Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

SÄUTSUD «Tallinn on jätkuvalt täielik imedemaa!» Balti jaama kerkiv omanäoline ootepaviljon võeti sotsiaalmeedias ette (2)

Copy
TAB 2024 installatsioonivõistluse ala.
TAB 2024 installatsioonivõistluse ala. Foto: Tõnu Tunnel / Eesti Arhitektuurikeskus

Balti jaamas võib peagi silmata uut omanäolist ootepaviljoni. Tänavuse Tallinna Arhitektuuribiennaali (TAB 2024) installatsioonikonkursi võidutöö ei ole aga sotsiaalmeedias teps mitte kõigile meeltmööda. «Ehk veidi tuuline saab olema talvel šedöövrit imetleda. Loodetavasti on elamus seda väärt,» säutsub näiteks üks.

Kolmapäeval avaldas ERR, et Balti jaama kerkib Belgia arhitektide kavandatud ootepaviljon Harjumaa bussiliinide reisijate ootealale. Belgias töötava arhitektuuriduo Elisabeth Terrisse de Bottoni ja Matthieu Brasebini ootepaviljon «Aega pole raisata» valiti välja rohkem kui 80 ideekavandi seast. 

Omanäolise ootepaviljoni ehitus algab septembris ning see avatakse 11. oktoobril Tallinna Arhitektuuribiennaali raames, mille järel paviljon jääbki tallinlaste kasutusse.

Kõnealuse paviljoni ehitamiseks uuskasutatakse ehitusmaterjale ja kasutatakse suures osas Eesti ettevõtte Thermory tootmisjääke, kirjutab ERR. Ootepaviljoni vundamendiks ja seinteks on kerged terasest puurid, mis täidetakse kivide või killustikuga. Erineva tihedusega seinad muutuvad kohati läbipaistvaks. Katuse konstruktsioon koosneb taladest ja lattidest loodud võresüsteemist.

Vaata fotot ja loe rohkem SIIT!

Kõnealune võidutöö on ette võetud ka ühismeedias. 

«Balti jaam saab uue paviljoni ja väga tore, et saab. Keegi targem võiks lahti mõtestada need võidutöö, «klimaatilised, sotsiaalsed ja kultuurilised» tähendused meile, kohalikule Eesti mammile, kes seal jätkuvalt külma sügistuult trotsides nendele teemadele mõelda saab,» säutsub näiteks üks.

Märksõnad

Tagasi üles