Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

24-AASTANE MILJONÄR Teivashüppaja Armand Duplantis sai maailmarekordiga olümpiakulla eest kopsaka summa

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Rootis teivashüppaja Armand Duplantis võitis Pariisi olümpiamänudel maailmarekordiga 6.25 kuldmedali. Talle andis 6. augustil 2024 medali üle kunagine Ukraina teivashüppaja Serhi Bubka, kelle maailmarekord oli 6.14.
Rootis teivashüppaja Armand Duplantis võitis Pariisi olümpiamänudel maailmarekordiga 6.25 kuldmedali. Talle andis 6. augustil 2024 medali üle kunagine Ukraina teivashüppaja Serhi Bubka, kelle maailmarekord oli 6.14. Foto: MICHAEL KAPPELER / dpa / Scanpix

Rootsit esindav teivashüppaja Armand «Mondo» Duplantis võitis 5. augustil Pariisi olümpial kulla maailmarekordiga 6.25.

Rahvusvaheline kergejõustiku katusorganisatsioon World Athletics (WA) maksab igale Pariisi olümpiamängude sportlasele, kes saab kergejõustikus kulla, 50 000 dollarit (46 000 eurot), kirjutab Iltalehti.

WA on esimene spordiliit ajaloos, mis jagab olümpiamängudel rahalisi auhindu. Rootsi olümpiakomitee ja rahvusvaheline olümpiakomitee ROK ei anna aga Pariisi oümpivõitjatele midagi.

«See ei tundunud isegi reaalne. Just nagu oleksin olnud oma kehast väljas. Lapsest saati oli mu unistus murda olümpial maailmarekord. Tegin seda oma karjääri kõige pöörasema rahva ees,» kommenteeris Duplantis pärast võistlust.

WA ei maksa olümpiamängude maailmarekordi eest eraldi auhinda. Duplantise taskutes on ikka palju rohkem krabisevat kui ainult kullaboonus, sest hinnangute kohaselt on 24-aastane sportlane miljonär. Superstaar on sõlminud mahlased lepingud spordivarustuse hiiglase Pumaga ja energiajookide tootja Red Bulliga. Nad annavad Duplantisele tohutuid boonuseid.

Rootsi väljaanne Aftonbladet kirjutas aasta tagasi, et Puma maksab Duplantise maailmarekordi kinni ning lisaks tuleb superstaari järgmise hooaja palgale ka maailmarekordilt arvestatud lisatasu. See on nagu topelthüvitis.

«Tema põhilepingu väärtus kasvab kogu aeg. Kui ta teeb aastas vähemalt ühe maailmarekordi, on tagajärjed rahaliselt väga suured,» ütles Duplantise mänedežer Daniel Wessfeldt.

Aftonbladeti andmetel oli Duplantise mullune sissetulek 3,5–4 miljonit eurot, kuigi mõned sponsorid maksavad aastas vaid ühe maailmarekordi eest.

Duplantis pistis 2022. aasta suvel MMi kulla eest taskusse 64 000 eurot ja maailmarekordi eest 91 600 eurot. Kinnitamata andmetel teenis teivashüppestaar sel hooajal kuni miljon eurot.

«See on vaid väike osa sellest, mida ta sai. Suur osa tuleb Pumalt ja teistelt sponsoritelt. Lepingutes on erinevad punktid,» kommenteeris Wessfeldt oma kaitsealuse 2022. aasta MMi sissetulekuid.

Duplantis on karjääri jooksul teeninud umbes 4,7 miljonit eurot. Ainuüksi maailmarekorditega on kogunenud ohtralt krabisevat.

Kergejõustiku katusorganisatsioon World Athletics (WA) andis 2022. ja 2023. aasta MMil maailmarekordi eest 91 600 eurot. Hooaja jooksul saavad WA ja üksikud võistluste korraldajad määrata erinevaid rekorditega seotud auhinnarahasid.

News.com.au andmetel maksab WA iga maailmarekorditulemuse eest väljaspool meistrivõistlusi 50 000 dollarit (46 000 eurot). Boonust saab aga ainult ühe maailmarekordi eest võistluse kohta. Kahe rekordi eest samal võistlusel ei saa kaht boonust.

Duplantis on püstitanud teivashüppes maailmarekordi üheksa korda. Lati tõstmine erinevatel võistlustel sentimeetri kaupa on sportlaste jaoks majanduslikult mõttekas, nii saab iga sentimeetri eest, mis on maailmarekord, raha taskusse. 

Sellise sentimeetrise taktika meister oli Nõukogude Liidu ja alates 1991. aastast Ukraina teivashüppaja Serhi Bubka (varasema nimega Sergei Bubka). Bubka uuendas teivashüppe maailmarekordit 35 korda ja tema lõplikuks maailmarekordiks oli 6.14.

Rootsi superstaar tunnistas Wall Street Journalile, et maailmarekordiboonus oli tal silme ees.

«Valetaksin, kui ma teisiti ütleksin,» ütles Duplantis.

Tagasi üles