Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

PILK PÕHJAKROONILE Põhjapoolkera taevas süttib lähiajal «uus täht»

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Põhjakrooni tähtkuju, kus NASA teatel millalgi ajavahemikus juunist septembrini 2024 toimub noovaplahvatus, mis on nii hele, et Maalt vaadates näib, nagu oleks tekkinud uus täht.
Põhjakrooni tähtkuju, kus NASA teatel millalgi ajavahemikus juunist septembrini 2024 toimub noovaplahvatus, mis on nii hele, et Maalt vaadates näib, nagu oleks tekkinud uus täht. Foto: Jakob Weyde / Shutterstock

USA kosmoseagentuuri NASA teatel ootavad astronoomid põhjapoolkera taevasse «uue tähe» ilmumist mis tahes ajal praegusest septembrini taevasel sündmusel, mille teke on kestnud aastaid.

«See on üks kord elus toimuv sündmus, mis annab võimaluse uutele noortele astronoomidele, kes saavad jälgida kosmoses toimuvat, küsida selle kohta küsimusi ja koguda andmeid,» ütles Rebekah Hounsell, kes on USA Marylandi osariigis Greenbeltis asuva NASA Goddardi kosmoselennukeskuse noovasündmustele spetsialiseerunud teadlane. «See pakub järgmise põlvkonna kosmoseuurijatele huvi.»

Oodatav plahvatuslik sündmus, tuntud kui noova, leiab aset Linnuteel Põhjakrooni (Corona Borealis) tähtkujus, mis asub Karjase ja Herkulese tähtkuju vahel, teatab CNN.

Tagasi üles