Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ÜLEVAADE Positiivne narkotest, süüdistus pedofiilias ja dopinguskandaal: värvikad sportlased Pariisi suveolümpiamängudel

Sha’Carri Richardson Foto: George Walker IV/Scanpix
Copy

Pariisi suveolümpiamängud saavad alguse juba 26. juulil suurejoonelise avatseremooniaga Seine'i jõel, mida vahendab otseülekandena Kanal 2. Olümpiamängud toovad kokku maailma parimad sportlased, kuid mõned neist on viimastel aastatel pälvinud tähelepanu mitte ainult oma saavutuste, vaid ka skandaalide ja vastuoluliste juhtumite tõttu. Tuletame meelde värvikate taustadega atleete, kes astuvad tänavu 33. suveolümpiamängude areenile.

Sha’Carri Richardson (USA, kergejõustik)

Sha’Carri Richardson diskvalifitseeriti Tokyo 2020 olümpiamängudelt pärast positiivset marihuaanatesti, mis tõstatas päevakorda arutelud dopingureeglite ja sportlaste vaimse tervise üle. Pärast seda on ta jätkanud oma karjääri taastamist ja on valmis Pariisis taas oma ülivõimekust tõestama.

Lisaks on Richardson tuntud oma skandaalse välimuse poolest, nagu erksavärvilised juuksed, pikkade küüntega maniküür ja julgelt väljendatud isikupära.

Novak Djokovic (Serbia, tennis)

Novak Djokovic sattus kriitika alla oma seisukohtade tõttu Covid-19 vaktsineerimise kohta. Tema otsus osaleda Australian Openil ilma kaitsepookimata tõi kaasa suure poleemika ja tema viisa tühistati, misjärel ta saadeti riigist välja. Djokovic on kindlalt oma seisukohtade juurde jäänud ja loodab, et Pariisi olümpiamängud annavad talle võimaluse keskenduda taas tennisele ja saavutustele väljakul.

Heiki Nabi (Eesti, maadlus)

Heiki Nabi, kahekordne maailmameister ja olümpiahõbe Kreeka-Rooma maadluses, sattus 2021. aastal skandaali keskmesse, kui tema dopinguproovist leiti keelatud ainet letrosooli. Nabi on eitanud teadlikku keelatud aine kasutamist, väites, et see sattus tema organismi teadmata viisil.

Pärast positiivse dopinguproovi avalikustamist peatati tema võistlusluba. Pärast pikka juriidilist võitlust ja võistluskeelu alt vabanemist 2023. aastal, sai ta alustada ettevalmistusi Pariisi 2024 olümpiamängudeks.

Steven van de Velde (Holland, võrkpall)

Safesport Alliance'i sportlaste võrgustik on palunud rahvusvahelisel olümpiakomiteel (ROK) keelata Hollandi võrkpalluril Steven van de Veldel osaleda 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel, kuna ta on süüdi mõistetud laste seksuaalkurjategijana.

2014. aastal tutvus Van de Velde sotsiaalmeedias 12-aastase tüdrukuga Ühendkuningriigist ning hiljem kohtus temaga Inglismaal, kus nad olid seksuaalvahekorras hoolimata sellest, et võrkpallur teadis lapse vanust.

Selle kuriteo eest mõisteti ta neljaks aastaks vangi. Vaatamata tema kuritegelikule minevikule toetavad nii Hollandi rahvuslik olümpiakomitee (NOC) kui ka rahvuslik võrkpalliliit tema osalemist Pariisi olümpiamängudel, kuid Safesport Alliance'i sportlaste võrgustik leiab, et tema osalemine oleks vastuolus olümpia eetiliste standarditega.

Simone Biles (USA, võimlemine)

Simone Biles sattus Tokyo 2020. aasta olümpiamängudel tähelepanu keskpunkti, kui katkestas võistlused vaimse tervise tõttu. See otsus tuli ootamatult, eriti kuna ta oli USA võimlemiskoondise suurim medalilootus. Biles koges hüppevõistlusel «twisties» nimega seisundit, kus võimleja kaotab õhus orientatsiooni, mis võib olla väga ohtlik. Tema katkestamine tõi kaasa suure meedia tähelepanu ja arutelud sportlaste vaimse tervise üle. Pärast Tokyo olümpiamänge on Biles tagasi treeningutel ja valmistub võistlemiseks Pariisi 2024. aasta olümpiamängudel.

Pariisi suveolümpiamängude otseülekandeid saab vaadata telekanalite Kanal 2 ja Duo 5 ja vene keeles Kanal 7 vahendusel. Raadiokuulajad saavad mängudele kaasa elada raadio Kuku vahendusel.

Tagasi üles