Karjääri valinud nelja lapse ema Kersti Kaljulaid: ei ole vahet, kas kodule pühendub rohkem mees või naine (9)

Elu24
Copy
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: dpa / picture-alliance / Scanpix

«Ma ei ole ennast tajunud kui kasvatajat. Lapsed on lihtsalt sõbrad, kes on sinuga eluteel kaasas,» kirjeldas Kersti Kaljulaid oma rolli emana Vikerraadio saates «Käbi ei kuku...», mida ta väisas vanima tütre Silja Märdlaga. Lisaks rääkis Kaljulaid sellest, mis põhjusel ta emana käis palju tööl ja veetis vähem aega oma lastega. 

Aastatel 2016 kuni 2021 Eesti president olnud Kersti Kaljulaid oli koos vanima lapse ja ainsa tütre Silja Märdlaga külas Vikerraadio saates «Käbi ei kuku...». Nagu ikka rääkisid ema ja tütar pereelust ning kasvatusest, muidugi sealhulgas ajast, mil Kaljulaidist sai Eesti president ja lapsed jäid peamiselt abikaasa kasvatada. 

Oma lapsepõlvest ja valikutest rääkinud Kaljulaid, kelle vanim laps sündis ülikooli ajal, nentis, et noorelt emaks saamine ei olnud tema jaoks raske.

«Tollel ajal oli see norm mitte erand. Lapsed sündisidki ülikooli ajal,» märkis Kaljulaid ja lisas: «Minul olid fantastilised ämm ja äi. Ja minu ämm oli just jõudnud pensioniikka ja ta oli ning on siiani selline kodu hoidev inimene.»

Kaljulaid kiitis oma esimese abikaasa ema ehk Märdla vanaema: «Ta väga armastab lapsi, mul on väga kahju, et tal ei ole neid lapselapsi rohkem, aga õnneks on Siljal neli last ja ta saab lustida laste keskel veel. Nad olid väga fantastilised vanavanemad.» 

Ühel hetkel Kaljulaidi esimene abielu purunes. Märdla ei mäleta täpset hetke, mil tema vanemate suhe purunes, kuid meenutas Vikerraadios erilist fotojäädvustust. «Mäletan pilti, kus ema esimene ja järgmine kaaslane panevad koos kappi üles, [...] ehk ta oli juba varem tutvusringkonnas,» rääkis Märdla, kelle sõnul hakkas ema järgmine abikaasa ühest hetkest lihtsalt rohkem pildis olema.

«Esimene põhjalikum kord, mida ma mäletan, on ühed jõulud, mil ta õhtul tuli ja kinkis mulle ja Siimule ratastega kontoritoolid. See oli ikka suur asi, et me veetsime jõulud koos ja vau ta oskas meile nii ägeda asja kinkida. Kõik muu oli hästi loomulik,» rääkis Märdla. 

«Teenib see, kellel on parem väljavaade erialaselt ja kui see sobib pereeluga, siis sugu on siin sekundaarne.» – Kersti Kaljulaid

Tütre sõnul ei sekkunud ema teine abikaasa ülemäära nende ellu ja ei tee seda ka praegu. «Me ei aruta võib-olla selliseid sügavamaid hingemuresid ühiselt, aga saame hästi läbi,» võttis Märdla põgusalt kokku oma läbisaamise ema teise abikaasaga.

Ka ema ja tütre läbisaamine on olnud pigem rahulik. «Me ei ole kumbki tülitseja tüüpi,» kirjeldas Märdla, «meil ei olnud kunagi ukse paugutamist või pahandust.»

«Loomulikult on olnud kohti, kus ma olen arvanud, et võiks teisiti teha, aga ta tegi omamoodi ja tal on tihti õigus olnud,» lisas Kaljulaid, kes ei ole kunagi näinud vajadust oma lapsi kamandada. 

«Ma ei ole ennast tajunud kui kasvatajat. Nad on lihtsalt sõbrad, kes on sinuga eluteel kaasas ja see minu meelest toimib paremini. Ma ise ei oleks ka talunud mingit selget raamistamist ja kasvatamist,» kirjeldas Kaljulaid oma rolli emana. 

Ta lisas: «Kes olen mina, et öelda. Nad peavad saama ise proovida ja eksida. Ja väga suuri asju ei ole valesti läinud, arukas laps suudab ise raamides püsida.»

Kaljulaidi sõnul kasvatab ta oma lapsi täpselt vastupidi enda emast, kes oli väga direktiivne ja konkreetne: «Ma olen lasknud oma lastel ise vabalt valida ja püüdnud nende valikuid toetada nii palju kui võimalik.»

«Ma ei ole tahtnud kunagi oma lastele öelda, et sa ei saa seda teha, sest me ei saa seda endale lubada. Ma olen olnud nõus võtma tööelus riske ja vastust selle eest, et minu lastel oleks võimalik teha seda, mida nad tahavad,» rõhutas Kaljulaid.

Kuid selleks, et oma lastele lubada asju, mida tal endal lapsepõlves ei olnud, pidi Kaljulaid enda sõnul tegema karjääris raskeid otsuseid. «Ma ütlesin Siljale, et kui me valime selle tee, et ma olen hästi palju teie jaoks olemas, siis see tähendab materiaalselt piiratud elu. Ja Silja ei tahtnud seda, päriselt ka, ja ta teadis, et ma töötan palju, aga siis me saame elus ühtteist lõbusat endale lubada. Ma pidin oma lubadust siis ka pidama.»

 Kersti Kaljulaid ja abikaasa Georgi-Rene Maksimovski. 
 Kersti Kaljulaid ja abikaasa Georgi-Rene Maksimovski. Foto: Eero Vabamägi

Nõnda langes vanimale lapsele lisakohustusi, kuid Märdla sõnul ei olnud see talle vastukarva. «Aga kunagi ei olnud sellist tunnet, et ema ei olnud kunagi ja ma hirmsasti igatsen. Toimetasime oma asju, käisime õues mängimas ja meil ei olnud häda sellest, et ema ei olnud kodus,» meenutas tütar.

Ka Kaljulaidi kaks nooremat poega on kasvanud eelkõige isa mitte ema käe all. «Emad jäävad koguaeg koju ja on kodus, abikaasa oli juba kodus, ta oli selle valiku juba enne vabatahtlikult teinud ja seal ei ole mingit vahet, kas see, kes rohkem kodule pühendub, on mees või naine. Selles ei maksa otsida mingisugust traagikat,» viitas Kersti oma abikaasa rollile nende peres, «teenib see, kellel on parem väljavaade erialaselt ja kui see sobib pereeluga, siis sugu on siin sekundaarne.»

Kuula täispikka Vikerraadio saadet «Käbi ei kuku...» SIIT:

Tagasi üles