Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU 25 HOIATUS: Seoses olümpia at-at-at'iga saab Eesti okupeerimisele pühendatud Jukuraadiot kuulata podcast´ist

Copy
ENSV. Okupeeritud vabariigist ja 6. juulist 1940 räägivad ajaloolane Andres Adamson ja Juku-Kalle Raid.
ENSV. Okupeeritud vabariigist ja 6. juulist 1940 räägivad ajaloolane Andres Adamson ja Juku-Kalle Raid. Foto: arhiiv

Kuna olümpia võtab Kuku raadios igal neljapäeval eetris olevast Jukuraadiost oma osa, saab Jukuraadiot kuulata podcast'ist. Koos ajaloolase Andres Adamsoniga räägime sel ja järgmisel neljapäeval 6. juulist 1940, mil, Eesti «vabatahtlikult» Nõukogude Liitu astus.

Õudne 1940.aasta suvi, kui Eesti «astus» Nõukogude Liitu. Ajaloolane Andres Adamson. 1 osa.

Jukuraadio viib meid üsna õudsesse 1940. aastasse, mil Eesti «astus vabatahtlikult» Nõukogude Liidu liikmeks.

Saates saame teada, kuidas meie iseseisvuse jalad napilt ühe suve jooksul täielikult alt ära saeti. Kui veel maikuus pidas Konstantin Päts noorskautidele oma lossi ees isamaalist kõnet, siis juba 16. juunil saadeti Eestile telegramm, kus nõuti «täiendavate» nõukogude sõjaväeosade laskmist nõukogude territooriumile ning kui kindral Johan Laidoner sõitis 17. juunil Narva lepingut allkirjastama ja tingimustest rääkima, sõitsid nõukogude üksused talle juba poolel teel Tallinna poole vastu.

Ajaloolane Andres Adamson ja Juku-Kalle Raid käivitavad ajamasina ning uurivad selle ja järgmise nädala saates, mismoodi meie vabadust justkui vorsti viilutati; kuidas 21. juulil uus valitsus «eesti rahva tahte kohaselt» Moskvasse taotluse saatis, et Nõukogude Liiduga ühineda ja kuidas Stalin meid 6. augustil 1940 sinna «armulikult vastu võttis». On üsna seiklusrikas, aga väga morn köögilaud.

Kuula siit:

Tagasi üles