Inimliku lolluse vastu võitlev hooldusõde Anni: mõtlesin, kas inimesed on hulluks läinud (2)

Elu24
Copy
Hooldusõde Anni lõi valeinfoga võitleva MTÜ.
Hooldusõde Anni lõi valeinfoga võitleva MTÜ. Foto: Kaader ETV saatest

«Meie eesmärk on see, et inimesed, kes vaikivad ja kahtlevad, et nad ei läheks sinna õnge, et nad lähevad vandenõuteooriatega kaasa,» selgitas hooldusõde Anni enda algatatud MTÜ Vox Rationise eesmärki, mis, lihtsalt öeldes, võitleb inimliku lolluse vastu.

Eestis tegutseb omapärane MTÜ, mis kannab nime Vox Rationis, mis tähendab eesti keeles mõistuse häält. See MTÜ on avalikes huvides tegutsev kodanikuühendus, mille eesmärgiks on tõenduspõhisusel tugineva väitlemise edendamine ning valeinformatsioonile osutamine ja selle leviku tõkestamine.

«Hommik Anuga» saatejuht Anu Välba võttis nende tegutsemise kokku järgmiste sõnadega: «Kas võib öelda, et te olete kogunenud selle nimel, et võidelda inimliku lolluse vastu.»

MTÜ algataja on Anni Lamp, kes ise töötab hooldusõena. «See oli siis, kui algas koroona, ja ma nägin, mis toimus internetis ja ma nägin seda elu, mis toimus haiglas. Ja minu kaks maailma põrkusid kokku,» kirjeldas Anni seda, millest idee MTÜ Vox Rationise alustamiseks alguse sai. «Mõtlesin, kas päriselt on inimesed hulluks läinud, miks nad räägivad, et arstid tahavad meid tappa või et vaktsiinid on mürgid? Samas nägin oma kolleege, kes nutsid, et nad ei ole kodus käinud ja nad ei jaksa enam töötada. Siis ma mõtlesin, et ei, ma pean ikka leidma inimesi, kes mõtlevad minuga sama moodi.»

Anni hakkas endale mõttekaaslasi otsima ja nende leidmiseks lõi ta esmalt Facebooki grupi. «Me kutsume üksteist hellitavalt lammasteks,» märkis Anni ja koos temaga MTÜsse kuuluv kooliõpetaja Helle Laanes lisas: «Selle andsid meile tegelikult vastasleeri esindajad, et lambad, need ju usuvad kõike, mida riik ütleb.»

«Jah, autoriteeti usuvad, jooksevad pea ees vaktsineerima ja mida iganes,» täpsustas Anni nende hüüdnime. 

«Sellepärast, et me hoiame kokku ja usaldame teadust ning autoriteeti,» lisas arstitudeng Ave Eesmaa. 

Facebooki grupis on sarnaseid valeinfo ning vandenõuteooriatega võitlevaid inimesi kokku 2000, MTÜs on üle 50. 

«Hommik Anuga» saates olid saatejuhil Anu Välbal (vasakult esimene) külas MTÜ Vox Rationise liikmed (vasakult paremale) Anni, Helle ja Ave.
«Hommik Anuga» saates olid saatejuhil Anu Välbal (vasakult esimene) külas MTÜ Vox Rationise liikmed (vasakult paremale) Anni, Helle ja Ave. Foto: Kaader ETV saatest

Milleks üldse sellist võitlust alustada? Anni selgitas: «Meie eesmärk on see, et inimesed, kes vaikivad ja kahtlevad, et nad ei läheks sinna õnge, et nad lähevad vandenõuteooriatega kaasa.»

Arstitudeng Ave sõnul langevad inimesed vandenõuteooriate lõksu, sest need pakuvad väga keerulistele küsimustele lihtsaid lahendusi. «Sina ise pole süüdi oma probleemides, vaid süüdi on Soros, Bill Gates, Rothschild,» loetles Ave ja Anni lisas kiirelt: «Või Kaja Kallas.»

Helle rääkis sellest pikemalt, kui tuli küsimuseks, kust vandenõuteoreetikud tulevad. «Kui info läheb inimesel üle pea, ta ei mõista seda, siis on inimesel lihtsam uskuda seda, millest ta suudab kinni haarata ja millest ta saab aru.»

«Mingeid asju usaldab, auto töötab iseenesest, aga vaktsiinid ei, seda ma ei usu, seal on mingid veidrad asjad sees. See, kuidas auto töötab, mul ei ole vaja teada, tehnik teab, aga arst valetab,» rääkis Helle imestunult. 

Saatejuht Anu Välba tahtis teada, kas inimesed ei tohi siis asjades üldse kahelda, kuid Ave sõnul, kes on ise molekulaarbioloog, tohivad. «Peavad kahtlema! Absoluutselt. Kui keegi ütleb, et sulle süsitakse mikrokiip õlga ja selle järgi sind kontrollitakse, hakka palun mõtlema, kui suur see kiip olema peab, et ta läheks sellest imepeenikesest nõelast läbi?» 

«Palun inimesed, mõelge ja kahelge!»

MTÜ Vox Rationis tegutseb peamiselt sotsiaalmeedias ja pidurdab valeinfo levikut. Ühe Facebooki grupi, mis vandenõuteooriatega tegeles, said nad ka maha võetud ja nende sõnul pole see enam nähtavalt tegutsev. 

«Tulevikus tahaksime, et oleks rohkem teaduslikkust avalikul sektoril, et uhhuu-lektorid ei saaks rahastust, et nad ei pääseks esinema,» lisasid Ave ja Helle.

Vaata täispikka intervjuud MTÜ Vox Rationise liikmetega «Hommik Anuga» saatest SIIN

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles