ELU25 Juku-Kalle Raid: Suvelood. Kuidas Tartu mökud Riiga läksid. VAATA GALERIID!

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Uuendatud 25. mai 2024, 19:49
Copy

Läti riigist on tulnud Eestisse palju häid asju, mida kõikjal eduga müüakse – näiteks saldejums ja karums, möönab Juku-Kalle Raid. Meie omakorda oleme sinna vastutasuks saatnud maksud, aga nüüd ka Tartu vinge puveti "Möku" filiaali.

Üks mu sõbranna, nimetagem teda siinkohal Piretiks, mis ta nimi tegelikult ongi, pajatas mulle kord õudse loo. Õigemini – palju õudseid lugusid. Kuna ta on tinderisõltlane ja jagab aegajalt oma ennekuulmatuid kogemusi, jälgin teda alati tähelepanelikult.

Näiteks õnnestus tal saada koroona USA kommunistilt, kes peab galeristiametit ja sõitis üheks päevaks Helsingist Tallinnasse. Bingo! Plaksti haigus käes, nagu maast leitud. Tüüpiline sotsialistlik ümberjagamine!

Eestist pole seni Lätti mitte midagi sõitnud, peale vihase EKRE toetajate autokolonni, kellele maitseb odav rüübe ning kes lubasid tänutäheks maksud Lätti toimetada.

Ja teine hirmus pajatus käis tuntud Läti firma kohta. Nimelt sõnanud talle kord keegi rikas tinderikunde, briti sõjaväelane, et leidis Tallinnast ülivägeva läti köögiga restoraani, mis olla puhas, maitsev ja odav!

Ning viis Pireti tema õuduseks "Lidosse". Piretil õnnestus ukse pealt siiski põgeneda.

Lido on muidugi täielik edulugu, eriti lääne kitsipungadest poissmeeste seas, aga palju harvem juhtub, et mõni Eesti koht Lätis filiaali avab. Sealjuures veel igati lõbus ja lahe, nagu tartlaste "Möku", millel on osakond ka Tallinnas, Telliskivi tänaval.

Nüüd tehti invasioon Riiga. Eestist pole seni Lätti mitte midagi sõitnud, peale vihase EKRE toetajate autokolonni, kellele maitseb odav rüübe ning kes lubasid tänutäheks maksud Lätti toimetada.

2009. aastal Tartus tegutsemist alustanud ning paar aastat tagasi Tallinna laienenud Möku baar avas Riias uue ja toreda kõrtsi.

Uue baariga soovivad Möku eestvedajad muuhulgas viia Riiga tükike Tartu vaimsest õhkkonnast. Nii tähistati avanädalavahetust kahe jämmisessiooniga, millest ühte vedasid eest Riia rock-n-roll rühmitus Sugar Sugar ja teist Tartust alguse saanud vabaimprovisatsiooni viljelev kollektiiv Impromachine4000.

“Oleme alati pidanud Mökut eelkõige just Tartu vaimu edasikandjaks ja seetõttu on meil eriti hea meel, et meie avapauku Riias tuli eest vedama Tartust alguse saanud bänd Impromachine4000. Loodetavasti õnnestub meil erinevate ettevõtmistega ka edaspidi tükikesi Tartust naabriteni viia,” kommenteerib Möku finantsosakonna saadik Veiko Raime baari avamist Riias.

Avanädalavahetusel külastasid kõrtsi nii paljud kohalikud riialased kui ka Möku fännid Tartust ja Tallinnast.

Tuleb igati tunnustada, et kultuuripealinnast Tartust pärit mökud on asunud ka lõunanaabrite kultuuriskenet toetama.

“Pärast jämmimist ja sellele järgnenud jõudeaega Mökus suundusime Impromachine4000-ga edasi Riias asuvasse Tallinna kvartalisse. Sealt saadud kogemuse põhjal julgen väita, et Möku lõunaeestilik lähenemine toob kindlasti Riia ööellu uut hingamist,” kommenteeris Möku avamispidu Impromachine4000 kitarrist Marvin Mitt.

Tuleb igati tunnustada, et kultuuripealinnast Tartust pärit mökud on asunud ka lõunanaabrite kultuuriskenet toetama.

Tagasi üles