Psühholoog: meeste ja naiste uusaastalubaduste meetodid erinevad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusaastalubadused tasuks kirja panna
Uusaastalubadused tasuks kirja panna Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia Hertfordshire`i ülikooli psühholoogi Richard Wisemani sõnul erinevad meeste ja naiste uusaastalubadustest kinnipidamise ja täideviimise meetodid.

Wiseman uuris 3000 inimese uusaastalubadustest kinnipidamist, 60 protsenti küsitletutest olid britid ja 40 protsenti ameeriklased, vahendab Daily Mail.

Psühholoog analüüsis katsealustelt saadud informatsiooni ja andis soovitusi nii meestele kui ka naistele, et neil oleks lihtsam oma lubadustest kinni pidada.

«Mehed on lubadustest kinnipidamises edukamad siis, kui nad keskenduvad iseendale, samm-sammu haaval edasiliikumisele ja sellest saadavale kasule. Näiteks mehed ei peaks andma lubadust, et võtan kaalust alla, vaid ütlema, et iga nädalaga mu kehakaal väheneb. Või siis keskenduma edule, mida kaalulangetamine kaasa toob – muutudes naiste silmis atraktiivsemaks,» selgitas psühholoog.

Ta jätkas, et naised peavad uusaastalubadustest rohkem kinni siis, kui nad on neist rääkinud oma  perekonnale ja sõpradele ja aeg-ajalt saavad neilt ergutada.

«Kui meeste edu pandiks on endale oma eesmärgi teadvustamine ja selle pidevalt enda meeltes hoidmine, siis naiste edu taga on eesmärgi avalikustamine ja kannustavad sõbrad,» lausus Wiseman.

Psühholoog Wisemani soovitused uusaastalubadustest kinnipidamiseks:

Üks lubadus korraga. Võimalused edu saavutada on suuremad siis, kui keskenduda ühele oma käitumisaspekti muutmisele.

Mõtle varakult, mida soovid muuta ja anna endale uuel aastal selle täideviimiseks kindel lubadus.

Väldi varasemal ajal antud lubadusi, millega oled läbi kukkunud. Nende kordamine tekitab frustratsiooni. Vali midagi uut või vaata vana probleemi uues valguses.

Ole täpne ja tee konkreetseid plaane oma eesmärgi saavutamiseks. Kus, mida ja milleks sa seda teed. Üldsõnalised eesmärgid kukuvad tavaliselt läbi.

Lähtu iseendast. Mõtle, mida sa oma elult tahaksid ja lähtu sellest.  

Pane lubadused kirja ja kui tekib tagasilööke, siis võta nimekiri välja ja loe see endale valju häälega ette.

Ära satu masendusse ega süüdista ennast, kui esimese korraga väga suuri tulemusi ei saavuta. Anna endale aega ja liigu edasi sulle sobiva kiirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles