Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: lugu sellest, kuidas Riigikokku Venemaa ja Põhja-Korea sõprusrühmasid loodi (1)

Venemaa suurvesiir ja Põhja-Korea sultan tutvumas autoga
Venemaa suurvesiir ja Põhja-Korea sultan tutvumas autoga Foto: arhiiv

Äsja naasesid Hiinast Eestisse Hiina kommunistliku Partei sõbrad, riigikogu liikmed, kes esitasid Hiinas oma "seisukohti" ja kuulasid punahiinlaste omi. Juku-Kalle Raid kirjeldab unenägu, mille kohaselt asutati Riigikokku viivitamatult ka Põhja-Korea, Venemaa, Iraani, Venezuela jm oluliste riikide parlamentaarsed rühmad, kuna vaja oleks kuulata ka Venemaa, Iraani, Põhjakorea jm "seisukohti".

Hiina Rahvavabariiki külastanud Riigikogu delegatsiooni liikmed:

Riigikogu asespiiker Toomas Kivimägi, Riigikogu liikmed Andrei Korobeinik, Helmen Kütt, Lauri Laats, Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Mart Maastik.

Ühte mitte eriti tagasihoidlikusse kabinetti Riigikogu beebiroosas majas kogunesid seltsimehed. Nagu neljanda klassi ajalooõpikust meeles oli, tegid nad seda konspiratiivses korras, et vältida ajakirjanduslikku tagakiusamist.

Kogunemise eesmärk on arutada Eesti ja Hiina vahelisi suhteid mitmes valdkonnas ning hoida kahe riigi vahel pragmaatilist dialoogi praeguses keerulises geopoliitilises olukorras.

Konspiratsioonist

Seltskonna ninamees, Riigikogu asesliiper sm. T. Prügimägi, kes oli kõige julgem, sisenes majja esiuksest, kandes näo ees kollast maski.

Nii kogunesid Riigikokku sm-d T.Prügimägi, A.Kõrvalt, M.Tööstusmaastik, H.Pearahakütt, L.Höövlilaast ja A.Korruptseinik

Teised rakukese liikmed kasutasid erinevaid teid. Naisseltsimees A. Kõrvalt oli konspiratsiooni mõttes läinud tööle Riigikogu puhvetisse ning ilmus koosolekule valges kitlis ja lõhnas hapukapsaste järgi, sm. M. Tööstusmaastik puges välja Lauri Hussari auto pagasnikust, naisseltsimees H. Pearahakütt pääses koosolekule keldriaknast, aga sm-d L. Höövlilaats ja A. Korruptseinik maandusid hoovi peale langevarjudega õhupiiri rikkunud Vene sõjalennuki kuivpeldikust.

Hiina seltsimehed muule maailmale oma seisukohti avaldamas
Hiina seltsimehed muule maailmale oma seisukohti avaldamas Foto: arhiiv

Seisukohad on väga olulised!

Asesliiper sm. T. Prügimägi avas koosoleku.

"Seltsimehed", teatas sm. Prügimägi soojalt. "Mul on Riigikogu teise mehena hea meel õnnitleda meid kordaläinud Hiina visiidi eest. Hiina mõjuvõimu ei saa maailmas alahinnata ja sellepärast oli see ainus võimalus edastada Hiina seltsimeestele oma seisukohti. Aga seisukohtade esitamine on äärmiselt tähtis. Samuti kuulasime me ära Hiina seltsimeeste seisukohad! Minu suureks rõõmuks oli neil seisukohti väga palju! Seisukohtade mitte kuulamine on pehmelt öeldes lühinägelik ning ei pruugi meil võimaldada tulevikus oma seisukohti kujundada."

Nõustun sm Prügimäega täielikult. Hiina seltsimeeste seisukohti ei oleks mingil juhul tohtinud kuulamata unustada.

Sm A. Korruptseinik kinnitas omakorda: "Nõustun sm Prügimäega täielikult. Hiina seltsimeeste seisukohti ei oleks mingil juhul tohtinud kuulamata unustada, sest nende seisukohad on õpetlikud ja kui me poleks kohal käinud, võinuks me mokad nendest seisukohtadest puhtaks pühkida."

Hiina seltsimeeste seisukohad ühtivad alati partei seiskuohtadega
Hiina seltsimeeste seisukohad ühtivad alati partei seiskuohtadega Foto: arhiiv

Avagem hiina läptopid, lülitagem sisse hiina telefonid!

Nüüd palus sm Prügimägi avada Hiinast kingituseks saadud läpparid ja lülitada sisse kingitud nutitelefonid.

"Need nuhkvaraga rikastatud kingitused", seletas sm Prügimägi, "aitavad Hiina kompartei keisril paremini kuulata pealt meie seisukohti."

"Need nuhkvaraga rikastatud kingitused", seletas sm Prügimägi, "aitavad Hiina kompartei keisril paremini kuulata pealt meie seisukohti! Ja minu seisukoht oli temaga vesteldes, et tema seisukohtadega peaks arvestama."

Sm. Helmen Pearahakütt muretses: "Seda et... Minu seisukoht on, et peaks mõtlema, et... Ei tea, kas Hiina kompartei keiser kuuleb meie seisukohti ikka piisavalt hästi? Hiina on kaugel, palju kaugemal kui Tartu, tea kas ikka on sedavõrd hea nuhkvara, et meie seisukohtadest midagi kaduma ei läheks?"

Sm. A. Korruptseinik, kes käis lapsena raadioringis, lohutas sm Pearahakütti: "Kuulevad! Ja kui lööbki mingi ragina sisse, siis Hiina suursaadik Eestis avaldas juba seisukoha, et me võime oma seisukohti esitada ka otse talle. Loomulikult mitte avalikult röökides, on olnud meie ühine seisukoht. Kohtumispaigaks on määratud Ravila park Nõmmel, kus juba alatult vangistatud sm Herman Mimm käis oma seisukohti esitamas Vene seltsimeestele."

Me ei tohi unustada, et ka Venemaa suurvesiiri ja Põhja-Korea sultani seisukohti tuleb kuulata!
Me ei tohi unustada, et ka Venemaa suurvesiiri ja Põhja-Korea sultani seisukohti tuleb kuulata! Foto: arhiiv

Aga kus on Venemaa seisukohad?

Sm A. Kõrvalt tõstis käe: "Lubage, seltsimehed! See, et Hiina seltsimehed esitavad oma seisukohti ja meie esitame oma seisukohad neile, on hea. Aga muret teevad veel paljud asjad. Ma ei ole kindel, kas Vene seltsimehed on kursis kõikide meie seisukohtadega? Ja meie peaksime rohkem kuulama nende seisukohti, mida võiks võtta – me peame kujundama vastava seisukoha – lausa juhtnööridena."

Ma ei ole kindel, kas Vene seltsimehed on kursis kõikide meie seisukohtadega? Ja meie peaksime rohkem kuulama nende seisukohti.

Sm M. Tööstusmaastik noogutas energiliselt: "Just nii! Meie kuuleme siin igasuguseid kohalikke seisukohti, näiteks selliseid mida esitavad need mitteseltsimehed niiöelda Tiibeti toetusrühmast, kes käisid kohtumas Tiibeti eksiilvalitsusega. Pean silmas reetureid Kaku-Julle Raidi, selle laulja Sal-Salleri sugulast Karmen Jol-Jollert ja kesse oligi... Ahjaa, Ester Karuseen, ise veel sots! Mõned neist on kohtunud ka selle oranžis kitlis vanamehega, spiooniga, kes peidab ennast usujuhi dalai-laama sildi all Dharamsala linnas Indias. Vabandage väga! Aga selliseid seisukohti pole meie sõpradele Hiinast üldse vaja!

Sm H. Pearahakütt mõmises kaasa: "Need seisukohad ei kattu üldse Hiina seltsimeeste seisukohtadega ja me peame sellega arvestama!"

Vajame Vene, Iraani ja Põhja-Korea parlamendirühmi!

Nüüd hakkas sm L. Höövlilaats heleda häälega vinguma: "Ühtlasi, jaa! Nõustun seisukohtadega! Ka minu seisukohaks jääb mure, et Vene seltsimeeste ja nende suurvesiir Punn Mutini seisukohtadega ei arvestata piisavalt.

Ja Põhja-Korea sultani seisukohti pole läänes peaaegu üldse kuulda võetud. Kuidas siis nii? Oma seisukohti peame Põhja-Korea sultanile esitama ka meie, sest Hiina kompartei keiser ja Vene suurvesiir pole jõudnud seda võibolla teha!"

Me ei saa unustada mullade heatahtlikku režiimi Iraanis. Väga oluline oleks neile esitada oma seisukohti ja kuulata tähelepanelikult ära nende seisukohad!

Seltsimees A. Korruptseinik pistis vahele: "Me ei saa unustada mullade heatahtlikku režiimi Iraanis. Väga oluline oleks neile esitada oma seisukohti ja kuulata tähelepanelikult ära nende seisukohad!"

Seltsimees T. Prügimägi elavnes: "Tubli mõtlemine, seltsimehed. Juba esmaspäeval moodustame Riigikogus Põhja-Korea, Iraani, Venemaa, Boliivia ja Venezuela parlamendirühmad. Nagu olen korduvalt mõelnud, aga mitte veel seisukohta esitanud, siis visiidid Põhja-Koreasse, Venemaale, Iraani on muuhulgas võimalus Eesti seisukohtade esitamiseks."

Eesti peab oma seisukohti ju kellelegi esitama! Miks mitte Hiina komparteile?
Eesti peab oma seisukohti ju kellelegi esitama! Miks mitte Hiina komparteile? Foto: arhiiv

Kohe kui tuusikud saabuvad, siis reisile!

Sm T. Prügimägi hõõrus käsi ja undas edasi: "Ning meil ei ole mingit seisukohta arvata, et seisukohtade esitamise ja ärakuulamise nimel ei võimaldata meile tuusikuid. Võimaldatakse! Tuusikud saame kohe nii Venezuela kuningalt, Boliivia kubernerilt, Venemaa Suurvesiirilt, Põhja-Korea Sultanilt, Iraani direktsiooni šahhilt ja teistelt, kellele peaks seisukohti esitama.

Mina, kallis seltsimees, olen veendunud, et nimetatud riikide juhtide seisukohtade kuulamine saab olema väga seisukoharikas!

Sm A. Kõrvalt nõustus: "Täiesti õige seisukoht. Panin teie kui Suure Juhi seisukoha ka kirja, et seda seisukohta selgitada. Nii. Kuidas see oligi? "Just sellised visiidid on muu hulgas üks väheseid võimalusi Eestil oma seisukohti esitada"".

Edasi printisid seltsimehed Riigikogu asesliiper sm T. Prügimäe Hiina printerist (kahevärviline!) välja seisukoha Põhja-Korea, Venemaa, Iraani, Venezuela ning Boliivia parlamendirühmade asutamiseks.

"Ma olen jube elevil", sosistas sm A. Korruptseinik sm L. Höövlilaastule. "Seisukohad lausa pressivad end minust välja. Saaks juba rutem tuusikud!"

"Mina, kallis seltsimees", sosistas sm Höövlilaats vastu, "olen aga veendunud, et nimetatud riikide juhtide seisukohtade kuulamine saab olema väga seisukoharikas!"

**********

Hiina Rahvavabariiki külastanud Riigikogu delegatsiooni liikmed:

Riigikogu asespiiker Toomas Kivimägi, Riigikogu liikmed Andrei Korobeinik, Helmen Kütt, Lauri Laats, Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Mart Maastik.

Tagasi üles