Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: Ungari peaminister Orban nagu katkine Ikaruse buss Euroopa teedel (8)

Orban on kui pildil Tallinnas sõitev väsinud Ikarus. Foto 1979
Orban on kui pildil Tallinnas sõitev väsinud Ikarus. Foto 1979 Foto: Aare Olander

Ungari peaminister Orban on kogu Euroopale täielik peavalu, mille vastu tabletti justkui ei leidukski. Euroopa Liidu eesistujariigi autoritaarse juhina kisub Orban kogu liitu kuhugi väga vasakule. Pidev semmimine Putini ja Hiina kommaritega teeb meile kõigile hullu kahju. Kas midagi ette võtta üldse ongi võimalik?

Me teame kõik hästi eesti laulupidudel kõlavat lugu «Ta lendab mesipuu poole», mille muusika kirjutas Peep Sarapik ja sõnad Juhan Liiv. Pisaraid kiskuv viis. Jälgides aga seda, mida korraldab Ungari president Orban Euroopa Liidu eesistujariigi autoritaarse juhina, tahaks kangesti sõnad EL-ile mõeldes ümber teha: «Ta lendab käsipuu poole».

Kapremonti vajav ungarlaste Ikarus-buss Tallinnas, 1980ndad
Kapremonti vajav ungarlaste Ikarus-buss Tallinnas, 1980ndad Foto: Aare Olander

Orban, katkine Ungari bussijuht

Alles see oli, kui Ungari esimees Viktor Orban lubas pidulikult aastatepikkust koostööd Putiniga ning saatis ülejäänud Euroopa pikalt. Nüüd läks ta uuesti Putini kinga limpsima, aga mitte ainult – Ungari võõrustas ka Hiina kommunistide liidrit. Ungari sai kunagi ilmakuulsaks oma kollaste Ikarus-bussidega, mis vurasid mööda idablokki ringi ja olid töökindlamad kui Venemaa toodetud käkid.

Praegu aga vajavad ungarlaste Ikarus ja selle juht Orban mõlemad päris põhjalikku kapitaalremonti.

Orbani kehakeel oli hämmastav, aga lingvistika veel ägedam. Kehakeeles teeb ta sügavaid kummardusi Putinile.

Orbani kehakeel oli hämmastav, aga lingvistika veel ägedam. Kui kehakeeles teeb ta sügavaid kummardusi Putinile, siis sel hetkel, kui ta suu avaneb, saame me teada, et Ungari kui riik on otsustanud keset sõda vaat et Vene poole peale üle minna.

Kui ka mitte nii radikaalselt, siis annab ta igal juhul märku, et Euroopaga ühte sammu astuda ei viitsi. Selle asemel on tema administratsioon mõelnud välja slõugani «Make Europe Great Again» (MEGA).

Ungarlaste purgiherned Nõukogude Liidule
Ungarlaste purgiherned Nõukogude Liidule Foto: arhiiv

Orban ja Putin, nõukogude purgiherned

Orbán ei viitsi isegi eriti teeselda, et Ungari asub Euroopas, vaid on mõned ajad tagasi sõnanud, kuidas pigem tahab ta kuuluda Vene-Hiina liitu kui Euroopasse. Südamlikult Putini kätt raputades. Mehed nagu ungarlaste Globus-purgiherned Nõukogude ajast. Neid herneid mäletame ka meie.

Pärast Ungari peaministri Viktor Orbani diplomaatilisi hullumeelseid soolokontserte Venemaal ja Hiinas ootavad EL-i liikmesriigid suuremat selgust nende tagajärgede kohta, soovides uurida võimalusi, kuidas Budapesti hävitavat käitumist ohjeldada.

Ei maksa unustada ka seda, kuidas Orban hammustas jalast Rootsit ning jauras pikka aega, kuidas Rootsi liitumine NATO-ga on kaheldav projekt ning selgitas, et Rootsile on vaja NATO-ga liitumiseks esitada uusi tingimusi. Peale selle on ta mitu korda lubanud, et teeb endast kõik endast oleneva, et tõmmata pidurit venevastaste sanktsioonide vastu.

Nüüd on kõne all visiidid Venemaale ja Hiinasse, mida Budapest nimetab «rahumissiooniks». 

«Pealinnades on kasvav mure Orbani enesele omistatud rolli üle niinimetatud rahumissioonis, kus peaks olema selge, et ta esindab ainult oma riiki,» on sõnanud EL-i diplomaadid.

Mitme EL-i diplomaadi sõnul on Ungari jäänud oma esindatuse osas tahtlikult ebaselgeks, eriti kuna see näitab oma kommunikatsioonis eesistumise logo.

Ungari – ka Helmede suur eeskuju

Signaalid, et Putiniga on kõik vinksis-vonksis ja tuleks hakata asuma uuesti tavapärase äri juurde tähendab absoluutset julgeolekuohtu. Hiina ja Venemaa rõõmustavad sellise järjekindlalt EL-i vastu töötava liitlase üle kindlasti. Et Ungarile need kaks riiki meeldivad, pole saladus, aga et Orban nii selgelt pooli valib, üllatab ebameeldivalt praegu kõiki Euroopas.

Meilgi on terve kari inimesi, keda Viktor Orbani seisukohad elevile ajavad ja lausa rõõmustavad. Eelmisel suvel külastas Ungarit EKRE delegatsioon, pooleks sügiseks jätkus parlamendi suures saalis vaimustunud bõliinasid teemadel, kuidas Ungari on tõeliselt vaba riik, mitte mingite organisatsioonide lakei. Ungari ei ole mingi roosa löga ega liberastide kontor, vaid Orban kehastab tõelist meest, isegi suure M-iga meest.

Tre Raadio omanik Siim Pohlak ja Ungari imetlejatest EKRE juhid Mart ja Martin Helme.
Tre Raadio omanik Siim Pohlak ja Ungari imetlejatest EKRE juhid Mart ja Martin Helme. Illustratsioon: Postimees

Ungarile on avaldanud särasilmset poolehoidu nii Varro Vooglaid kui kõik vennad Helmed. Neile meeldis Orbani teadaanne, et Euroopa tulistas end Venemaale sanktsioone kehtestades ise kopsu.

Pealinnades on kasvav mure Orbani enesele omistatud rolli üle niinimetatud rahumissioonis.

Enne Orbanit valitses Ungarit vasakpoolne Ungari komsomol, mis oli samuti Putini suur sõber. Väga kummaline olukord, kus komsomoli võimult kukutanud rahvuslik-demokraatlik opositsioon Orbaniga eesotsas on kukutatud komsomoliga võrreldes veel suurem Putini sõber? Mis mõtet sellel, kui kogu võim – nii valitsejad kui ka opositsioon – on Putini sõbrad? Sellist asja ei tule ette isegi Venemaal, sest isegi seal eksisteerib paar Putini kriitikut.

EL-i liikmesriigid väljendasid esimest korda avalikult maikuus oma viha Ungari käitumismustri üle, mis sageli blokeerib EL-i välispoliitilisi otsuseid ja takistab olulise sõjalise abi andmist Ukrainale.

Ungari on Venemaalt korduvalt peksa võtnud

Kõige rohkem paneb Ungari ametliku venemeelsuse juures muidugi imestama see, et just Venemaa käest on ungarlased pidevalt vastu kõrvu saanud. Meenutame 1956. aasta mässu verist mahasurumist ja tuletame ka meelde, et just Ungari oli (Soome kõrval) see riik, kes tasus Nõukogude Liidule arututes summades reparatsiooniraha. Pärast teist maailmasõda – kuna nad mõlemad olid Saksamaa liitlased.

Nõukogude tank ja laiaks sõidetud ungarlased Budapestis 1956
Nõukogude tank ja laiaks sõidetud ungarlased Budapestis 1956 Foto: arhiiv

Praegu tuleks olla ikkagi väga ettevaatlik. Orbani suust hakkab ilmselt tulema juttu, nagu oleks ta Putini advokaat.

Ungari on Orbaniga eesotsas EL-ile praegu tõeline peavalu. Meningiit. Küsimuseks jääb, mis tabletti nüüd pruukida.

Tegelikult on arutatud, kas Ungari tegevus ei ole mitte juhuslikult vastuolus EL-i lepingutega – artikkel 4-ga, mis sätestab, et EL-i liikmesriigid aitavad kaasa liidu ülesannete saavutamisele ja hoiduvad igasugustest meetmetest, mis võiksid ohustada liidu eesmärkide saavutamist.

Soovitatud on ka, et Euroopa Komisjon võiks viia Ungari Euroopa Liidu Kohtusse.

Ungari on Orbaniga eesotsas EL-ile praegu tõeline peavalu. Meningiit. Küsimuseks jääb, mis tabletti nüüd pruukida. 

Tagasi üles