Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

SA Kadunud juht Aare Rüütel: ka siis, kui inimest ei leita elusalt, on ometi ta leitud ja lein saab alata

Copy
SA Kadunud operatiivse otsingugrupi juht Aare Rüütel.
SA Kadunud operatiivse otsingugrupi juht Aare Rüütel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Juba üle 15 aasta kadunud inimeste otsimisega tegelev SA Kadunud juht Aare Rüütel ütles «Vikerraadios», et iga inimene ja olukord on erinev ning iga koht on uus. «Pole ühtegi identset olukorda või kadumist.»

Igal nädalal teatatakse mitmest kaduma läinud inimesest, enamik leitakse õnneks üles. Teinekord tuleb aga kauem otsida. Otsingutega tegeleb riigi poolt politsei, aga tublit tööd on aastaid teinud SA Kadunud, mis koondab vabatahtlikke otsijaid ja mille eesotsas on Aare Rüütel.

Igal aastal läheb kaduma umbes 3500 inimest. «Inimesi läheb kaduma, leitakse üles, väike osa jääb alguses lahendamata, aga mingi hetk saavad lahenduse. Üksikud jäävad lahendamata pikemaks ajaks,» ütleb Rüütel. 

«Kõigepealt, kui inimene helistab, siis lasen tal rääkida. Tal on tekkinud olukord, kus tal puuduvad oskused ja teadmised sellega tegelemiseks. Lasen esimese hoo ära rääkida ja siis küsime täpsustavaid küsimusi,» selgitab Rüütel.

Juba üle 15 aasta kadunud inimeste otsimisega tegelev Rüütel ütleb, et iga inimene ja olukord on erinev ning iga koht on uus. «Pole ühtegi identset olukorda või kadumist.»

Rüütel tõdeb, et edulood annavad jaksu. «Aga mitte ainult edulood. Kahjuks on Sergo leitud hukkunult, aga ometi annab jaksu ka see tänu, mis tuleb lähedaste poolt ka siis, kui ei ole see, et inimene leitakse elusalt, aga ometi on ta leitud, mis on ülioluline asi.» (Rüütel viitab Ruhnu lähistel meres 13. juulil kaduma jäänud 38-aastase Sergole, kes mõni päev tagasi hukkununa leiti)

Leidmine, ka hukkununa, on Rüütli sõnul väga oluline. «Et see lein saab alata, et ta ei jää õhku ja ootele aastateks.»

Tagasi üles