ELU25 Juku-Kalle Raid: läbirääkimiste trikoovoor Tallinnas jätab Vene kodanikele sooja puhvaika selga (4)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Eleri Muhkel

Küsitlused pole kunagi täpsed, aga siiski – 72% Eesti kodanikest arvab, et agressorriikide kodanikelt peaks võtma võimaluse kohalikel valimistel kaasa rääkida. Juku-Kalle Raid usub, et see otsus tuleks koos ära teha, mitte nii, et kõik erakonnad tekki enda peale kisuvad.

Tants ümber agressorriikide kodanike valimisõiguse on väga vana kraam juba. Kõik on justkui nõus, et Venemaa ja Valgevene kodanikud ei tohiks mingil juhul ühtedelgi Eestis toimuvatel valimistel kaasa rääkida, aga kuhugi justkui ei jõuta. Kui, siis  – taolise riikliku küsimuse juures! – ainult Kilulinna volikogu nõupidamisruumi lõugu laiutama, kuhu teema üldse ei kuulu. 

Muuta tuleb, mitte soiguda, mida muuta

Ma ei viitsi isegi seda võrdlust enam tuua, et Hitleri alamad Inglismaal sõja ajal valida ei saanud. Nii loll idee poleks kellelegi isegi pähe tulnud. Aga Eestis, palun väga – Vene "presidendivalimistel" Eestis Putinlandi valimiskastide ümber luusinud ja hääletanud tüübid, kes valisid üksmeelselt sõjakurjategija, on osalised ka Eesti Vabariigi kohalikel valimistel. Tere tulemast. See on täielik idiootsus.

Ma ei viitsi isegi seda võrdlust enam tuua, et Hitleri alamad Inglismaal sõja ajal valida ei saanud. Nii loll idee poleks kellelegi isegi pähe tulnud.

Kolmandate riikide valimisõiguse teemal küsis uuringufirma Norstat, kas vastaja toetab ettepanekut, et kohalikel valimistel oleks valimisõigus ainult Eesti ja Euroopa Liidu kodanikel ning kolmandate riikide kodanikel valimisõigust ei oleks.

Ühtlasi lisas küsitleja selgituse, et praegu saavad kohalikel valimistel hääletada kõik Eesti alalised elanikud sõltumata kodakondsusest ning riigikogu valimistel ainult Eesti kodanikud. 72 protsenti vastajatest ütles agressorriikide kodanike valimisõiguse peatamise koha pealt "jah" või "pigem jah".

Üldiselt tundub, et poliitikute seas on protsent sarnane, aga edasi ikkagi ei jõuta. Okei, Keskerakonnaga on asi selge, neile sekeldamine Venemaaga istub, sotsid ebalevad kusagil nurgas ega suuda konkreetselt A-d ega O-d öelda.

Kogu muu poliitikkond aga pajatab üsna üksmeelselt, et võtame ära muidugi. Nüüd aga ei tea keegi, kas selleks tuleks ruttu põhiseadust muuta või midagi muud korda saata. Kulla kolleegid! See pole tähtis. Tuleb muuta mida tuleb, aga asjaga peab kähku ühele poole saama. See oli üleskutse.

See ei ole Tallinna, vaid Eesti küsimus

Selle asemel kohtame aga mingit veidrat mustrit, kus näiteks Isamaa üritab plaani eelkõige enda "kontole" kirjutada, ehkki nemad seda asja välja ei mõelnud. See polegi tähtis, kes "välja mõtles". Tähtis on asi purki panna.

Veel naljakam: see asjandus ei puuduta mitte kuidagi Tallinna võimuküsimusi, koalitsiooni või linnapeakohta. Rääkige trammidest, trollidest ja üleskaevatud teedest, Isamaa põhulõuad. Rääkige kuus tonni maksvatest hipsteriste kastiratastest Pärtel-Peetriga. Llinnas tuleb korda teha kõik see, mida Keskerakonna mutid maa alla kaevasid. Seal laiub hästi välja töötatud korruptsioonivõrgustik ja rida vigaseid süsteeme.

Juba kesikute sõpruspartei Ühtse Venemaa esimees soovitas kärbseid ja kotlette eraldi hoida.

Paraku aga jääb taolise hasartse jahmerdamise tõttu kõigile neile Vene kodanikele, kes siin Putini poolt hääletasid, soe ja mugav puhvaika selga.

Ühesõnaga, agressorriigi kodanike valimisõigusega veheldakse täiesti vales kohas, ehkki antud õiguse võiks parteideüleselt eemaldada ning teema maas.

Selle asemel aga – nagu öeldud – on valimisõigus lauale tõstetud pealinna võimulaua trikoovoorul ning endale selga aetud justkui bikiinid missivõistlustel. Paraku aga jääb taolise hasartse jahmerdamise tõttu kõigile neile Vene kodanikele, kes siin Putini poolt hääletasid, soe ja mugav puhvaika selga. Ning just selles puhvaikas nadad kohalike omavalitsuse valimistele ilmuvadki.

Ja, uskuge mind, nad suudavad valimistel palju segadusi ja sigadusi korraldada. Just see kaader kujutab endast avatud ust, läbi mille Vene mõju siia rahulikult sisse marsib ja meie elukorraldust pärsib, poliitikat mõjutab ning tegelikult vägagi suurt ohtu kujutab.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles