Valetaja reedavad kerge muie ja tõstetud kulmud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valetajat reedavad kerge muie ja tõstetud kulmud
Valetajat reedavad kerge muie ja tõstetud kulmud Foto: SCANPIX

Kanadas Briti Columbia ülikoolis tehtud uuring näitas, et valetaja reedavad kerge muie ning üles tõstetud kulmud.

Psühholoogide sõnul paljastavad näolihased isiku tegelikud suhtumise ja tunded, kirjutab The Telegraph.

Inimesed, kes ei valeta,  näitavad alati oma tõelisi tundeid, on need siis kas head või halvad.

Uurijate sõnul suudab enamik inimesi kontrollida näo alumise poole lihaseid, kui nad räägivad või söövad. Ülemise näopoole lihaste kontrollimine on raskem ja need ei allu tahtele.

«Uuring näitas, et kõiki näolihaseid ei ole võimalik kontrollida. Osa lihaseid võib keerulistest ja emotsionaalsetes olukordades paljastada, kas inimene valetab või mitte. Näo liikumise jälgimine on suhtlemisel tähtis,» selgitas uuringut juhtinud Leanne Brinke.

Teadlastemeeskond analüüsis 52 katsealuse näo liikumist katses, milles neil anti ülesandeks teavitada avalikkust kadunud sugulasest. Pooled katsealused reetsid näoliikumisega, et tegemist oli valega.

Lisaks vaatasid uurijad rohkem kui 23 000 kaadrit videot tõsielujuhtumitest, mis oli tehtud erinevatest inimestest Suurbritannias,  USAs, Kanadas ja Austraalias.

Uurijate sõnul reedavad valetajaid nende laubalihased, mis ei ole kontrollitavad. Samuti reedavad valetajad end suu kerge liigutamise või muigega.

«Kui mitte valetajad näitavad tõelist nägu ja emotsioone, siis valetajad püüavad tundeid ja suhtumist peita näolihaste kontrollimisega. Mitte kõik ei soovi alati oma tõelisi tundeid näidata ning osa inimesi on tunnete peitmises paremad kui teised,» selgitas uurija.

Ta lisas, et eriti hästi oskavad «näoga valetada» psühhopaadid ja manipuleerijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles