Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Elu25 Juku-Kalle Raid: VIDEO! Jalkafinaali järgsed tegelikud seisud. Setomaa juhib Itaalia ees 6:4

Juku-Kalle Raid ja setost romantist Tiia Puustusmaa kommenteerivad Setomaa-Itaalia võistlust. Setomaa juhib ja võidab, ütleb Tiia Puustusmaa ja pajatab Seto eripäradest.

Juuresoleval videol teeme lustaka ekskursiooni Vabriku vinoteeki. Siin elavad ühe katuse all Itaalia ja Seto kultuurid. Aga Setomaa juhib Itaaliat 6:4, arvab Tiia Puustusmaa äsja lõppenud jalka EM-i valguses.

Tallinna "Seto saatkond"

Tiia: "Ma ei ole professionaalne folklorist, kunstiajaloolane ega seto kultuuri süvatundja. Ometi on viimasel ajal mind aina enam huvitanud setod, nende usuküsimused, pühaduse tunnetus ja Setomaa kodudes peituvad ikoonid. Hiljuti andsin välja setode religioossest pärimusest kantud raamatu “Pühäsenulgad. Icons and Sacral Art in Seto Homes”, mis rohkete värvifotode toel räägib lugusid pühasenurkadest seto kodudes."

Tallinnas asub Setomaa "saatkond" Vabriku vinoteegis Vabriku tänaval. Siin kohtuvad Itaalia ja setode pärimuskultuur.

Tallinnas asub Setomaa "saatkond" Vabriku vinoteegis Vabriku tänaval. Siin kohtuvad Itaalia ja setode pärimuskultuur: seto leelo, käsitöö, toiduvalmistamine, õigeusu tavade järgimine, setode ajaloopärimus. Ja Itaalia joogid Seto omadega.

Vinoteegi perenaine – Petserist pärit ja Itaalia taustaga

Tiia räägib: "Mu emapoolsed juured on sügaval Setomaal. Sündisin Petseris ja veetsin lapsepõlves palju aega Petseris vanaema ja tädi kodus, vahel ka vanatädi juures pisikeses Kraoski külas (praegune Beloussovo, ajalooliselt jäi Setomaa Üle-Pelska nulka).

Kraoski küla võimsate kuuskede varjus asus vanatädi Jefimia Jallai uhke, suure kirsiaiaga seto talu. Mäletan selle talu raskeid mustavaid palkseinu ja päikeses hõbedaselt helkivat plekk-katust.

Juuresoleval videol teeme lustaka ekskursiooni Vabriku vinoteeki. Seto juhib Itaaliat 6:4, arvab Tiia äsja lõppenud jalka EM-i valguses.

Mu Tsäältsüvä külas elanud vanavanavanematest, Ivan Fedorovits Morozovist ja tema naisest Irina Ivanovnast, on toodud üksikasjalik ülevaade Jakob Hurda sule läbi raamatus “Raasakõisi Setomaalt. Setomaa Jakob Hurda silmi läbi aastagil 1886 ja 1903”. Mäletan, et tädi Olga Palo rääkis ikka, et teeme üht või teist igapäevatoimetust nii, nagu seda “meie peres tehti” , selleks, et põlvest põlve kantud traditsioonid ei kaoks ning vanavanemate pärimus elus püsiks. Olgu see siis ülestõusmispühade ajal peale öist teenistust kodus laua katmine, kust ei puudunud kalasült või saunas kaelas kantava hõberisti vette asetamine, mille läbi sai pühitsetud vesi, millega end pesed."

"Käisin tädiga, kes oli Petseri Suurmärter Varvara kiriku koorilaulja ning pühendunud kirikuinimene, sageli kirikus. Õigeusu kiriku liturgiad kestavad tunde. Veetsin lapse ja noorukina kirikus koorilauljatele eraldatud osas pikki tunde vaadeldes tolle armsa kiriku ikonostaasi, kuulates isa Jevgeni laulvat häält, hingasin sisse viirukisuitsu ning sain osa õigeusu kirikus toimuvast müsteeriumist", ütleb Tiia.

Tee kaasa ekskursioon Vabriku vinoteegi peole, kus esineb alati kepsakas Kaisa Ling ning laulab ka nooremate lemmik Mari-Leen, sõprade seas tuntud kui Mustsõstar.

Tagasi üles