KAVAL PETTUS! «Ma loodan, et keegi pole rahast ilma jäänud!» Süütu Pilgrimi kirjastuse raamatuloosist osavõtt päädis spämmikirjaga

Copy
Kirjastuse Pilgrimi nime alt püütakse inimesi petta!
Kirjastuse Pilgrimi nime alt püütakse inimesi petta! Foto: Kuvatõmmis lehelt.

Elu24 toimetusega võttis ühendust raamatuhuviline Mari, kes soovib inimesi hoiatada internetipettuse eest, mida tehakse Pilgrimi kirjastuse nime alt. «Nad väidavad, et oled võitnud ja soovivad sinult krediitkaardi andmeid.» Kirjastuse sõnul pole nemad sellega seotud.

9. juulil tegi justkui kirjastus Pilgrim sotsiaalmeediasse postituse teatamaks loosimängust. Loosi pandi neli raamatut: Silja Silleri «Rõõmu 50 roosat varjundit», Roman Timofejevi «Sisemine tasakaal», Bernard Fadda ja Jean Yves Kerzuleci «Perekonstellatsioonid» ning Kamal Ravikanti «Armasta end, nagu su elu sõltuks sellest». 

Mängus osalemiseks oli vaja hakata jälgima kirjastuse Facebooki lehte, jagada loosimängu pilti ning kirjutada postituse alla kommentaariumisse, millist raamatut sooviksid. Tänaseks on loosimine juba lõppenud!

Mängust võttis osa ka Mari, kes armastab väga raamatuid lugeda. Üsna pea, kui oli loosimises osalenud, potsatas tema Messengeri sõnum, et ta on võitja. «Jäin mõtlema, et kas tõesti nii kiiresti juba tehti loosimine ära? Egas ma ju nii täpselt vaadanud ka, mis kuupäeval loosimine toimuma pidi, aga see sõnum tundus liiga hea, et tõsi olla,» räägib Mari Elu24-le.

Naisele saadetud kirjas seisis veidi ebaselgete lausetega, et ta on valitud konkursi võitjaks. Kirjas olid ka mõned juhised võidu kättesaamiseks. Näiteks, enne kui ta head uudist oma profiilil jagab, peab ta vajutama saadetud lingile ja ennast registreerima ning kui see on tehtud, siis vastama saadetud sõnumile, kirjutades «Valmis». Samuti oli seal hoiatus, et kui 12 tunni jooksul vastust ei tule, siis tühistatakse Mari võitjana.

Lingile vajutades jõuad aga registreerimislehele, mis soovib sinult krediitkaardi andmeid. «Siis olin kindel, et tegemist on pettusega,» sõnas Mari. Lingil oleval lehel väidetakse, et krediitkaardi andmeid vajavad nad seetõttu, et nad saavad oma sisu jagada vaid teatud riikides ning tänu krediitkaardi andmetele saavad nad kinnitada postiaadressi. Samuti lubavad nad, et ei võta kaardilt raha kui just inimene ei telli Premiumi liikmelisust.

«Ma siiralt loodan, et inimesed on olnud targad ega ole kirjutanud sinna oma andmeid. Usun, et see Premiumi liikmelisus poogitakse külge salaja või sunniviisiliselt ning nad hakkavad iga kuu mingit raha automaatselt maha võtma.

Võtsime ühendust Pilgrimi kirjastusega uurimaks, kas nad on teadlikud petukirjadest. Kodulehel olevale numbrile helistades võttis vastu tore naisterahvas, kelle sõnul pole nad petukirjast teadlikud. 

«Tegu on Facebookis leviva petuskeemiga – Pilgrim ei saada kunagi loosimängu võitjatele selliseid kirju, kus palutakse end kusagile registreerida ning krediitkaardi andmeid sisestada. Pilgrim võtab võitjatega ühendust sama loosimängu kommentaariumis. Võtame kindlasti ühendust Facebookiga ning teavitame neid juhtunust. Avaldame ka kliente hoiatava postituse Pilgrimi Facebooki lehel.»

Pilgrimi kirjastuse nime alt püütakse inimesi petta!
Pilgrimi kirjastuse nime alt püütakse inimesi petta! Foto: Kuvatõmmis pettuse lehelt.
Tagasi üles