Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kaheksa isiklikku fakti: Kes on Eesti ujumise kangelane Kregor Zirk?

Copy
Kregor Zirk võtab elu olümpial rahulikult: kui on nii, siis on nii.
Kregor Zirk võtab elu olümpial rahulikult: kui on nii, siis on nii. Foto: Tairo Lutter

Alles eile saavutas Eesti tippujuja Kregor Zirk Pariisi suveolümpiamängudel suurepärase seitsmenda koha 200 meetri liblikujumises.

Kuid kes on see noormees, kes on tõusnud Eesti ujumise tippu ning mis teeb teda nii eriliseks? Siin on kaheksa fakti, mis aitavad meil Kregor Zirki paremini tundma õppida.

1. Ajalooline saavutus

25-aastane Kregor Zirk on neljas Eesti ujuja, kes jõudnud olümpiamängudel individuaaldistantsil finaali. Esmaspäeval kerkis kolmandaks selliseks sportlaseks Eneli Jefimova. Enne seda ujus eestlane viimati olümpiafinaalis 1980. aastal. Tartust tuule tiibadesse saanud mitmekülgne ujuja ennustas enne olümpiat, et 200 meetri liblikujumises tuleb põnev võistlus – ja tal oli õigus. Pariisi olümpiamängude 200 meetri liblikujumise finaalis teenis ta välja seitsmenda koha ajaga 1.54,55.

2. Itaalia maitsed iga kell

Kregor Zirk on suur pastasõber. Pärast 200 meetri eelujumise edukat lõppu Pariisis küsis Kanal 2 reporter Sander Punamäe, mida sportlane sööb pärast säärast pingutust. «Pastat, ma arvan. Ma olen suur pastasõber, see on hea süsiveskuterikas toit, saab õhtuks jõudu,» vastas Zirk, viidates õhtusele poolfinaalile. Näib, et pasta andis õiget rammu, sest koht finaalis sai samal päeval kindlustatud.

3. Bart Simpsoni tätoveering

Ujuja kehal on mitmeid tätoveeringuid, üks neist on populaarsest animasarjast «Simpsonid» tuntud perepoeg Bart. Nimelt vaatas Zirk väiksena palju «Simpsoneid».

«Kui tekkis tätoveeringute needus, siis mõtlesin, et teen endale «Simpsonid»,» tunnistas Zirk Õhtulehele, lisades, et näeb lemmiktegelases Bartil natuke ennast.

4. Komöödiasarjade armastus

Zirk on tunnistanud, et pingelisi hetki aitab maha laadida hea annus nalja, mida ta saab oma lemmiksarjast «Sõbrad».

«Kui ma eile ütlesin, et vaatasin «Friendse» päeval, siis ma jätkasin selle traditsiooniga, vaatasin kaks osa veel,» märkis ujuja vahetult pärast 200 meetri finaalvõistlust Pariisi suveolümpiamängudel Kanal 2 reporterile. Hea komöödia on tema viis hoida meeleolu ja närvid kontrolli all.

5. Värske isa, kodus kasvab kaheksakuune poeg Lukas

Kregor Zirk ja tema kallim Laura Moltsaar tervitasid oma esiklast möödunud aasta novembris.

«Poleks eales arvanud, et kedagi on võimalik nii palju armastada. Tere tulemast meie perekonda, Lukas,» kirjutas ujuja mullu oma Instagrami kontol. Kregor ja Laura on koos olnud juba seitse aastat.

Zirk rääkis veebruaris «Ringvaatele», et poeg muutis kõvasti tema perspektiivi elule.

«Eelmine aasta oli minu jaoks emotsionaalselt väga nagu Ameerika mäed. Oli päevi, kus ma ütlesin, et ma lõpetan ujumise üldse ära ja jätsingi mõned trennid lihtsalt vahele,» kirjeldas sportlane. Poja sündides muutis ta aga taas meelt ning otsustas siiski ujumist jätkata. «Ütleme nii, et too päev võttis mult ka suure pinge maha – elule tekkis uus perspektiiv. Seda on raske selgitada, aga tollest hetkest saadik on kõik teistmoodi.»

6. Spordilembus geenides 

Pariisis elasid tulihingeliselt Kregori finaalujumisele kaasa tema mõlemad vanemad – ema Katrin ja isa Kunnar. Võib uskuda, et spordilembus on Kregorile geneetiliselt sisse kodeeritud, sest ka isa Kunnar Zirk on tugeva spordi taustaga, olles olnud edukas laskesuusataja ja osalenud mitmetel rahvaspordiüritustel. Kregor on saanud oma perekonnalt tugeva spordigeeni ja tugeva toetuse, mis on aidanud tal jõuda tippu.

7. Unistuse nimel 15-aastaselt üksinda välismaale elama

Kregor Zirki karjäär on täis saavutusi ja rekordeid. Ta on treeninud rahvusvahelistes ujumisklubides ja osalenud mitmetel olulistel võistlustel. Ujumist alustas ta 2004. aastal Tartu ujumise spordiklubis, millele on järgnenud treeningud ja õpingud Inglismaal klubis Plymouth Leander ja Türgis rahvusvahelises ujumisklubis Energy Standard.

«Lahkusin 15-aastasena võõrsile, sest mul polnud kodus konkurente. Eestis jäänuks kiratsema,» tunnistas Zirk tänavu veebruaris Delfile.

8. Silmapaistvad saavutused

2021 Tokyo olümpiamängudel saavutas Zirk 200 m vabaujumises 13. koha ja 400 m vabaujumises 15. koha. Tänavu veebruaris Kataris toimunud maailmameistrivõistlustel lõhkas Kregor Zirk üllatuspommi, kui saavutas MMil 200 m liblikujumises viienda koha.

Selle tulemusega tegi ta ühtlasi ka ajalugu, sest varem ei ole ükski Eesti ujuja MMil nii kõrget kohta saavutanud.

Pariisi olümpiamängudel saavutas ta 200 m liblikujumises seitsmenda koha. Ta on parandanud 80 korral Eesti rekordit ja püstitanud kokku 200 Eesti rekordit noorte ja juunioride vanuseklassides.

Märksõnad

Tagasi üles