Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

OTSIB TÖÖD Rasket haigust põdev Kadri Tennosaar: ma tõesti vajan abi (9)

Copy
Vähki põdev Kadri Tennosaar.
Vähki põdev Kadri Tennosaar. Foto: Mihkel Maripuu

Kuulsa laulja Kalmer Tennosaare tütar Kadri Tennosaar peab rasket võitlust rinnavähiga. Kuna tema majanduslik olukord on väga keeruline ja täit jõudu haiguse tõttu pole, otsib ta poole kohaga tööd. «Täiskohaga enam ei jaksa. Tõesti püüan poole kohaga tööd leida. Loodan, et keegi siiski võtab,» ütleb ta.

Kadri Tennosaar avaldab oma Facebooki postituses, kui raske on toime tulla töövõimetustoetusega, millest tuleb maksta ka kodulaenu. «Süüa aitab tuua tütar. Elame koos väikses kahetoalises korteris, 44 ruutu,» ütleb ta.

«Minu meelest on sellest ettearvamatust haigusest vaja rääkida,» ütleb Tennosaar oma mõtteavalduses. «Paraku kaasneb sellega ka see, et keegi ei taha mind enam tööle võtta. Mul on täis töövõimetus ja keskmine puue, neljandat aastat pidev keemiaravi. Raskuseid ma tõsta ei tohi,» kirjutab ta.

Tennosaar ütleb, et juuste kaotus on kõige väiksem mure, kuid naise jaoks see siiski loeb. «Olen jälle kiilakas ja tundub, et juuksed enam ei kasva. Haigekassa rahastusega pole mulle enam ravi. Vahetasin ka arsti, sest eelnev lasi mu kiiresti teisest staadiumist neljandasse ja ütles, et midagi ei anna enam teha. Siiski ma ei kaotanud lootust, pöördusin dr. Valvere poole ja tema soovitas mul arsti vahetada, andis nime, kuid ütles, et pean ise tema nõusse saama. Sain. Ühiselt pöördusime Kingitud Elu poole. Hetkel Kingitud Elu Vähiravifondi ravim on aidanud. Kuid ehmatab digiloos sõna «palliatiivravi», mis tähendab lõplik ravi,» ütleb Tennosaar.

Kadri Tennosaar
Kadri Tennosaar Foto: Kuvatõmmis Kanal 2 videost.

Toetuste vähenemise oht teeb olukorra veelgi ärevamaks

«Poliitikud ähvardavad vähendada toetuseid, võtta tulumaksu ka toetustelt (siiani on töövõimetustoetus olnud maksuvaba). Mu sissetulek on töövõimetustoetus, ca 600 eurot, ja keskmine puue, 41 eurot kuus. Tütar tuli ülikoolist ära ja läks täiskohaga tööle riietepoodi ja aitab mind 250 euroga kuus,» avaldab Tennosaar. Ta ütleb, et kodulaenu tuleb tasuda hetkeseisuga 270 eurot kuus.

«Eelmisel aastal renoveeriti me Mustamäe viiekordne paneelmaja, remondilaen tõusis lakke ega ole ma ka täheldanud, et soojusenergia oleks vähenenud. Suvel praegu kommunaalid korteril 135 eurot, eelmisel talvel küündisid maksed ca 230ni. Lisaks ju muud vältimatud kulud. Kõik need ma maksan ise ja ka Kingitud Elule iga 3 kuu tagant omaosaluse. Tõsi, mind on maksetega aidanud kahel korral vähihaigete MTÜ Meeta. Kuid nad ütlesid, et rohkem nad ei saa rahastada.»

«Olen saanud südamega inimestelt, enamasti võõrastelt annetusi. Nii headelt inimestelt, et mõni vist on isegi oma viimase raha pannud (küllap teades, et varsti saab kas palga või pensioni), näiteks 3,76 eurot. Olen toetanud oma vanemat tütart, kel kaks väikest last ja tasunud väiksemaks pangalaenu. Olen saanud annetajatelt kokku ca 10 000 eurot, mis on suur summa, kuid ka siiski kulub kiiresti. Tegin aastase ettemaksu oma korteri kommunaalidele, teades ette, et muidu jään hätta,» ütleb Tennosaar.

Tennosaarel on suur lootus, et ehk saaks keegi pakkuda talle poole kohaga tööd. «Kel tööd pakkuda minusugusele, palun pakkuge. Täiskohaga enam ei jaksa, aga poole kohaga küll. Loodan, et keegi siiski võtab,» ütleb ta. «Mitte keegi, kuhu poole kohaga kandideerinud olen, pole vastanud.»

«Ma olen hädas, vajan abi. Hirmutab ka tulevik nii tervise poolest kui poliitikute otsuste poolest,» ütleb Tennosaar ning jagab oma kontonumbrit juhuks, kui keegi peab võimalikuks teda rahaliselt toetada. «Mul pole rikkaid sugulasi ega meest kõrval toetamas,» lisab ta veel.  

Kadri Tennosaar

EE311010010421727010

Tagasi üles