Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«Vabandust, et viskasin teie keldrisse granaadid.» Normandia rannal 1944 vabastatud esimese maja ebatavaline saatus

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kahekorruseline suvitusvilla Normandia rannal Bernières-sur-Meris, mille Kanada üksused 6. juunil 1944 esimesena sakslaste käest vabastasid. Maja on nüüd pühendatud Kanada teise maailmasõja veteranidele ja on muuseum.
Kahekorruseline suvitusvilla Normandia rannal Bernières-sur-Meris, mille Kanada üksused 6. juunil 1944 esimesena sakslaste käest vabastasid. Maja on nüüd pühendatud Kanada teise maailmasõja veteranidele ja on muuseum. Foto: REUTERS / Chris Helgren / Scanpix

Normandia rannale jõudnud kanadalaste esimene vabastamissihtmärk oli elegantne kahekorruseline villa, mis oli üksildasena sõjavinesel rannal. Läheduses ei seisnud ühtegi teist maja, vaid miiniväljad, punkrid ja vaenlase kuulipildujad.

Oli Normandia dessandi päev ja sel pilves hommikul 6. juunil 1944 ületasid kümme Kanada vägedega täidetud paati La Manche'i väina tormise vee, et suunduda 1,3 kilomeetri pikkusele rannale, kus maja asus, kirjutab CNN

Nende sõdurite roll maailma suurimas mereinvasioonis oli Bernières-sur-Meri rannikulinna vallutamine. Villa enda valdusse saamine oli esimene samm. Aerofotod panid nad ekslikult arvama, et tegemist on raudteejaamaga. Sõltumata sellest, mis see oli, tahtsid liitlaste sõjaplaneerijad seda pärast ranna vallutamist kasutada vaatluspostina.

Tagasi üles