POLIITIKA JA SÕJA MÕJU Kes kellele Eurovisioonil punkte annab ja miks?

Inna-Katrin Hein
Copy
2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimus Suurbritannias Liverpoolis. Pildil teatavad õhtujuhid Alesha Dixon, Julia Sanina, Hannah Waddingham ja Graham Norton 13. mai finaalis, et hääletamine on lõppenud.
2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimus Suurbritannias Liverpoolis. Pildil teatavad õhtujuhid Alesha Dixon, Julia Sanina, Hannah Waddingham ja Graham Norton 13. mai finaalis, et hääletamine on lõppenud. Foto: REUTERS / Phil Noble / SCANPIX

Soome ringhäälingu Yle ajakirjanikud Satu Helin ja Jenny Matikainen lahkasid, kuidas riigid Eurovisioonil punkte annavad ning kas poliitika ja sõda seda mõjutavad. Punktide jagamist analüüsiti alates 1998. aastast, kui võistlus toimus Suurbritannias Birminghamis.

Eurovisioonil antakse parima esituse eest 12 punkti, teisele 10 ning vastavalt edasi 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 punkti.

Aastatel 1998–2015 andis iga riik ainult ühed punktid, mis võttis arvesse nii ekspertide kui ka avalikkuse hääli. Alates 2016. aastast on iga osalev riik jaganud kahte sorti punkte: ühed žüriilt ja teised avalikkuselt. Täispunktide võrdlemisel on arvesse võetud võistlusi, kus riik on vähemalt korra andnud 12 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles