Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VISKA PILK PEALE Müsteerium, kirg ja armukolmnurgad: vaata, mis filmid toob Tartuff suurele vabaõhuekraanile

Copy
Foto: kaadrid filmidest

Olgu selleks kas Kreeka müsteerium, Brasiilia armukolmnurk või kaasahaarav India põnevik – augusti alguses lahtirulluv Tartuff pakub miskit iga filminautleja maitsele!

Kokku tuleb 5. augustil Tartu Raekoja platsil avatavas Eesti suurimas vabaõhukinos tasuta näitamisele 12 filmi, mis täna välja kuulutati.

Programmi juhatab sisse Kreeka režissööri Yorgos Zoisi «Arkaadia» – müsteerium, mis keerleb liiklusõnnetuses hukkunud naise tuvastamise ümber. Selles mõistatuslikus oodis painavale armastusele seguneb tegelikkus üleloomulikuga ja miski pole nii, nagu alguses näib.

Kahe konduktori vahel puhkeb armastus, kui nende gondlid iga poole tunni tagant köisteel mööduvad. Midagi nii eriskummalist suudab välja mõelda ainult sakslane Veit Helmer. Vähe sellest, niisuguste menukite, nagu «Tuvalu», «Absurdistan» ja «Rinnahoidja» autori uus absurdisugemetega romantiline komöödia «Gondel», mis jõuab esimest korda Eestis ekraanile PÖFFi armastusfilmide festivalil Tartuff, on taas tumm ehk selles ei räägita sõnagi! «Maailmas on vähe kohti, kus pääseb liikuma ainult köisteega ja üks neist asub Gruusia mägedes,» on autor ise avanud oma inspiratsiooniallikaid.

Foto: Kaader filmist «Gondel»

«Päikesetõus Amazonases» on Brasiilia lavastaja Marcelo Gomese melodraama – 1949. aastal Liibanonist Brasiiliasse suunduval laeval saab alguse kirglik armastuskolmnurk, mille puhul mineviku pained ja usuline sallimatus viivad vägivallani. Ühtlasi on see ühe Brasiilia olulisema nüüdiskirjaniku Milton Hatoumi raamatu ekraniseering kummardus Amazonase põlisrahvaste avatusele ja traditsioonidele.

Mõrudes toonides armastusele on pühendatud USA filmitegija Zoe Eisenbergi romantiline draama «See ei ole armastus?» – 28-aastane naine seab sisse suhte 19-aastase noorukiga, kes peab teda oma eakaaslaseks ja arvab, et naine õpib samas ülikoolis. Havai saarel üles võetud ehe ja intiimne film käsitleb hirme, valesid ja pettust keerulistes suhetes.

Oma keha müüma sunnitud mässumeelse hindu naise kaudu heidab Bulgaaria režissöör Konstantin Bojanov filmis «Häbitu» kinda India ühiskonna iganenud tõekspidamistele – jõhkrale reaalsusele, mis on välismaailma eest varjatud. Anasuya Sengupta võitis oma rollisoorituse eest Cannes'i filmifestivali kõrvalvõistlusprogrammi «Un Certain Regard» parima naisnäitleja auhinna.

Kreeka režissööri Sofia Exarchou filmis «Tujutõstjad» ohverdatakse oma keha ja hing, et puhkajate meelt lahutada. Kõik-hinnas-kuurordis töötavate meelelahutajate maailma viiv linateos võitis seitse Kreeka filmiakadeemia auhinda.

Foto: Kaader filmist «Tujutõstjad»

Kui üks perekond üle pika aja kokku saab, võib arvata, et niisama see juba ei lõpe – nõnda ka Türgi režissööri Suyun Üstü filmis «Kõikuval pinnal», mille tegevus leiab aset Egeuse mere rannikul seilaval purjekal. Mineviku varjud kerkivad süütu puhkusereisi ajal pinnale ja ähvardavad lõplikult rikkuda niigi haprad suhted. Türgi mitte just kõige demokraatlikumat poliitilist kliimat puudutav film jäi oma kodumaal riikliku rahastuseta.

Nelikümmend aastat pärast esilinastust naaseb ekraanile Itaalia lavastaja Sergio Leone suurejooneline gangsteridraama «Ükskord Ameerikas» – Tartus tuleb näitamisele selle laiendatud versioon, mis vältab ühtekokku 4 tundi ja 11 minutit.

Juba varem välja kuulutatud filmidest jõuavad Tartu Raekoja platsi vabaõhuekraanile Sander Marani pöörane muusikaline õuduskomöödia «Mootorsaed laulsid» ning Anna Hintsi ja Tushar Prakashi lühimängufilm «Sannapäiv» – viimane viib vaataja Vana-Võromaa suitsusauna pimedasse ja intiimsesse ruumi koos meestega, kellel on selja taga pikk ja väsitav tööpäev.

Eksootikat lisavad Egiptuse režissööri Abu Bakr Shawky seiklusdraama «Hajjan – kõrbedžoki», mille tegevus toimub Saudi Araabia kaamelite võiduajamiste maailmas, ja Taiwani lavastaja Lien Chien-Hungi romantiline komöödia «Salli», milles Taiwani kanakasvataja otsib kohtinguäpis armastust.

Foto: Kaader filmist «Hajjan – kõrbedžoki»

Vaata filmide ajakava SIIT

See pole veel aga sugugi kõik, sest Tartu Elektriteatri ekraanile jõudvad dokumentaal- ja noortefilmid kuulutab Tartuff välja järgmisel nädalal!

Kokku näitab 5.–10. augustini toimuv Tartuff Tartu Raekoja platsile kerkivas Eesti suurimas vabaõhukinos 12 armastusest kõnelevat filmi, lisaks saab Tartu Elektriteatris näha dokumentaal-, lühi- ja noortefilme.

Kõik seansid on vaatajatele tasuta.

Baltikumi suurim vabaõhufilmifestival leiab Tartus aset juba 19. korda. Festivali korraldab Pimedate Ööde filmifestival ja esitleb Elisa.

Märksõnad

Tagasi üles