Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«Kuuuurija» avasaates võetakse ette karm teema – kolme lapsega pere jääb kuuse alla

Copy
Kuuuurija
Kuuuurija Foto: Kanal 2

Esmaspäeval jõuab uue hooajaga Kanal 2 ekraanil «Kuuuurija». «Kui ma kaheksa aastat tagasi alustasin «Kuuuurijaga», siis minu kõige suurem hirm oli see, et inimeste mured saavad otsa,« tunnistab saatejuht Katrin Lust. «Aga teate, mis – teemasid on nii palju, et uputab,» nendib ta, rõhutades, et probleemid ja mured, mida lahata, ei ole ajaga kuhugi kadunud, vaid neid on isegi rohkem kui varem.

Lust meenutab, kuidas alustas saadet koos kahe-kolme inimesega, reisides igapäevaselt mööda Eestimaad, et tuua vaatajateni tõestisündinud lood ja juhtumid. Kuid ajaga on saade kasvanud ja muutunud, samas kui Lusti enda elu on saanud mitmeid uusi kihte ja kohustusi, sealhulgas töö Elu24 peatoimetajana ja kahe armsa pisitütre emaks saamine.

«Kui sul on lapsed ja pere ja muud kohustused, siis tegelikult mingis mõttes õpetab see sind delegeerima,» selgitab ta. «Ühelt poolt mul on rohkem tegemist, aga teiselt poolt mul on justkui rohkem pere jaoks aega.»

«Kui sul on selline toetav, töötav meeskond, siis sa võid liigutada mägesid,» sõnab ta. Lusti sõnul on tema ümber suurepärane võrgustik, kes aitab tal kõigi kohustustega toime tulla ja võimaldab tal keskenduda nende lugudele, mis tõeliselt loevad.

Uus hooaeg, uued lood

Kuid hoolimata kõigist muudest kohustustest on Katrin Lust suutnud hoida «Kuuuurijat» endiselt ühe vaadatuima saatena Eesti telemaastikul, mis toob vaatajate ette sageli šokeerivaid ja mõtlemapanevaid lugusid. «Iga hooaja lõpus ütlen, et enam mitte miski mind ei üllata, alati mõtlen, kui tuleb mingi hullumeelne lugu, siis nüüd on lagi käes,» ütleb ta. Sel suvel on Lusti sõnul üles filmitud ja saadeteks vormistatud taas terve hulk juhtumeid, mis on isegi teda šokeerinud. Nende seas on ka sügishooaja avaepisoodis käsitletav lugu.

2. septembril Kanal 2 ekraanile jõudva hooaja avaepisood toob vaatajate ette traagilise ja õpetliku loo ühest Kesk-Eesti perest, kes võib kaotada oma kodu. «See saade on ehe näide sellest, kuidas elu võib ootamatult pöörduda, ja kuidas «Kuuuurija» meeskond astub mängu just siis, kui tundub, et kõik lootused on kadunud,» sõnab Lust. Matemaatikaõpetaja Erko Elmik ja tema pere on elanud üheksa aastat Väike-Maarja külje all asuvas talus, mille nad ostsid järelmaksuga, panustades sinna kogu oma säästud ja aja, et luua ideaalne kodu. Kuid saatusel olid teised keerdkäigud varuks.

Kõik tundus minevat plaanipäraselt, kuni Erko jäi tehingu ametliku notariaalse kinnitamisega hiljaks ja maja endine omanik, vanahärra Arnold, suri. Pärandiküsimused muutusid keeruliseks, kuna vanahärra poja suurte võlgade tõttu pandi tema pärandiosa avalikule oksjonile. Seal omandas Tallinna ärimees poole majast kõigest 2800 euro eest, ja mõni päev hiljem ka teise osa majast vaid 1000 euro eest. Nüüd on see sama maja müügis ligi 80 000 euro eest, jättes Erko pere kodu kaotamise äärele.

«Kuuuurija» uurib , kuidas võis niisugune ebaõiglus aset leida ning milline on ametkondade, sealhulgas kohtutäituri ja notari roll selles loos.

Saate teises pooles keskendutakse mitteametlikule grupeeringule, mis tegeleb pedofiilide tabamise ja avalikustamisega. Eestis on esile kerkinud noortegrupp, kelle eesmärgiks on pedofiilide leidmine ja nende tegevuse paljastamine.

«Tahame näidata inimestele, et sellised täiskasvanud mehed, kes on valmis lastega seksuaalsuhetesse astuma, tõesti eksisteerivad,» räägib saates anonüümseks jääda sooviv grupeeringu liige.

Reporter Ketlin Kruse intervjueerib grupi liikmeid, kes nimetavad end «pedomentideks» ja tegutsevad peamiselt Tallinnas. Viimase aasta jooksul on sarnase eesmärgiga noorterühmitusi tekkinud aga üle kogu Eesti.

«Kuuuurija» on Kanal 2 ekraanil alates 2. septembrist esmaspäeviti kell 20.30.

Tagasi üles