Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

KUIDAS KOHALE TOODI? Uus uuring: Stonehenge'i «altarikivi» on pärit 740 kilomeetri tagant (2)

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Suurbritannias Lõuna-Inglismaal asuv megaliitehitis Stonehenge, mille kivid on üsna kaugelt toodud. Kõige kaugemalt, Šotimaalt, on toodud aga niinimetatud altarikivi, mis asub keskel
Suurbritannias Lõuna-Inglismaal asuv megaliitehitis Stonehenge, mille kivid on üsna kaugelt toodud. Kõige kaugemalt, Šotimaalt, on toodud aga niinimetatud altarikivi, mis asub keskel Foto: SWNS.com/Scanpix

Suurbritannias Lõuna-Inglismaal Wiltshire’is Salisbury tasandikul asuva megaliitehitise Stonehenge'i iidne rituaalne tähendus on endiselt mõistatus, kuid teadlased on sammuke lähemal mõistmisele, kuidas kuulus kiviring loodi.

Monumendi keskel asuv ainulaadne lame kivi toodi Lõuna-Inglismaale Kirde-Šotimaa kõige kaugemast tipust, teatasid teadlased ajakirjas Nature. Pole selge, kas viie meetri pikkune kivi transporditi paadiga või mööda maad. Selle teekonna pikkus on üle 740 kilomeetri, teatab Fox News.

«See on üllatus, et see on pärit nii kaugelt,» ütles Exeteri ülikooli arheoloog Susan Greaney, kes ei osalenud uuringus.

Tagasi üles