Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

RETROFOTOD «Järsku ilmus vaatevälja tornaado-lont!» Eestlased jagavad meenutusi 23 aasta tagustest juulitormidest

Copy
Tornaado purustused Rakveres 2000. aastal.
Tornaado purustused Rakveres 2000. aastal. Foto: Aleksander Pritsik / www.looduskalender.ee

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab ühismeedias, et sel aastal möödub 23 aastat kurikuulsatest juulitormidest ja 24 aastat Rakveres möllanud tornaadost. «See oli ikka hirmus vaatepilt, sest taevas oli kogu aeg äikesest valge, mürin oli ka kogu aeg ja ilm oli muidu pime,» meenutavad eestlased hirmsaid hetki, mida polnud varem näinud.

«2001. aasta juulikuu teine pool on ilmselt paljudele meelde jäänud Eestit räsinud võimsate äikesetormide poolest. Äikesega kaasnenud trombid ja pagituuled tekitasid palju materiaalset kahju, puhudes näiteks elumajade katuseid maha, murdes hektarite kaupa metsi, piksenooltest süttisid elumajad põlema ja tänavatel võis kohata ka sõiduautosid, millele oli mõni puu peale kukkunud. Samuti esines üleujutusi,» kirjutab sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias ja lisab, et nimekiri kahjustustest on äärmiselt pikk ning suurtest tormidest taastumiseks kulus inimestel palju aega.

«Kolm päeva olid kõvad äikesevihmad ja tugevad tormid. Esimesel päeval läks suur keeristorm Käru metsast läbi. Künka kinnistu palgimetsa 2 ha murdis kõik maha. Ühtegi puud ei jätnud püsti,» meenutas Kalle 2001. aasta juuli keskel möllanud kolmepäevast raju, mille sarnast polnud tema silmad varem näinud.

Tagasi üles