Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEOINTERVJUU Roald Johannson võtab uues saatesarjas luubi alla kevadel saadud diagnoosi: see on minuga kaasas käinud ilmselt lapsepõlvest (4)

Copy

«See on selline sisekaemuslik retk,» räägib Roald Johannson enda uuest, sügisel teleekraanile jõudvast saatesarjast, mis käsitleb ATHd ehk aktiivsus- ja tähelepanuhäiret. Viimase diagnoosi sai saatejuht ka ise tänavu kevadel. 

Mõni aeg tagasi tuli ilmsiks, et Roald Johannson paneb punkti menukale saatesarjale «Roaldi retked». «5 aastat on päris pikk aeg, mil mööda maailma ringi reisida. See võib tunduda unistuste töökohana, aga iga inimene väsib,» tunnistas Johannson. «Minu jaoks sai ring täis – viis aastat ja 38 riiki on päris paras hulk.»

Teleekraanilt mees aga ei kao. Septembrist tuleb ta televaatajate ette uue saatega, kus käsitleb ATHd.

«Ma ise sain selle diagnoosi selle aasta kevadel. Võib-olla ma olen ise mõelnud, et üks põhjuseid on ka pidev ringireisimine ja rööprähklemine, see on seda võimendanud kindlasti,» tunnistab saatejuht, lisades, et see on temaga kaasas käinud ilmselt alates lapsepõlvest. «Nüüd täiskasvanueas, kui rööprähklemist on rohkem, on see muutunud akuutseks ja ma tunnen, et ka liiga teinud. Vaimses plaanis on neid tõuse ja mõõne niivõrd palju.»

Saatesarja eesmärk on Johannsoni sõnul leida läbi sisekaemusliku retke vastuseid ATH-le. 

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire, lühend ATH on käitumishäire, mille tunnusteks on ülemäärased keskendumisraskused, impulsiivsus või hüperaktiivsus.

Täiskasvanute ATH diagnooside arv on Eestis viimase 10 aasta jooksul tõusnud üle 1000%. Kui aastal 2013 sai diagnoosi ca 300 täiskasvanut, siis möödunud aastal juba ca 4000 inimest

(allikas: Tervise Arengu Instituudi statistika).

Kaheksaosalise telesarja eesmärk on vähendada ühiskonnas stigmasid ning tõsta Eesti elanike teadlikkust täiskasvanute ATHst ja sellega kaasnevate muude vaimse seisundi häiretest (nn komorbiidsed häired). Sarja kandvaks ideeks on saatejuhi sisekaemuslik retk läbi isikliku ATH diagnoosi ning sellega kaasnevate raskuste igapäevaelus. Sarjas vestleb Johannson psühiaater Margus Lõokesega, kes on saatejuhi arst ning üks Eesti juhtivaid ATH spetsialiste. Lisaks sõidab saatejuht ka mööda Eestit ringi, kohtub erinevate inimestega ning arstide/spetsialistidega, kes konkreetsel teemal kaasa räägivad.

Saade on Kanal 2 ekraanil alates 5. septembrist neljapäeviti kell 20.30.

Tagasi üles