ELU25 Juku-Kalle Raid: Müllerson armastab Medvedevit, aga Medvedev Müllersoni (7)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Uuendatud 5. juuli 2024, 13:44
Copy
Kommarite meestevaheline armastus. Tõeline. Brežnev ja Honecker
Kommarite meestevaheline armastus. Tõeline. Brežnev ja Honecker Foto: arhiiv

Tõeline poliitiline armastuslugu rullus roosa lehvikuna valla, kui Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Rein Müllerson lendas Venemaale "rahvusvahelisele õigusfoorumile", kus teda poputas Vene ekspresident ja Euroopa hävitamist nõudev Dmitri Medvedev, kirjutab Juku-Kalle Raid. Aga meie ülikoolid on vait nagu peksa saanud kuldid rukkis.

Huvitaval kombel on sellest kujunemas teatud muster, et kui mingi radikaalvasak professor, õppejõud või teadlane Eestist otsustab hakata Vene spiooniks või semmib Venemaaga täiesti avalikult – lihtsalt inimlikust uudishimust nagu väidab! – , on meie järjest enam vasakpoolsed kõrgkoolid parimal juhul kuss nagu oleks suu kinni teibitud, aga hullemal juhul hakatakse spioone või koostöölisi avalikult kaitsma. Näiteid pole vaja kaugelt otsida.

Mustonen sai peksa, kommunist Müllerson mitte

Mäletame kõik, kuidas ajakirjandus tagus maailmatasemel muusikut Andres Mustoneni (üsna õigustatult), kui too Venemaal esinemas käis ja pajatas, et temasugune lendab "kõrgemalt" kui tavaline elu või maailmapoliitika. Andes sellega mõista, et Venelased võivad ju Ukrainas inimesi tappa, aga muusika on ikkagi ilus.

Müllersoni venemeelsust on maininud oma aastaraamatus ka Eesti kaitsepolitsei. Ent Tallinna ülikool vaikib nagu sohilapsega tüdruk.

Peterburis toimus juuni lõpus rahvusvaheline õigusteaduse foorum, kus ronis püünele esinema ka TLÜ emeriitprofessor Rein Müllerson. Müllerson on aastaid paistnud silma oma varjamatu Venemeelsusega. 2018. aastal pajatas Müllerson Krimmi kohalikus televisioonis toimunud ümarlauas, et Krimmi annekteerimine Venemaa poolt hoidis ära verevalamise (huvitav mis toimub praegu Ukrainas, sm Müllerson???). Müllersoni venemeelsust on maininud oma aastaraamatus ka Eesti kaitsepolitsei.

Ent praegu – Tallinna ülikool vaikib nagu sohilapsega tüdruk.

Ehkki juba 2019. aastal kinnitati Müllersoni pintsakule pidulik plekitükk – Venemaa Sõpruse orden, teenete eest rahu ja sõpruse tugevdamisel rahvaste vahel, viljaka töö eest rahvuste ja rahvaste kultuuride lähendamise ja vastastikuse rikastamise nimel. Vaat nii.

Suudlusest on saanud kunst: "Issand jumal, aita mul jääda ellu selles surmavas armastuses!"
Suudlusest on saanud kunst: "Issand jumal, aita mul jääda ellu selles surmavas armastuses!" Foto: arhiiv

Kuidas sa ikka kommunisti peale pahandad?

Nüüd esines Müllerson Piiteri "rahvusvahelise õigusfoorumi" konverentsi suurel laval koos Venemaa ekspresidendi ja julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedeviga.

Medvedev omakorda paistab silma erakordselt vihaste prääksatustega sotsiaalmeedias, kus ta nõuab sadamatöölise lekisikat kasutades USA ja Euroopa annekteerimist, hävitamist ja paneb lihtsalt hullu.

Ühe teooria kohaselt ei olnud isake Putin mingil hetkel Medvedeviga enam rahul, nii otsustas Dima oma pihiku lõhki pingutada ja hakata rusikatega vehkima. Need postitused on umbes samal tasemel nagu kunagine Žirinovski kraaksatus, mille kohaselt peaks õige vene sõdur rahulikult magama alles siis, kui saab oma kirsat loputada India ookeanis.

Muidugi meenutab Müllersoni ja Medvedevi kohtumine Brežnevi ja Saksa DV liidri Honeckeri mehist suudlust. Komplimendirikast! Võitluslikku!

Müllerson ajas ise Postimehes Loora-Elisabet Lombile intekat andes sellist roosat udu, et vähe pole: läks Piiterisse lapsepõlvepaiku vaatama, läks lihtsalt uudishimust jne.

Tallinna ülikool, vasakpoolsuse kants, kommunistlike kalduvustega Müllersoni tegevusele muidugi ei reageerinud. Kuidas sa ikka avalikult kaaskommari peale pahandad.

Ja vaatame veel. Mahe kommunistlik meestesuudlus koos Saksa DV tipptehnikaga.
Ja vaatame veel. Mahe kommunistlik meestesuudlus koos Saksa DV tipptehnikaga. Foto: arhiiv

Aga nüüd tõelisest armastusest

Aga nüüd armastusest. Muidugi meenutab Müllersoni ja Medvedevi kohtumine Brežnevi ja Saksa DV liidri Honeckeri mehist suudlust. Komplimendirikast! Võitluslikku!

Vaatasin videot konverentsilt. Moderaator Tatjana Nešatajeva näitas inimestele heldinult Müllersoni ning soigus soojalt: "Väga hea väljanägemisega! Lokkis juuksed! Ta oli kõige targem poiss. Siis sai temast väga hea nõukogude teadur, siis Eestis minister ja siis silmapaistev professor. Ta on nägusam kui varem, pikem kui varem. Pärast seda paneeli armub sinusse veel rohkem naisi."

Müllerson on ekraanil õitsenud ka Medvedeviga, kus nad möönsid USA-le viidates, et selle suurriigi mõistusepuudust ei saa paraku rahvusvahelise õigusega peatada.

Muu hulgas teatas Müllerson Postimehele: "Sõda Ukrainas, mis on sõda Venemaa ja lääne vahel... Siin on sama palju süüdi lääs kui Venemaa!"

Nüüd oli Peterburis koos Müllersoniga palju teisigi sõbralikke inimesi: Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova, vinge propagandist Vladimir Solovjov, riigiduuma asespiiker Pjotr Tolstoi, Kuuba justiitsminister Oscar Manuel Silveira Martínez, ja Austria eksvälisminister Karin Kneissl, kes Putiniga oma pulmas kunagi tantsu vihtus ning palju teisi "inimõiguste eest võitlejaid".

Muu hulgas teatas Müllerson Postimehele: "Sõda Ukrainas, mis on sõda Venemaa ja lääne vahel... Siin on sama palju süüdi lääs kui Venemaa!"

Aga kohtumisest Medvedeviga: "Suhelda oli huvitav. Isegi tema kõne oli huvitav. Isiklikult ma kohtusin temaga esimest korda, aga tema ütles, et me oleme tuttavad ja oleme kohtunud. Ma vaevalt usun seda... Isegi kauges minevikus, kui tema oli väga noor. See on esimene kord, kus inimene, kes on kõrgel kohal, ütleb, et me tunneme."

Lausa pisar tuleb silma, nii hea meel on Medvedevi ja Müllersoni pärast!

Breku ja Ericu vasakpoolse musimopsti originaalpilt
Breku ja Ericu vasakpoolse musimopsti originaalpilt Foto: arhiiv

Eesti ülikoolide käitumine on täiesti lollakas

Müllersoni ei saa muidugi hukka mõista, eks iga inimene läheb kuhu tahab. Nagu sedastab vanasõna: veri viib rähni puu otsa.

Ja peale selle on Müllerson öelnud, et ei kuula igasuguseid poliitilisi soovitusi, vaid "mõtleb oma peaga". Täpselt nagu kõik geeniused ja maailma kõikide asjade spetsialistid sotsiaalmeediast, kelle hariduseks on märgitud "eluülikool", töökohaks: "lihtsam oleks öelda, kus ma EI OLE töötanud" ning kreedoks: "eelkõige tuleks ikka oma peaga mõelda".

Alles see oli, kui Tartu ülikooli keskpäradikud asusid vingudes kaitsma spiooniks osutunud professorit. Mis muster see sihuke on?

Müllersoni-onule jõudu armastuses Medvedeviga ja oma peaga mõtlemisel, aga Eesti ülikoolid võiks ennast küll kokku võtta.

Alles see oli, kui Tartu ülikooli keskpäradikud asusid vingudes kaitsma spiooniks osutunud professorit, Vjatšeslav Morozovit.

Mis muster see sihuke on?

Maksumaksja raha eest toimetavad haridusasutused peaksid aru saama, et võõrriigi luurajaid ning diktatuuride ja sõja kaitsjaid ei ole ilus poputada. Tegelikult – ei tohi. Vastasel korral ollakse nendega samas paadis.

Tagasi üles