Uuring: lapsed kardavad kloune

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloun
Kloun Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia Sheffieldi ülikooli psühholoogide uuring näitas, et lapsed kardavad kloune.

Psühholoogid uurisid lühemat või pikemat aega haiglas ravil viibivate laste suhtumist klounidesse, vahendab STT.

Uuring näitas, et paljudele lastele ei tekitanud hirmu süstimine või kolisevad söögikärud, kuivõrd haigla seintele maalitud klouninäod.

 

Uuringu käigus küsitleti 250 last vanuses 4 – 16 eluaastat. Mitte ainult nooremad lapsed, vaid ka teismelised tunnistasid, et klounid tekitavad neis hirmu.

 

Uurijate sõnul kannatavad klounifoobia alla eelkõige lapsed ja noored, kuid see pole harv ka täiskasvanute juures.

Psühholoogide sõnul peituvad selle juured mõnes lapsepõlvekogemuses, kus lapsel tekkis maski taha peitunud tegelast nähes hirm.

Haiglates lapsi lõbustamas käivate klounide arvates ei saa ainult nende nägemine lastele foobiat tekitada. Haiglaklounid lisasid, et erikoolituse saanud klounid ei kujuta lastele terviseriski, vaid tegelevad teraapiaga.

«On mitmeid uuringuid, milles väidetakse, et klounide pakutav meelelahutus ja naljad on omamoodi psühhoteraapia,» lausus Clowns International esindaja Tony Eldridge.

 

Eldridge lisas, et naermine on alati tervistav kogemus.

 

«Elame maailmas, kus kõik seatakse pidevalt kahtluse alla ja kus suurem osa asjadest keelatakse pidevalt ära. See on muutnud elu jaburaks. Naer aga on vaimu teraapia,» lisas Eldridge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles