Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: VAATA VIDEOT! Kes joodeldab Eesti põhjarannikul?

Copy
mariliis_juku_kalle_vir_folgi_eel_xXDjJlCM.mp4
mariliis_juku_kalle_vir_folgi_eel_xXDjJlCM.mp4 Foto: Pilt videost

ALPID, MÄESTIK NAGU SEALT PÄRINEV MUUSIKA: Viru Folgi pealik Peep Veedla tutvustab Juku-Kalle Raidile, mida Käsmu kaptenikülas selle aasta festaril näha ja kuulata saab.

Seitsmeteiskümnendat korda toimuv Lääne-Virumaa tähelepanuväärseim muusikafestival Viru Folk on seni oma teema-aastatel käsitlenud oluliselt põhjapoolsemate piirkondade kultuuri kui tänavu. Kuid kuna Alpid on eestlastele tuntud eelkõige tänu suusatamisele, sobib see piirkond kenasti Viru Folgi teemadepaketti.

Von Goisern, oma bändiga viimast korda just Käsmus

Sealne suusalumi on paljudele tuttav, kui mitte oma kogemuste najal, siis teleekraani vahendusel kindlasti. On ju meie suusatähed sealt medaleidki noppinud. Sealsed muusikud tõenäoliselt nii tuttavad pole, kuid nad on tõeliselt seda väärt, et nendega lähemat tutvust teha. Ja Viru Folk on välja noppinud ning toob Käsmu parimad nendest.

Austerlane Hubert von Goisern andis kontserdi Viru Folgil juba 2015. aastal ning see on paljude festivalikülastajate mälestustes festivali ühe parima kontserdina läbi aegade. Just tema soov veelkord Käsmu tulla enne karjääri lõpetamist sai Alpi aasta väljakuulutamise ajendiks. Teda nimetatakse mitteametlikult alpiroki kuningaks, saksakeelses kultuuriruumis on tegemist megastaariga, kes annab igal aastal välja omanimelist 15.000€ suurust stipendiumi noortele muusikutele. Tema sõprade hulka kuuluvad Kukerpillid, kes annavad kontserdi Viru Folgi pealaval mõned tunnid enne von Goisernit. Nii on loodud ainulaadne võimalus sõpradel üksteise kontserte nautida.

Kuuldavasti olete sõpradele rääkinud, et tahaksite veel kord enne lavakarjääri lõpetamist Eestisse tulla, mistõttu kujundasimegi tänavuse festivali teemaks Alpi aasta. Kas ajendiks oli ennekõike soov oma Eesti sõpru külastada või jäi teil hingele midagi, mis jäi üheksa aasta eest Eesti publikule väljendamata? Saksakeelses kultuuriruumis olete ju suur staar ning honorarid oluliselt suuremad kui meie väike festival maksta suudab.

Olin väga õnnelik, kui kuulsin, et Viru Folk tahab, et ma uuesti tuleksin ja see on minu ja mu bändi jaoks sobiv lõpp-punkt. Olles koos mänginud vapustavad 18 aastat ja jaganud suurejoonelisi seiklusi, otsustasin lavalt tagasi tõmbuda ja vaadata, mis elu peale teel olemise veel pakub. Finaal pidi juba olema varem, aga ma ei suutnud pärast kutse saamist jätta Viru Folgile tulemata.

Teid kutsutakse alpirocki kuningaks, kas kannate seda tiitlit juba ammu?

(Naerab) Jah – juba 90ndate algusest.

Olete ainest oma muusikale kogunud kõikjalt maailmast, millise piirkonna muusika on teid kõige enam kõnetanud?

Kindlasti minu enda oma – Austria muusikakultuuri rikkus on tohutu inspiratsiooniallikas, kuid minu reisid ja kohtumised muusikutega üle kogu maailma on muutnud arusaama minu päritolust ning muutnud või paremini täiustanud ja avardanud minu maitset.

Oleme teie kontserti oodates ääretult põnevil, kas saate ette avaldada, milleks peaksime seekord valmistuma, kas tõsiseks rock kontserdiks või pigem rahulikuks maailmamuusika kontserdiks?

Noh, võrreldes eelmise Eesti kontserdiga on bändi koosseisus väike muutus. Viimati lisas Bob Bernstein oma pedal-steel kitarriga meie kõlale kantrihõngu. Tema asemel on nüüd imeline Maria de Val Itaalia põhjaosast. Tema löökpillimängu ja ennekõike vokaalsed oskused muudavad bändi kõla väga lummavaks.

Melania Oesch – joodeldab, et kuku või pikali

Laupäeva õhtul mahub festivali pealaval nende kahe kontserdi vahele Šveitsi pereansambli Oesch`s die Dritten kontsert, kus omakorda solistiks nn joodlikuninganna Melanie Oesch. Nii lustilisi ja professionaalseid joodeldusi Eestis naljalt ei kuule. Sel kaunil naisterahval on lausa taevalik anne!

Melanie, olete parim joodeldaja, keda ma eales kuulnud olen. See tuleb teil nii loomulikult välja, et tekib küsimus, kas õppisite enne rääkima või joodeldama?

Suur tänu komplimendi eest. Joodeldamine on tõesti minu suur kirg ja alustasin umbes 4-aastaselt. Samas ei pea ma joodeldamist ilmtingimata võistluseks. Joodeldamine on minu jaoks elustiil ja seepärast seob see mind nii paljude erinevate inimestega siin maailmas.

Olete veel noor lauljatar, kui kaua olete juba joodlikuninganna tiitlit kandnud?

Oh, ma ei annaks endale kunagi seda tiitlit. Häid joodeldajaid on nii palju ja minu meelest on nii ilus ja oluline, et me aktsepteerime ja tähistame joodeldamise erinevaid liike ja nüansse võrdselt.

Juunis nägid Šveitsi turistid Käsmus meie festivali reklaambannerit koos esinejate nimedega ja ei suutnud ära imestada, et väikeses Eesti külas esineb nende riigi parim bänd. Ma arvan, et Šveitsis, Austrias ja Saksamaal ei möödu ükski suur festival ilma Oesch`s die Drittenita? Kui palju kontserte on teil olnud võimalus mängida väljaspool seda piirkonda?

Nii kena. Olen väga õnnelik ja ka tänulik, et oleme saanud Oesch`s die Dritteniga mängida nii paljudel väikestel ja suurematel festivalidel Alpide piirkonnas ja eriti Šveitsis. Isegi pärast 27 laval oldud aastat hindame väikseid kontserte pereringis sama palju kui suuri festivale. Kontrast teeb selle kuidagi sümpaatseks. Ja nii on muusika meid viinud ka Prantsusmaale, Itaaliasse, Iirimaale, Soome, USA-sse, Hiinasse ja mujalegi.

Kas teadsite varem midagi Eestist või eesti muusikast?

Meie 2011. aasta Soome kontserdireisil andsime ühe kontserdi ka Tallinnas. Publik oli väga avatud ja joodeldamise vastu näidati üles suurt huvi. See meeldis mulle väga. Mulle meeldivad teie värvilised rahvarõivad ja see, et teie rahvamuusika on nii mitmekesine ja elav. Loodan kuulda palju teie rahvamuusikat, kui Eestisse tuleme.

Tagasi üles