Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ANKEET Piilume sotsiaalmeediasse: kes on need Eesti kergejõustiku tähed Pariisi suveolümpiamängudel?

Copy
Foto: Elu24 kollaaž

2. augustil kõlas Pariisi olümpiastaadionil kauaoodatud kergejõustiku stardipauk. Eestlaste jaoks algab kergejõustikuprogrammi esimene päev Stade de France'il põnevalt, sest reedel astuvad areenile meie kümnevõistlejad Johannes Erm, Karel Tilga ja Janek Õiglane. Olümpiadebüüdi teinud kõrgushüppaja Elisabeth Pihela teenis avapäeval 26. koha. Uus nädal toob kaasa veelgi põnevust, kui esmaspäeval asub rajale meie tõkkejooksu talent Rasmus Mägi.

Tutvume lähemalt meie sportlastega ja vaatame, millega nad paistavad silma oma sotsiaalmeedia kontodel.

Janek Õiglane

Vanus: 30 aastat

Ala: kümnevõistlus

Treenerid: James Thomas, Ryan Baily

Instagram: janekoiglane

Janek Õiglane alustas kooliteed Vändras, kus algas ka tema kergejõustikuteekond. Pariisi suveolümpiamängudel teeb Õiglane oma olümpiadebüüdi ja esindab Eestit kümnevõistluses. Sportlane on oma karjääri jooksul saavutanud mitmeid tähelepanuväärseid tulemusi, sealhulgas neljanda koha 2017. aasta Londoni maailmameistrivõistlustel. Õiglase isiklik rekord kümnevõistluses on 8524 punkti, mille ta saavutas Budapestis 2023. aastal. Tema treenerid on James Thomas ja Ryan Baily.

Janek Õiglase elu ei piirdu üksnes sportliku karjääriga. Ta on õnnelikult abielus Ameerikast pärit Kendra Õiglasega, kes on talle alati toeks olnud. Paar kohtus 2019. aastal tänu sotsiaalmeediale ja ühisele sõbrale. Veebist susisema läinud suhe sai ametliku käigu paari aasta pärast, kui Janek Kadrioru lossi ees ühele põlvele laskus ja oma kallimale igavest armastust vandus.

«Minu inimene kogu eluks. Kõige õnnelikum mees ja ei jõua ära oodata, et saaksin kogu ülejäänud elu sinuga koos veeta,» kirjutas toona Õiglane oma Instagrami kontol. Suurejooneline pulmapidu peeti mõne aja pärast maha Dominikaani Vabariigis.

Johannes Erm

Vanus: 26 aastat

Ala: kümnevõistlus

Treener: Holger Peel

Instagram: johanneserm

Valitsev Euroopa meister Johannes Erm on üks Eesti lootustandvamaid kümnevõistlejaid. Tallinna reaalkoolis õppinud ja seejärel Georgia ülikoolis mehhatroonika eriala lõpetanud Erm saavutas tänavu Euroopa meistrivõistlustel kümnevõistluses esikoha (8764 punkti). Ta on Eesti kõigi aegade kümnevõistluse edetabelis teine, seitsmevõistluses kolmas ja kaugushüppes neljas. Maailma kümnevõistluse edetabelis on ta 15. ja seitsmevõistluses 23. kohal. Erm treenib Holger Peeli juhendamisel.

Johannes on aktiivne sotsiaalmeedias, kus ta jagab inspireerivaid postitusi oma sportlaskarjäärist. Kuigi treeningud ja võistlused on tema elu keskmes, jagab ta meeleldi ka isiklikke hetki, näidates, et ka tippsportlane on eelkõige inimene.

Ja kes meist ei tunneks ära tema võidukat hüüatust, mis on saanud internetifolklooris juba kultuuriliseks nähtuseks: «Daamid ja härrad, poisid ja tüdrukud! Mida ma just tegin? Ma olen Euroopa meister! Ma olen nii, nii õnnelik!»

@errjupiter 🥇Mida ma just tegin?! Ma olen Euroopa meister!! Johannes Erm teenis kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel kümnevõistluses kuldmedali! #eestitiktok #eesti #eestitelevisioon ♬ original sound - ERR Jupiter

Karel Tilga

Vanus: 26 aastat

Ala: kümnevõistlus

Treener: Jeff Huntoon

Instagram: kareltilga

Pukast pärit Karel Tilga on muljet avaldavate saavutustega Eesti kümnevõistleja, kes treenib Jeff Huntooni käe all. Ta on lõpetanud Georgia ülikooli ja võitnud mitmeid medaleid, sealhulgas pronksi 2017. aasta U20 Euroopa meistrivõistlustel. 2021. aastal tuli ta Ameerika Ühendriikides National Collegiate Athletic Associationi (NCAA) üliõpilasmeistriks kümnevõistluses ja seitsmevõistluses. Samal aastal täitis ta Tokyo olümpianormi, kuid vigastas end olümpiamängudel. 2023. aastal võitis Tilga esikoha Itaalias toimunud kümnevõistlusel ja saavutas Budapestis maailmameistrivõistlustel isikliku rekordi 8681 punktiga 4. koha, tõustes Eesti kümnevõistluse kõigi aegade edetabelis teisele kohale.

Tilga Instagram on kui avatud raamat tema sportlikust teekonnast. Sealt leiab nii higist tilkuvaid treeningvideoid kui ka võidukalt kõrgele tõstetud karikaid. Kümnevõistleja ei pelga jagada ka rõõmsaid pilte koos oma kallimaga.

Eesti sportlase südame on võitnud Kanadas sündinud Hiina juurtega seitsmevõistleja Nina Schultz, kes on juba mitu aastat tema elu lahutamatu osa. Kuigi 26-aastane naine on sündinud teisel pool Atlandi ookeani, esindab ta spordiareenidel Hiinat. Ka Nina emapoolne vanaema Zheng Fengrong on tunnustatud Hiina sportlane, kes püstitas 1957. aastal naiste maailmarekordi kõrgushüppes.

Rasmus Mägi

Vanus: 32 aastat

Ala: 400 m tõkkejooks

Treenerid: Taivo Mägi, Anne Mägi

Instagram: rasmusmgi

Tartust pärit Rasmus Mägi on kogenud tõkkejooksja, kelle treeneriteks on tema vanemad, Taivo ja Anne Mägi. Rasmus on võitnud mitmeid Euroopa meistrivõistluste medaleid ning esindanud Eestit olümpiamängudel. Ta püstitas 2012. aastal Helsingis 400 m tõkkejooksus Eesti rekordi ja parandas seda hiljem korduvalt, võites ka U23 Euroopa meistrivõistlustel pronksi ning Euroopa meistrivõistlustel hõbeda. Ta on valitud mitmel korral Eesti meessportlaseks ning on püstitanud hulga Eesti rekordeid, sealjuures 400 meetri tõkkejooksus ja 400 meetri jooksus.

Tema Instagram on täis treening- ja võistlushetki. Suured võidud on toonud talle hulganisti suuri koostööpartnereid, kelle tooteid ta aktiivselt reklaamib.

Mägi postitused keskenduvad peamiselt spordile, kuid aeg-ajalt jagab ta ka isiklikumaid pilte, ent ka need on tihti seotud mõne koostööga. «Minu lugu sai alguse Eestist, kus õppisin elama hetkes,» kirjutab ta, jagades oma lapsepõlvepilti ja Audi hashtag’i.

Elisabeth Pihela

Vanus: 20 aastat

Ala: kõrgushüpe

Treener: Grit Šadeiko

Instagram: elisabethpihela

Elisabeth Pihela on noor ja andekas kõrgushüppaja, kes treenib Grit Šadeiko juhendamisel. Ta on saavutanud noorte tiitlivõistlustel märkimisväärseid tulemusi ning sihib kõrgemaid saavutusi täiskasvanute seas. 2021. aastal Tallinnas toimunud U20 Euroopa meistrivõistlustel võitis ta pronksmedali ning 2023. aastal Jeruusalemmas U20 Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali. Tema isa on endine korvpallur Priit Pihela, vanaisa endine tippvõrkpallur Igor Pihela ning vanaonu oli tippjalgrattur Oleg Ljadov. Tema vanaema Taisi Pihela on tulnud mitu korda Eesti meistriks jooksu sprindidistantsidel. Pariisis teeb Elisabeth Pihela oma olümpiadebüüdi.

Elisabeth jagab oma sotsiaalmeedia kontol treeninguid, võistlusi ja hetki perekonna ning sõpradega. Ta on pühendunud sportlane, kes tasakaalustab spordi ja akadeemilised saavutused, õppides Tartu Ülikoolis majandust. Elisabeth on väga fotogeeniline ja ta on osalenud ka erinevates projektides modellina.

Tagasi üles