Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Mongoolia iidsest kindlusest leiti 1000-aastased siidmantlis eliitnaise säilmed

Copy
Tehisintellekti joonistus idamaisest naisest siidrõivais. Mongooliast leiti hiljuti 1000 aasta vanuse üliknaise säilmed ja sel naisel oli samuti seljas siidrõivad, millest olid alles jäänused.
Tehisintellekti joonistus idamaisest naisest siidrõivais. Mongooliast leiti hiljuti 1000 aasta vanuse üliknaise säilmed ja sel naisel oli samuti seljas siidrõivad, millest olid alles jäänused. Foto: Shutterstock AI / Shutterstock

Mongooliast mahajäetud kindluse jäänustest avastatud eliithaud sisaldab kollasesse siidmantlisse riietatud naise säilmeid ja annab ülevaate 1000 aastat tagasi õitsenud impeeriumi matmis- ja kaubandustavadest.

Arheoloogid leidsid matmispaiga juhuslikult Mongoolia kirdeosas asuvat kohta uurides. Khar Nuuri nime all tuntud kindlus ehitati millalgi 10. ja 12. sajandi vahel Kitan-Liao (ka Khitan) impeeriumi ajal, mis kontrollis sel ajal suurt osa Kesk- ja Ida-Mongooliast. Ajakirja Archaeological Research in Asia septembrinumbris avaldatava uuringu kohaselt oli kindlus osa «pikast müürist», mis ulatus üle maapiirkonna, teatab Live Science.

Tagasi üles