Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

116 aastat hiljem lahendatud mõistatus: kuidas kuningas Charles III aitas tõestada, kui pikk oli 1908. aasta Londoni olümpia maraton

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
1908. aasta Londoni olümpiamängude maratoni võitis itaallane Dorando Pietri, kuid kuna meditsiini- ja muu personal ta üle finišijoone abistas, ta diskvalifitseeriti ja võit läks teiseks tulnule, ameeriklasele Johnny Hayesile.
1908. aasta Londoni olümpiamängude maratoni võitis itaallane Dorando Pietri, kuid kuna meditsiini- ja muu personal ta üle finišijoone abistas, ta diskvalifitseeriti ja võit läks teiseks tulnule, ameeriklasele Johnny Hayesile. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

See kõlab nagu midagi Šoti kirjaniku Arthur Conan Doyle'i sulest: kummaline juhtum kuningliku perekonna, Itaalia kondiitri ja olümpiaajaloo ühe dramaatilisema hetkega. Müsteerium, mis tänu maratoonarist pensionil riigiametnikule ja kuningas Charles III-le lõpuks lahendatud sai.

Nagu paljud klassikalised detektiivilood, algab see kehast põrandal. 116 aastat tagasi juhtis 22-aastane kondiitrist itaallane Dorando Pietri 1908. aasta Londoni olümpiamaratoni, kuid kukkus finišist vaid meetrite kaugusel. Ta kukkus viis korda ja viis korda aidati ta püsti, kirjutab The Guardian.

Ta koperdas vaevu White City staadionil ligi 100 000 inimese möirgamise saatel üle finišijoone.

Tagasi üles