Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEO Helsingis sõitis Vene diplomaatilise esinduse auto Ukrainat toetavale meeleavaldajale otsa (1)

Copy
Ukrainast kohale sõitnud meeleavaldajad protestid Helsingis Vene presidendi Vladimir Putini vastu.
Ukrainast kohale sõitnud meeleavaldajad protestid Helsingis Vene presidendi Vladimir Putini vastu. Foto: Joakim Klementi / Postimees

Ilta-Sanomat vahendab, et Helsingis sõitis Vene diplomaat Ukrainat toetavale meeleavaldajale otsa. Läbipääsu blokeerinud meeleavaldaja sõnul sõitis juht talle meelega otsa. Politsei on püüdnud Venemaa suursaatkonnalt Helsingis vajalikku infot küsida, kuid tulutult.

Helsingi südalinnas Mannerheimi teel leidis 2023. aasta juulis aset tõsine intsident. Venemaa diplomaatiliste numbrimärkidega auto kiirendas Ukrainat toetaval meeleavaldusel protestija poole pärast seda, kui protestija oli autot üritanud takistada läbi sõitmisel.

Protestija sõnul seisis ta auto ees, sest käsil oli spontaanne protestimine Vene riigi tegevuse vastu. Diplomaadi autos oli lisaks juhile ka kaasreisija. Vene saatkonnale kuuluvast ja siniste numbrimärkidega ning diplomaatilise kaitse all olevast autost väljunud mehed olid tema vastu agressiivsed, sest ta oli takistanud autol möödasõitu.

«Pärast kaklemist proovis ta mulle otsa sõita, juht sõitis meelega nii, et oleksin auto alla jäänud. Kaitsesin end palju sain. Olin valmis hüppama auto peale, kui peaksin hakkama jääma auto alla. Mõni moment mõtlesin, et jäängi auto alla,» räägib mees. Õhtul hakkas mehel lausa pahkluu valutama rüselusest. Ta jääb endale kindlaks, et juhi eesmärk oli tekitada talle vigastusi või isegi tappa.

Autos oli lisaks juhile ka kaasreisija. Meeleavaldaja sõnul oli reisija enne kiirendussituatsiooni öelnud inglise keeles, et nad on tavalised kodanikud. Protestija sõnul oli juht selle peale aga vastanud, et kaasreisija oleks vait, sest nad on diplomaadid.

Samuti olevat juht olnud väga üleolev ning ägestunult palunud protestijal tee pealt lahkuda. Soomlane soovis, et autojuht oleks rääkinud temaga soome keeles, ent juht keeldus. «Kui ta oleks öelnud kasvõi, et mine ära soome keeles, oleksin ma alla andnud ning olukord oleks lahendatud,» sõnab mees.

Mees on aga kindel, väidetavad diplomaadid tahtsid talle meelega otsa sõita, sest ta viibis meeleavaldusel Ukraina toetuseks. «Kahtlustan, et olen sattunud kuriteo sihtmärgiks, sest toetan aktiivselt Ukrainat agressioonisõjas, mida Venemaa peab Ukraina vastu,» lisab ta.

Tagasi üles