Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Raadiohääl Andres Puusepp käis noa all: arstid leidsid, et ainuke viis kaalutõusu pidurdamiseks on maovähendusoperatsioon

Copy
Andres Puusepp
Andres Puusepp Foto: Star FM

«Ütlen ausalt, et mida vanemaks saan, seda vähem mind huvitab see, mida keegi arvab, milline ma kellegi teise arvates välja näen. Pigem on oluline just tervis,» sõnab raadiohääl ja saatejuht Andres Puusepp, kes möödunud nädalal maovähendusoperatsioonil käis.

Juuni lõpus teatas raadiohääl Andres Puusepp raadio Star FM hommikuprogrammis, et teda ootab ees operatsioon. «Teen operatsiooni ära ja taastun, eks siis räägin pikemalt,» sõnas ta toona. 

Täna sõnab Puusepp, et käis maovähendusoperatsioonil. Hääl on 37-aastasel mehel veidi enam kui nädal pärast operatsiooni reibas. «Ma ei tea, kui kaua taastumine päriselt aega võtab, see on natukene individuaalne ka. Aga operatsioon oli eelmisel esmaspäeval, kolmapäevast sain koju. Paar päeva väsisin kiiremini ära, aga 5-6 päeva pärast operatsiooni oli tavaline elu tagasi. Jah, vahe on selles, et sa ei söö esimesed nädalad, pead olema pigem smuutide ja vedelama toidu peal ja äärmisel juhul pehmemad toidud.»

«Samuti on Health Clinicus, kus operatsioon toimus, suurepärane meeskond, sisuliselt iga päev pärast operatsiooni küsitakse, et kuidas ma end tunnen ja kuidas läheb, lihtsalt imeline,» kiidab raadihääl meditsiinipersonali.

Puusepp sõnab, et pärast operatsiooni sööb ta suures pildis tihti, iga kahe-kolme tunni tagant, kuid kogused on imepisikesed. «Kõht saab kiiremini täis, päris kiiresti tekib täiskõhutunne.»

Proovis ka diabeediravimit

«Hakkasime tohtritega vaatama, mis värk mul on, olen siin pingutanud ja dieete teinud igasuguseid,» sõnab Puusepp, kelle sõnul enne maovähendusoperatsiooni prooviti ka teisi variante. 

Armastatud raadiohääl proovis enne maovähendusoperatsiooni ka kurikuulsat diabeediravimit Ozempicut, mille peamine kõrvalnäht on isupuudus ja kaalukaotus.

«Mul avastati pigem see, et mul on natukene keerulisem alla võtta, kui mõnel teisel inimesel. Arstid vaatasid, et mis värk on, sul ei toimi Ozempic. On mingi protsent inimesi, kellel see ei toimi ja mina olen üks neist,» sõnab Andres. 

Ehkki ülekilod on mehele aastate jooksul kogunenud, pole ta sugugi istunud vaid diivanil. Lisaks sellele, et Puusepp on vabatahtlik päästja, treenis ta ka hiljaaegu intensiivselt kaheksa kuud ning läbis Ironman triatloni. Kaal jäi siiski püsima.

«Teen siiamaani trenni, käin padelit mängimas, lapse ja koeraga jalutamas. Ma pole selline, kes istub tugitoolis ja sööb krõpsu. Pole kunagi selline olnud. Mõni sõber sööb igast asju ja midagi ei juhtu. Aga kehad ongi erinevad,» ütleb mees.

Oluline on tervis

Hiljaaegu pisitütre isaks saanud Andrese sõnul pole tema eesmärgiks mingi kindel kaalunumber või välimus – mida vanemaks saad, seda rohkem mõistad, et oluline on tervis. 

«Selge on see, et see ülekaal ei ole mulle lihtsalt tulnud selga. Ma olen ise aastaid vaeva näinud, et ülekaal oleks: vale toitumine, liiga suured kogused, alkohol ja nii edasi. Praegu olen noor ja terve, aga aastate pärast ei pruugi see enam olla nii, sest neid kilosid tuleb vaikselt juurde. Ma ei ütle, et mul alati on valed valikud, aga võib-olla need kogused on olnud liiga suured. See ongi kogu saladus.»

Nii leidsidki arstid, et ainuke variant oleks Andrese puhul kaalutõusu pidurdamiseks maovähendusoperatsioon. «Et ma poleks varsti 200-kilone.»

Kindlat kaalunumbrit raadiohääl taga ei aja. «Üldine eesmärk on saada tervislikumaks. Ütlen ausalt, et mida vanemaks saad, seda vähem mind huvitab see, mida keegi arvab, milline ma kellegi teise arvates välja näen. Suva, kas olen paks või peenike, aga pigem on oluline just tervis. Tunnen ise ka, et lõpuks on koormus põlvedele, liigestele ja kõigele muule,» sõnab raadiohääl. 

Operatsiooni jäädvustasid ka kaamerad. «Kogu teekonda saab näha septembris «Kolmeka» hooaja esimeses osas,» ütleb Puusepp. 

 
Tagasi üles