Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«Viimast kahte päeva Ukrainas ei unusta ma kunagi.» Markus Villig saabus Kiievisse, kui linna tabas raketirünnak (1)

Copy
Foto: Facebook / Markus Villig

Esmaspäeval korraldas Venemaa ulatusliku raketirünnaku, mille käigus sai Kiievis tabamuse ka Ukraina suurim lastehaigla. «Sajad vabatahtlikud, sealhulgas meie tiimi liikmed, läksid kohe abistama sõltumata alarmsireenide karjumisest üle linna,» sõnab Kiievis viibinud Eesti ettevõtja ja Bolti kaasasutaja Markus Villig. 

«Viimast kahte päeva Ukrainas ei unusta ma kunagi,» kirjutab Villig ühismeedias ja jagab, et jõudis Ukraina pealinna siis, kui seda tabas mastaapne raketirünnak.

«Jõudsime just 25-tunnise autosõidu järel Kiievisse, kui seda tabas viimase aasta üks suurimaid raketirünnakuid. Venemaa sihtis muu hulgas ka suurt lastehaiglat, mis asub meie hotellist ca 2 km kaugusel,» jagab Villig Facebookis. 

Villig jagab ka seda, et tragöödias tuli ilmsiks miskit, mis usku inimlikkusesse taastas. «Ainuke positiivne osa sellest oli näha, kuidas kriis võib inimestes ka parima välja tuua. Sajad vabatahtlikud, sealhulgas meie tiimi liikmed, läksid kohe abistama, sõltumata alarmsireenide karjumisest üle linna,» sõnab Villig ja lisab, et Boltiga annetati haigla taastamiseks 55 000 eurot. 

Ukrainas kohtus Villig Ukraina asepeaministri ja digiülemineku ministri Mõhhailo Fedoroviga.

«Inspireeriv oli kohtuda ka asepeaministriga, kelle noor tiim on viimaste aastatega teinud Ukrainast maailma juhtiva digitaalse riigi – kohati isegi Eestist ette minnes, ehkki nad on iga päev sõjas.»

Lõpetuseks sõnab Villig, et Eesti riik on kallis, aga sellised päevad tuletavad meelde, et ennetamine on kordades odavam kui enda maal sõdimine. «Slava Ukraini!»

8. juulil korraldas Venemaa ulatusliku raketirünnaku, mille käigus sai Kiievis tabamuse ka Ukraina suurim lastehaigla Ohmatdit.

Venemaa võttis Ukraina suurima vähihaigete laste raviasutuse sihikule tiibrakettidega Kh-101, ütles Ukraina julgeolekuteenistus. Seda, et tegu ei olnud alla tulistatud raketitükkide põhjustatud plahvatustega, kinnitas Ukraina võimude jagatud stoppkaader tiibraketist hetk enne lastehaigla tabamist. Ka ÜRO teatas eile, et suure tõenäosusega sai lastehaigla tiibraketiga otsetabamuse.

Eilsetel andmetel hukkus üle Ukraina esmaspäevases rünnakulaines 42 inimest, kannatanuid oli vähemalt 190.

Kiievi linnapea Vitali Klõtsko sõnul oli tegu ühe suurima rünnakuga Ukraina pealinna vastu pärast Venemaa täiemahulise invasiooni algust 2022. aasta veebruaris.

Tagasi üles