Muuda oma päev paremaks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Säästa viis minutit, et teha midagi, mis tõstab tuju ja muudab päeva paremaks.

Sageli on tegemist nii palju, et kõike vajalikku ei jõuagi ühe päevaga ära teha. Anna endale asu ja proovi üht neist WebMD portaalis pakutud kümnest nipist, et stressi maandada ja tuju ning energiat tõsta. Võib juhtuda, et leiad just neist nippidest endale midagi, mis annab sulle jõudu, et päevaste raskustega toime tulla.

Tee oma voodi ära. Kui alustad iga päeva selle lihtsa rituaalse toiminguga, kujuneb su magamistoast rahuoaas. See lihtne samm võib palju juurde anda, sest kui saad selle kohe hommikul oma kohustuste nimekirjast maha tõmmata, on sul päeva jooksul üks asi vähem, mille pärast muretseda.

Pane omale näksimist kaasa. Enne kodust lahkumist viska omale kotti mõni puuvili (banaan või õun) või mõni tervislik vahepala (pähklid, lahja juust). Nõnda saad end pärastlõunal turgutada kui kõht peaks tühjaks minema. Kui tervislik vahepala on olemas, ei haara sa nii kergesti maiustuste järele.

Korista oma laud ära. Oma garderoobis sa viie minutiga ümberkorraldusi teha ei jõua, kuid tööl jõuad oma laua ära koristada küll. Sa ei märka seda, kuid ometigi ei lase rämps sul piisavalt keskenduda ning produktiivsus kannatab. Korista oma töökeskkonda - tunned end paremini ja saad kergema tundega keskenduda uuele ülesandele.

Kuula muusikat. Mitmed uuringud on näidanud, et muusika kuulamine alandab vererõhku, vähendab stressi ja tõstab tuju. Õige muusika võib muuta su suhtumist. Koosta endale album selliste lugudega, mis sulle alati hästi mõjuvad, et võiksid kehval ajal end helidega turgutada.

Nuusuta sidrunit. Kõlab veidralt, kuid Jaapani teadlased on avastanud, et sidrunis sisalduv linalool võitleb stressiga. Miks mitte kasutada stressist vabanemiseks oma lõhnataju? Stressi maandavad ka basiilik, kadakamarjad ja lavendel.

Venita end. Selleks ei pea olema joogaspetsialist, et venitamisest kasu saada. Tõsta laua taga istudes oma käed ülesse. Või veel parem- venita oma jalgu õues jalutades. Venitamine parandab vereringet ja painduvust ning võib aidata lõdvestada lihaseid, mis on stressi tõttu pingesse läinud.

Mediteeri. Proovi rahunemiseks mediteerimist ja sügavat hingamist, et oma mõtteid muredelt eemale saada. Mediteerimiseks ei ole vaja mingit erivarustust. Leia mugav asend toolil või põrandal. On teada, et igapäevane mediteerimine võitleb depressiooni ja stressiga, isegi kui seda tehakse vaid mõni minut.

Pea tänulikkuse päevikut. Pane iga päev kirja, mille üle sa tänulik oled, olgu nendeks siis väikesed või suured asjad. Lihtne on hädaldada ilma, töömurede ja liikluse üle, kuid halamine toob negatiivse energia taas esile. Kui oled tänulik selle üle, mis sul on, saad taas hinnata kõike positiivset oma elus.

Lülita elektroonika välja. See, et me elame internetiajastul, ei tähenda, et sa peaksid kogu aeg liinil olema. Kui oled sunnitud päev läbi monitore ja ekraane jälgima, kurnab see sind ära ning soodustab loidust. Eriti oluline on hoiduda arvutist ja nutitelefonist vahetult enne uinumist, et saaksid rahuneda.

Eelista olulist. Lihtne on langeda liigse koormuse alla, kui su mõtteid segavad väga erinevad ülesanded. Koosta nimekiri ning tee kõige kardetumad ülesanded esimestena ära, et vältida edasilükkamisest tulenevat ärevustunnet. Iga ülesande lahendamise järel saad selle nimekirjast maha tõmmata. Päeva lõpus on väga hea endale meelde tuletada kõike seda, millega sa hakkama oled saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles