Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: pildike kahe maailma ilgeima vangilaagri juhi, Putini ja Kimi kohtumisest

Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Martti-Jaan Miljan

Botoxist pakatava mordaga Putin on ehitanud Venemaast üles hullumaja ja vangilaagri korraga, kirjutab Juku-Kalle Raid. Sedasama on teinud tema paks pilusilmne vend Kim Jong-un. Nüüd jalutavad kaks vanglajuhti Põhja-Korea visiidil käsikäes päikeseloojangule vastu.

Vene vangilaagri direktor Vladimir Putin ja Põhja-Korea vangla juht Kim Jong-un allkirjastasid äsja Pyongyangis strateegilise partnerluse leppe, mis moodustavat aluse kahe riigi tulevastele suhetele.

«Tänaseks on ette valmistatud uus alusdokument, millest saab meie pikaajaliste suhete alus,» teatas Putin Vene uudisteagentuuride vahendusel. «Venemaa ja Põhja-Korea kirjutasid alla kõikehõlmava strateegilise koostöö leppele.»

Põhja- Korea juht Kim Jong Un Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kohtumas.
Põhja- Korea juht Kim Jong Un Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kohtumas. Foto: EPA / GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / Scanpix

Nelja kanniga tagumik

Leppe sisu ei ole seni avalikustatud, aga Putin teatas, et see kindlustab igasuguste muude punktide seas vastastikkuse abi juhul kui kuri maailm peaks soovima üht või teist riiki rünnata. Et muu maailm seda soovib, selles Putin ega Kim muidugi ei kahtle. Rünnata soovitakse puhtast kadedusest, sest mitte kusagil ei ole nii vahvaid vangilaagreid, kus absoluutselt kogu ülejäänud maailmgi elada sooviks.

Putja ja Kimiga ei soovi maailmas peaaegu mitte keegi rääkida, kui hiina kommarid ja Iraani mullad välja arvata.

Putin ja Kim Jong-un on kurvad, sest muu planeet on nad liivakastis tahaplaanile tõrjunud ja ei taha neile praktiliselt üldse armastust avaldada, mis muidugi nördima paneb. Putja ja Kimiga ei soovi maailmas peaaegu mitte keegi rääkida, kui hiina kommarid ja Iraani mullad välja arvata, kes räägivad nendega healmeelel.

Need sama veidra tagumiku neli kannikat on nüüd nukrutsema hakanud ja otsustanud oma vangilaagri põhimõttel töötavaid hullumaju üksteisele lähendada ja hakata kogemusi jagama, et kuidas võiks paremini oma ja ka muu maailma kodanikke ning riike lapikuks lüüa. Sest demokraatlikud maad on nelikule ohtlikud ja soovivad palju halba.

Vahva sõdur Švejk. Illustratsioon raamatust.
Vahva sõdur Švejk. Illustratsioon raamatust. Foto: arhiiv

Soov teistele "appi minna"

Kõige rohkem pajatavad neli vangilaagrit, kuidas neile läheb korda maailmarahu, sest sõda nad ei taha. Põhja-Korea, Venemaa, Hiina ja Iraani ametlik retoorika kõlab nagu katkend Jaroslav Hašeki "Švejkist", kus oli seinale kritseldatud salm "Sõtta ei tiku me, sõja peale situme!"

Samasuguse otsekohesusega esineb ka maailma haruldaseim neljakanniline tagumik. Midagi halba pole nad tahtnud, ei oma rahvastele, ei naabritele, ei kellelegi teisele. Ainuke asi, mida nad tahavad, on rahumeelne kooseksistents ning veel pakitseb nende riigi juhtides suur soov teistele appi minna.

Kõige rohkem pajatavad neli vangilaagrit, kuidas neile läheb korda maailmarahu, sest sõda nad ei taha.

* Kim Jong-Un ühendaks enda valitsetava vangilaagri healmeelel kohe Lõuna-Koreaga, sest nood ei oska omal maal üldse elada ja seal pole absoluutselt korda majas.

* Punahiina – nagu kirjutas mulle ametlikus kirjas nende suursaadik – juba vabastas "rahumeelselt" Tiibeti ning neil on käsil ka muid õilsaid projekte nagu näiteks Hiinas elavate vähemusrahvuste (näiteks 16 miljonit uiguuri) steriliseerimine. Ühtlasi oleks vaja rahumeelselt vabastada ka Taiwan.

* Iraani rahumeelsus paistab samuti vingelt silma, eriti hästi on seda näha tegevusest Gazas ja abist Venemaale Ukraina denatsifitseerimise asjus.

* Kõige õilsam on aga Putin, kes elas koos Nõukogude Liidu lagunemisega üle globaalse katastroofi ja fašismi enneolematu tõusu USA-s ja Euroopas. Fašismi vastu tuleb aga võidelda, räägib Putin värviteleviisoris. Eriti seetõttu, et Venemaal on fašismi põlvili surumises kogemus – nende ainus töövõit ajaloo jooksul: Teine maailmasõda. Tõsi küll, lääne tehnikata saanuks nad seal tappa, aga sellest pisiasjast pole vaja enam tänapäeval rääkida. Vaja on padrata suurest võidust.

SUUDLUST OOTAV SUU: Puutja ja Kim nagu Brežnev ja Hoenecker
SUUDLUST OOTAV SUU: Puutja ja Kim nagu Brežnev ja Hoenecker Foto: arhiiv

Tegemist on hullumajandusega

Kim Jong-un saab aru, et tema ja Putini vangilaagrisse ehitatud hullumaju seovad ühised väärtused. Kim seletas, et Põhja-Korea suhted Venemaaga on tõusnud "uutesse kõrgustesse" ning Putini visiit aitab sõprust veelgi tugevdada. "Põhja-Korea näitab täielikku toetust ja solidaarsust Vene valitsusele selle sõjas Ukraina vastu", pajatas Kim.

Kim Jong-un saab aru, et tema ja Putini vangilaagrisse ehitatud hullumaju seovad ühised väärtused.

See oleks isegi naljakas, kui toimuks kusagil filmis. Paraku peame mõistma, et tegu on reaalse hullariga.

Enamusel inimestest ei ole elus tegemist olnud hullumajaga. Nad ei ole seal istunud. Seal on enamus inimesi segased. Täpselt sama käib vangilaagrite kohta, ehkki sinna pistetakse ka täiesti terveid kodanikke, mida näitab meile kujukalt Hiina, Venemaa, Põhja-Korea ja Iraani rahumeelne tegevus.

Korea vangilaagri esimene juht Kim l Sung, täna laip mausoleumis
Korea vangilaagri esimene juht Kim l Sung, täna laip mausoleumis Foto: arhiiv

Vangilaagrite ühisjooned

* Põhja-Korea vangilaager, kuhu Putin kogemusi vahetama sõitis, hõlmab 122 762 ruutkilomeetrit. Kinnipeetavaid on koos vangilaagri administratsiooniga kokku 26 miljonit. Vanglal on oma lipp, vapp ja hümn. Riik on vangimajana korraldatud tema asutaja, Suure Juhi, Kim Il Sungi mõtteheiastuste järgi. Tema laip juhib maailma suurimast mausoleumist (kui Giza püramiide Egiptuses mitte arvestada) maailma vingeimat Vangilaagrit edasi.

Kujutelm tõelisest riigist kujunes Suurel Juhil juba varases nooruses staliniaegses Siberis ringi luusides. Ilmselt vaimustus ta olukorrast, kus kogu rahvastik oli kas väljasaadetud, endiste vangide ja väljasaadetute järeltulijad või praegused vangid ning neid kõiki valvab sõjavägi ja vangivalvurid. Viimasedki pole vabad, vaid käsualused.

Ka Putini vangilaagrit juhib mentaalselt laip Punasel platsil asuvast marmorist välipeldikut meenutavast majakesest.

Vene vangilaagri esimene juht. Viimane foto Leninist, enne kui ka tema laibana mausoleumist riiki juhtima asus
Vene vangilaagri esimene juht. Viimane foto Leninist, enne kui ka tema laibana mausoleumist riiki juhtima asus Foto: arhiiv

* Putini poolt juhitav vangilaager on suurem: 17 miljonit ruutkilomeetrit, ehkki elamiseks suurem osa sellest territooriumist ei kõlba. Kinnipeetavaid on Putinil kusagil 143 miljonit. Ka Putja vanglal on lipp, vapp ja hümn. Lisaks on neil ka püha sõda.

Ka Putini vangilaagrit juhib mentaalselt laip Punasel platsil asuvast marmorist välipeldikut meenutavast majakesest. Tema oli elusast peast ebastabiilne süfiliitik ja ta nimi on Lenin.

Naiivne suhtumine vangilaagritesse maksab kätte

Otse loomulikult ei viibi üheski ülalmainitud neljas vanglas kõik inimesed kinni vabatahtlikult, vaid nad on lihtsalt laagrisse tööle suunatud.

Ja ometi peab tänases maailmas väga sügavalt meelde jätma, et enamus vanglaelanikest on piisavalt hullud, et oma vanglat maailma parimaks kohaks pidada ning pakatavad soovist suruda sarnane süsteem peale kogu maailmale.

Vangilaagreid mingiks totraks muinasjutuks pidavad inimesed kaotavad valvsuse ja nende riik ühendatakse vangilaagri territooriumiga.

Paraku tuleb üsna sageli ette, et vangilaagreid mingiks totraks muinasjutuks pidavad inimesed kaotavad valvsuse ja nende riik ühendatakse vangilaagri territooriumiga. Putini ja Kimi kohtumise valguses ei tohiks seda tõsiasja unustada.

Mõlemad vangilaagrid on tegelikult majanduslikult nõrgad ning just seepärast tahavadki nende juhid väga, et neid armastataks ja nendega sehvti tehtaks. Kui nad sealjuures ka mõne naabri territooriumi ära ampsavad. Seda väikest asja ei tohiks ju pahaks panna. Austust on rohkem vaja vangilaagrite vastu.

Kimi sõnul on Venemaa «kõige ausam sõber ja liitlane» ning Putin Korea rahva kõige kallim sõber.

Tagasi üles