ELU25 Peeter Espak: Eamets ja Morozov – eestimeelse professori ja vene spiooni lugu (10)

Peeter Espak
, orientalist, usundiloolane, kuulehe KesKus autor
Copy
Nuhk – illustratsioon nõuka aegsest 4. klassi ajalooõpikust
Nuhk – illustratsioon nõuka aegsest 4. klassi ajalooõpikust Foto: Juku-Kalle Raidi arhiiv

Viimasel ajal on Eesti ülikoolide või teadusega seonduvalt avalikkuses toimunud mitmeid skandaale, mille kajastamise rõhuasetused ning neile justnimelt meie enda kõrgharidusjuhtide poolt antud hinnangud on sageli mõistetamatud. Peeter Espak toob välja olukorra, mil rünnatakse eestimeelset professorit ning kaitstakse kangelaslikult Vene spiooni.

Eelmise aasta augustis lahvatas skandaal Pere Sihtkapitali ümber, kus Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets andis sotsiaalia valdkonna dekaanina allkirja koostööle pereuuringute teostamiseks.

Arusaamatuse tulemusena alustati asutuses ühe uuringu faasiga enne, kui selleks olid korras vajaminevad paberid ja saadud eetikaluba. Vastav luba oleks tõenäoliselt aga saadud mingis vormis peatselt nagunii ning uuringus esitatud küsimustes mitte midagi ebasündsat või kohatut võrdluses teiste sarnaste uuringutega ei esinenud.

Riigil oligi vaja meie ajaloo ühes rängimas sündivuskriisis samuti teavet edasiseks planeerimiseks.

Kui jätta välja mõne inimese personaalsed negatiivsed seisukohad või tunded, on säärased uuringud pigem tavapärased. Vajamineva teabe saamiseks tulebki esitada inimestele ka küsimusi, milledest mõned ehk kellelegi küsitluses osalejale ei meeldi. Delikaatseid isikuanemdeid teadaolevalt kuhugi ei lekkinud, kellegi telefoninumbrid ega aadressid ei läinud kuhugi kahtlaste jõudude käsutusse liikvele.

Eri asjaosalised tekitasid ametiasju rohmakalt ajades ja vormistades küll esmaklassilise segaduse, mille kajastamine ka avalikkuses oli kahtlemata põhjendatud. Aga mingit kuritegelikku tahet või mistahes halbu kavatsusi kellelgi selgelt ju polnud. Teadlased tahtsid andmeid, millega edasi saaks oma vajalikku uurimistööd teha. Riigil oligi vaja meie ajaloo ühes rängimas sündivuskriisis samuti teavet edasiseks planeerimiseks.

Professor Raul Eamets.
Professor Raul Eamets. Foto: Signe Oidekivi

Ebaõiglane vallandamine

Kui asju oleks aetud korrektselt (sh riigi enda poolt andmete väljastamise eelselt asjaolusid kontrollides), poleks olnud mingit skandaali. Olgu vene luure või kes iganes huvitatud tegelane saaks vajadusel lihtsa vaatluse korral nagunii teada, kas mingil perel, naisel või mehel on lapsi või ei ole. Samamoodi leiab pea iga ühiskonnas veidigi aktiivse inimese telefoninumbri nagu ka isikukoodi tänasel päeval enemasti nagunii üles ka lihtsalt googeldades.

Isegi kui oleks delikaatsed andmed jõudnud kellegi “kurja jõu” kätte, mida ei juhtunud, poleks tegelikult saadud andmetega mitte kellelgi suurt miskit peale olnud hakata.

Sündmusele järgnes professor Eametsa vallandamine Tartu Ülikoolist väga karmide võtete ja ka sõnade taustal. Ilma ühegi uurimiskomisjoni või ka näiteks kohtu otsust ära ootamata toimunule hinnangu andmiseks.

Äärmusvasakpoolsete rünnak

Üle kogu Eesti meedia ja avalikkuse toimus ülimalt ränk olgu Raul Eametsa või ka kõikide seotud isikute väga vihane sajatamine, mis paiguti läks üle hea maitse piire ületavaks mõnitamiseks. Ei säästetud isegi väga liberaalsete vaadetega teaduste akadeemia presidenti Tarmo Soomeret, kes oli sama sihtkapitali nõukogu liige.

TLÜ töötajate Benjamin Klasche ja Birgit Poopuu artikkel ERRis oli äärmusvasakpoolse teadusvastase rünnaku üheks musternäiteks meie avalikkuses.

Laim läks välja lausa radikalismi ja kohutava konservatismi edendamise süüdistuseni teaduse kattevarjus. Diskursuse toon muutus ründav-vasakäärmuslikuks mõnitavaks vaenuks inimeste vastu, kellel puudus toimunusse igasugune puutumus peale selle, et nad olid eri institutsioonidega kaudselt seotud ja panustanud igati peavoolu teaduse valdkonda kuuluvatesse tegevustesse oma nõuga. TLÜ töötajate Benjamin Klasche ja Birgit Poopuu artikkel ERRi ingliskeelses arvamusrubriigis (15.08.2023) ja Ekspressis (17.08.2023) pealkirjaga “Radikaalsete konservatiivsete ideede peitmine teaduse taha” oli äärmusvasakpoolse teadusvastase rünnaku üheks musternäiteks meie avalikkuses.

Sõnatuks võttev kambakas

Eametsale määratud 400-eurose trahvi on küll kohus nüüdseks tühistanud. Kuid professor, keda valdav enamus Tartu Ülikooli kolleege (sh siinkirjutaja) tunnevad mõõdukalt parempoolsete vaadetega väga viisaka ja sõbraliku ning vastutuleliku inimesena, tambiti avaliku üle piiride läinud laimukampaania käigus otseses mõttes mutta. Seda ühe antud võimalik et mitte päris korrektse allkirja pärast. Hoolimata sellest, et Eamets kahtlemata just ka eestimeelse inimesena tundiski nii teaduslikku kui tõenäoliselt ka isiklikku huvi või vastutust jutnimelt meie riigi edasise majandusliku ja ühiskondliku tuleviku pärast.

Arvasin nii skandaali lahvatamise ajal kui ka täna, et põhjuseks Eametsa niivõrd raevukale ründamisele ei olnud mitte tema poolt tehtud teo iseloom, vaid eelkõige asjaolu, et Eametsa isiklikud vaated ei olnud ühildatavad kaasaja lääne vasakülikooli ultrprogressivistlike ja/või marksistlike ühiskonna”teaduslike” teooriatega. Tänapäeva stressirohkes ja ülibürokratiseeritud ja enamasti arusaamatute reeglistike paralleelmaailmas eksib kuskil mingis asjaajamises iga teadlane või õppejõud paratamatult “millegi vastu” kuskil ikka. Sõltuvalt eksimuse raskusest või mingi tekitatud jama kaalukusest keegi ülevalpoolseisev jõud vastavat eksinut ka teavitab või vajadusel noomib.

Kuigi spioon Marovov on ühemõtteliselt pseudoteaduse valdkonda kuuluv marksistli “uurija”, asusid eri ülikoolijõud teda ikkagi kaitsma.

Omal uurimisalal täielikku peavoolu kuuluvat, ka rahvusvahelises diskursuses siiski tuntud ning sealjuures Eesti üldsuses väga kuulsat arvajat toimunud kombel vallandama või ka avalikkuses otseses mõttes tühistama hakkamist poleks lihtsalt toimunu taustal osanud ette näha. See võttis tõepoolest sõnatuks. Ning viis paratamatult ka küsimuseni, mil viisil võinuks suunata toimunut oma eri hoobade kaudu näiteks mõni poliitiline nähtamatu käsi erakondlikus ärapanemisprotesessis.

Spioon Vjatšeslav Morozov – Eesti vastu luuraja, keda meie oma ülikool kahetsusväärselt kaitsma asus.
Spioon Vjatšeslav Morozov – Eesti vastu luuraja, keda meie oma ülikool kahetsusväärselt kaitsma asus. Foto: Kristjan Teedema

Spioon Morozovit hakati samas kaitsma

Sellele Eametsa juhtumile omakorda täiesti kurioosumina saabki aga paralleeli tuua vaenuliku välisjõu kasuks spioneerimise eest vahistatud politoloogiaprofessor Vjatšeslav Morozovi. Kuigi tegu on sageli mitmetes uurimustes ühemõtteliselt pseudoteaduse valdkonda kuuluvate eri marksistlikke ja isegi Lev Trotski 20. sajandi algusest pärit majandusteooriatest lähtuva eestlusevastase “uurijaga”, asusid eri ülikoolijõud teda ikkagi kaitsma. Kasvõi selle nurga alt, et tegu olla rahvusvaheliselt tipptasemel uurijaga, kes ju oma erialal olnud igati pädev.

Tõepoolest – juhtus selline andestamatu ja kohutav lugu, et ta spioneeris Venemaa kasuks, aga tema teadustöö olla olnud meie ülikoolile igati kohane. Mida võibki väita ainult juhul, kui marksistlikku punateadust ja esoteerikat ongi hakatud tänasel päeval mingis ringis pidama “lääne rahvusvaheliseks teaduseks”. Kuigi ka siiski selles vallas oli Morozov pigem ainult oma “kogukonnas” või siis “punasusest pakataval uuserialal” natukene ja pigem võrdluses tõeliste teadlastega vähetuntud autor.

Soovitaksin üldsusel kahe professori – Eametsa ja Morozovi – ümber toimunu üle veidi järele ja selgeks mõelda, mis tegelikult toimus.

Avalikkusesse tekitati aga ikkagi temast kuvand kui ülitasemel uurijast. Ega ometi meie ülikool ei saanud ju eksida moel, et võttis algusest peale tööle pseudoteadlasest hinges venemeelse eestivastase Kremli agendi! Kus sa sellega!

Miks eelistatakse marksiste?

Soovitaksin üldsusel kahe professori – Eametsa ja Morozovi – ümber toimunu üle veidi järele ja selgeks mõelda, mis tegelikult toimus.

Vaenlase agendina tegutsenud ühemõtteliselt marksistliku ja teaduslikult madala kvaliteediga uurija “vallandas” meie ülikoolist tegelikult meie riigi turvalisuse tagamisega tegelenud luureorgan. Seda oludes, kus Morozovi eestivastasusele ja kahtlasele tegevusele oli korduvalt eelnevatel aastatel juba tähelepanu juhitud.

Eametsa, kes oli ja on igas mõttes oma riigi ja oma rahva poole hoidev peavoolu majandusteadlane, kes oli ja on ühiskonnas ka tuntud, repsekteeritud ja isegi kuulus, vallandas tema enda ülikool ilma teadusliku või ühiskondliku töö panust kordagi arvesse võtmata. Ilma, et ta oleks ühtegi tõsist kurja tahtega tegu teinud. Kui siis oli osaline kõmutekitanud jama tekkimises, kuid seda eesmärgiga Eesti riiki ja teadust edendada ja arendada, mitte talle teadlikult kahju teha.

Tagasi üles