Legendaarne house'i DJ Francois K. teeb Kadrioru Tennisehalli pihuks ja põrmuks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois K
Francois K Foto: Laurent Villarem

Homme 13. aprillil astub Eestis esmakordselt üles peamiselt New Yorgis resideeruv maailmakuulus house-muusika DJ Francois K.


Legendaarses Kadrioru Tennisehallis lagesid raputav pidu on kolmas üritus Klässiks peosarjast.

Elu24-l on võimalus avaldada eksklusiivne intervjuu mehe endaga. Küsimusi küsis DJ Drummie.

Francois, mis on olnud Sinu viimane muusikaline avastus? Kas värske muusika võtab Sul endiselt jalad alt?

Uuekooli Dubstep on minu jaoks hetkel väga eriline – mehed nagu Coki, Headhunter, Silkie, 2562, Martyn, Mala, Truth, Scuba ning mitmed teised, kes on mänginud minu residents-õhtutele New Yorgi tuntud ööklubis Deep Space.

Kas Eesti muusika on Sinu radarile jäänud?

90ndate lõpus jõudis minuni Rulers of The Deep’i produktsioon.

Mis on Sinu hinnang vinüülide kestmajäämisele?

Selle teema üle on vaieldud viimased 20 aastat, kuigi vinüül on turul tugevaks jäänud. CD-d surevad arvatavasti varem välja.

Kui arvad, et 300 müüki pandud koopiat on tugev, siis, jah, vinüül kestab veel kaua. Minu jaoks oli vinüül tugev siis, kui müüginumbrid jäid 100 000 kanti. Kindlasti jääb vinüülide järele mingisugune nõudlus alles – on üksikud entusiastid, kes tahavad neid mängida. Ma arvan, et ka CD-d müüvad ühel päeval 300 koopiat.

Milline on New Yorgi vibe täna?

Mäletan, et 2000. alguses suhtuti kriitiliselt underground tantsumuusika klubidesse. Sel ajal lõpetati ka 15 aastat kestnud ja Sinu poolt käivitatud legendaarne pidudesari Body and Soul.

Avati juurde uusi klubisid nagu D36. Paljud klubid kasutavad ära kinnisvarahindade langemist ja peopidamisteks sobivate pindade kättesaadavust – näiteks suur ladu - peoala Brooklynis. Samuti on mitmed festivalid viimastel aastatel populaarsust kogunud, sealhulgas Electric Zoo. Aga üldiselt on kõik nii nagu alati on olnud – New Yorgi klubimaailma ei saa võrrelda Londoni ja Berliini kihava klubi-skenega.

Kas tunned vahel nostalgiat kui mõtled tagasi 1970ndatele – disko õitseajale?

Tegelikult mitte. Igal perioodil on oma head ja halvad küljed. Ma naudin elu täna täpselt sama palju kui ma nautisin seda siis. Kõik on muutunud, kuid ma pole kindel, et neid perioode annab omavahel võrrelda.

Ma soovin, et oleks rohkem häid live muusikuid, kuid see on keeruline. Publiku maitse on muutunud ning puudub nõudlus sama tüüpi muusika vastu, mis oleks produtseeritud nii nagu muusikat tol ajal tehti – live muusikutega. Inimesed tahavad 70ndate maitset, mis põhineks modernsetel vahenditel ja odavamatel produktsiooni tehnikatel.

Kuidas suhtud viimased 5-6 aastat kestnud re-edit maaniasse? Kas see on Sinu jaoks pigem positiivne (kadunud pärlite taasleidmine) või on see pigem negatiivne fenomen, mis asendab originaalsuse puudumist?

See on nagu kõik muu. Enamus sellest on täielik saast, aga saasta hulka on sattunud ka mõned päris magusad õunad. Re-editimine on muutunud tehniliselt nii lihtsaks, et igaüks saab seda proovida. Kuid, oskus tehnikaga õigesti opereerida ning häid ideid omada on juba teine teema. Ma teen palju re-editeid, kuid hoian neid üldiselt endale ja mängin ainult klubiõhtutel – nii jäävad nad värskeks.

Kui Body and Soul oleks leidnud täiusliku klubi, kas ajaksite siis Joaquin ‘Joe’ Clausselli ja Danny Krivitiga sama asja?

Me tegeleme sellega endiselt, aga mitte iganädalaselt. Eelmisel aastal ilmus meie 15. aastapäevale pühendatud helikandja. Lisaks on meil rohkem rahvusvahelisi esinemisi kui kunagi varem – sealhulgas suured festivalid. Eelmisel nädalavahetusel mängisime paarituhandepealisele publikule Londonis.
Me oleksime ehk jätkanud iganädalase peosarjaga, kui oleksime tõesti leidnud selliste ürituste jaoks täiusliku klubi – see on ainuke aspekt, mis meid pidurdas.

Sa oled tuntud kui innovatiivne ja tehnoloogiahuviline muusik – kust sai alguse sinu huvi nii tehnoloogia kui ka kosmose vastu?

Ma pole kindel, et tean vastust sellele küsimusele. Mõnedele inimestele meeldib tennis, mulle meeldib kosmos.

Kui mõtlen tänasele ühiskonnale, siis tehnoloogia arenguga sammu pidamine annab teatud mõjuvõimu ja eelise. Kuna tehnoloogia on täna nii laialt levinud ja kõikjal kasutatud, siis need, kes ei oska teatud asju kasutada võivad lihtsalt ajale jalgu jääda.
 

Klässiks feat Francois K 13. aprillil Kadrioru Tennisehallis. Üritus algab kell 23.00

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles