandidaadi Kamala Harrisega.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump 10. septembril 2024 Pennsylvanias Philadelphias valmisväitluses demokraatide presidendikandidaadi Kamala Harrisega. Foto: REUTERS / Brian Snyder / Scanpix

Kuulujutt immigrantidest, kes söövad lemmikloomi, levib sotsiaalmeedias USA mõjukate inimeste seas, kuid väite tõestuseks puuduvad tõendid.

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump väitis 10. septembri valimisdebatil, et Haitilt pärit sisserännanud röövivad ja söövad ameeriklaste lemmikloomi.

«Nad söövad koeri, nad söövad kasse, söövad kohalike inimeste lemmikloomi,» ütles Trump.

Sama väide on viimastel päevadel ringelnud sotsiaalmeedias, eriti X-teenuses. Seda on levitanud ka Xi omanik, miljardär Elon Musk.

Väide ei vasta tõele. Aga miks siis Trump midagi sellist väidab?

Augusti lõpus pidas Ohio osariigi Springfieldi linna elanik linnavolikogule Haiti immigrantide vastase kõne. BBC andmetel rääkis elanik, et sisserännanud püüdsid parkidest parte kätte saada ja süüa, ja süüdistas kohalikke võime altkäemaksu võtmises. Ta ei esitanud oma väidete kohta tõendeid.

Hiljuti postitati Springfieldi kohalikku Facebooki gruppi foto tumedanahalisest mehest, kes hoiab käes hane, juures oli tekst, et Haiti immigrandid söövad hanesid ja lemmikloomi. Tekstis mainitakse, et «üks naaber leidis oma kassil soolikad väljalastuna nagu jahil maha lastud hirvel.»

Trumpi asepresidendikandidaat JD Vance kirjutas Xis, et Haiti migrandid tekitavad Springfieldis kaose.

«On teatatud kohalike lemmikloomade röövimisest ja söömisest inimeste poolt, kes ei peaks selles riigis viibima,» kirjutas Vance.

Vance'i Xi postitusel oli 11. septembri hommiku seisuga 11 miljonit vaatamist.

Umbes samal ajal kui Vance hakkas väidet jagama, tegi seda ka Elon Musk. Esmaspäeval jagas ta postitust, milles öeldakse, et sisserändajad hävitasid Ohios linna ja söövad lemmikloomi.

«Hääletage Kamala poolt, kui soovite, et see juhtuks teie naabruses!» kirjutas Musk.

Trump kordas seda väidet presidendikandidaatide debatil.

Demokraatide kandidaat Kamala Harris nimetas Trumpi äärmuslikuks ja naeris tema üle. Debati moderaatorid tõid välja, et Trumpi väitel puuduvad tõendid.

Springfieldi politsei ja teiste võimude teatel pole linnas märgatud, et sisserännanud varastaksid ja sööksid lemmikloomi.

«Vastuseks hiljutistele kuulujuttudele, mis väidavad, et immigrandid on meie linnas toime pannud kuriteguseid, tahame selgitada, et puuduvad usaldusväärsed teated või väited, et hiljutiste sisserännanute kogukond oleks lemmikloomadele kahju tekitanud, neid vigastanud või väärkohtlenud,» ütles politsei pressiesindaja uudisteagentuuri Reutersi andmetel.

Ametivõimude teatel pole leitud tõendeid hanede söömise kohta.

Sotsiaalmeedias levis politsei kehakaamera üles võetud video, millel politsei vahistas Ohio osariigis Cantonis kassi söömise eest naise. Seda videot jagati sotsiaalmeedias väidete tõestuseks. Kohalik politsei ütles aga hiljem, et videol nähtav naine pole ümberasuja, vaid kohalik Cantoni elanik.

Viimastel aastatel on Springfieldi saabunud tuhandeid Haitilt pärit immigrante. Praegu on ligikaudu 59 000 elanikuga linnas neid hinnanguliselt ligikaudu 15 000.

USA laiendas 2021. aastal haitilaste õigust taotleda liitumist humanitaarprogrammiga, mis pakub kaitset väljasaatmise eest ja parandab tööloa saamise võimalusi. Kõnealune programm on mõeldud sisserändajatele, kes on pidanud kodumaalt lahkuma looduskatastroofide, relvakonfliktide või muude sündmuste tõttu, mis takistavad turvalist tagasipöördumist kodumaale.

Haiti on viimastel aastakümnetele kannatanud nii relvakonflikti kui looduskatastroofide tõttu, näiteks 2010. aasta laastav maavärin ja viimaste aastate poliitiline kaos ning kuritegelike jõukude vägivaldne tõus.

Nii suure immigrantide grupi saabumine Ameerika Ühendriikide standardite järgi väikelinna on aga paratamatult mõjutanud kohalike elu.

Uudisteagentuur AP teatas, et haiglad ja koolid on ülerahvastatud ning sagenenud on muuhulgas ka liiklusõnnetused.

Ohio kuberner ütles, et osariik saadab linnale 2,5 miljoni dollari (2,2 miljonit eurot-toim) väärtuses täiendavat abi tervishoiuteenuste jaoks ja annab valitsuse abi sisserändajate autojuhiõppeks.

Immigrantide küsimused on USA presidendivalimiste üks vastuolulisemaid küsimusi. See on osaliselt asepresident Harrise vastutusalas, nii et Trump ja tema toetajad kasutavad seda ka tema vastu.

Tagasi üles