Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

MUUTUVAD TAVAD Soome ja Eesti pulmatrendid: kas lapsed jäetakse pulmadest kõrvale?

Copy
Pulmad. Foto on illustreeriv.
Pulmad. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ajalooliselt on pulmad olnud sündmus, kuhu on kutsutud sugulased sõltumata nende vanusest. See tava on Soomes muutumas, sest järjest enam noorpaare kirjutab kutsele palve jätta lapsed koju. Ka Eestis on teema aktuaalne ning pulmakorraldaja Virgo Jaani sõnul tekitab see küsimus juba pikemat aega vastakaid arvamusi. Lõppkokkuvõttes on külaliste valik aga noorpaari otsus, mida tuleb austada.    

Soomes on kasvavaks trendiks laste eemalejätmine pulmapidudest. Põhjusena tuuakse välja see, et lapsed on kasvatamatud ja häirivad oma käitumisega teisi pulmakülalisi. Näiteks võivad nad napsata tordilt kaunistuse ja teha muid koerustükke. Samuti ei peeta heaks mõjuks seda, et lapsed näevad pulmas alkoholi tarbivaid inimesi.

Helsingin Sanomate artiklis võtab sel teemal sõna Soome lasteombudsman Elina Pekkarinen, kes tunneb laste pärast muret, kuna lapsi jäetakse järjest enam täiskasvanute maailmast kõrvale. Seda pole märgata mitte ainult pulmade puhul, vaid ka seoses sünnipäevade, matuste ja kultuurisündmustega. «Ent kui keegi kirjutab pulmakutsele, et ta ei soovi oma pulmas näha eakaid inimesi või puuetega inimesi? Kas jõuame välja selleni?» küsib Pekkarinen.

Tagasi üles