Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ERILINE SÜNNIPÄEV Tütre hooldusõiguse eest võidelnud tallinlanna sai kohtus võidu

Copy
Annelii oma kodus.
Annelii oma kodus. Foto: Ekraanitõmmis videost.

6. augustil Harju maakohtus toimunud kohtuistungil langes suur kivi kahe tütre ema Annelii südamelt. Kohus otsustas vanema tütre hooldusõiguse Anneliile tagasi anda. Senini oli lapse eestkostjaks olnud kohalik omavalitsus. Teismeline tütar, kes väikelapse east saati elas lastekodus, saab täna oma 17. sünnipäeva tähistada oma kodus koos ema ja noorema õega. «Hooldusõiguse tagasisaamine oli väga keerukas protsess, mis nõudis palju kannatlikkust ning külma närvi,» räägib Annelii. 

2023. aasta novembris oli «Kuuuurijas» eetris saade, kus rääkis oma loo tallinlanna Annelii (nimi muudetud), kellelt võeti 11 aastat tagasi alkohoolikust mehe tõttu ära tema vanem tütar Lisandra (nimi muudetud). Kuigi naine ise alkoholi ei tarbinud, võeti temalt 2013. aasta märtsis hooldusõigus, kuna elukaaslasest täielikult sõltudes puudus tal endal igasugune sissetulek. «Ma palusin, et ma suudan teda üles kasvatada,» ütles Annelii toona lastekaitsele, kuid võimalust talle ei antud ning väike Lisandra viidi elama lastekodusse. Lapse eestkostjaks kuni tema täisealiseks saamiseni määrati kohalik omavalitsus. 

Vahepealsetel aastatel töötas Annelii ennast üles, sai korraliku ameti ning sõbranna õhutusel pöördus 2023. aasta suvel kohtu poole, et taotleda endale hooldusõigus tagasi. Annelii oli veendunud, et kodus oleks lapsel tunduvalt parem ja turvalisem kui lastekülas. Ka laps ise soovis tulla koju elama.

Tagasi üles