Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

FOTO «Äge koletis!» Suure väina kohal laotus taevasse omapärane pilv (1)

Copy
Pilved taevas. Foto on illustreeriv.
Pilved taevas. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab Facebookis fotot uhkest pilvest, mida sai täna pärastlõunal näha Suurel väinal. «Riiulpilv lähenemas ühes äikesevihmaga,» ütleb ta. 

Tänase ilmateate järgi koonduvad pärastlõunal hoovihmapilved peamiselt Põhja-Eestisse, kus võib paiguti tugevamat sadu olla ning on ka äikeseoht. Sünoptik Kairo Kiitsak on Facebooki postitanud foto riiulpilvest, mis läheneb kurjakuulutavalt ja paistab olevat veepinnale haruldaselt lähedal. 

«Riiulpilv lähenemas ühes äikesevihmaga. Pildistatud Suurel väinal 12.06.2024 pärastlõunal. Foto autor: Märt Varatu,» ütleb Kiitsak ning jagab fotot.  

«Praam liikus Virtsu suunas. Pilv triivis üle Muhu saare ida-kirde suunal,» täpsustab sünoptik.

Pilv tundub ühtviisi nii suursugune kui ka veidi koletislik. Mõnele meenutab riiulpilv aga hoopiski vaala. «Esimesel pilgul nägin vee kohale hüpanud vaalalist – paremalt vasakule liikumisel tabatud. Isegi lõuaalune ilusti pildil. No ütle nüüd, et ainult pilv!» öeldakse kommentaarides. 

«Väga võimas ja ilus, suursugune,» avaldatakse veel arvamust omanäolise pilve kohta. «Äge koletis!» ütleb üks kommenteerija. 

Riiulpilv on madal horisontaalne kiilukujuline arcus-pilv, mis on kinnistunud emapilve (tavaliselt rünksajupilve) külge. Rünksajupilve esiosas areneb tugev sooja ja niiske õhu tõusuliikumine. Pilve keskosas ja tagalas on intensiivne hoogsadu ja selle aurumine kutsub esile õhu jahtumise ja laskumise. Tõusva sooja ja laskuva külma õhu koosmõjul tekib tugev tuulekeeris, mis tõstab tekkinud veeauru taas üles, kus see jahtub ja kondenseerub. Selle tulemusena tekib pilve ette äikesevall.

Tagasi üles